2 Μαρ 2010

Τα 5 "δεν" της ασφαλούς μετακίνησης!



1. Δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ τα παιδιά ελεύθερα μέσα στο αυτοκίνητο!

Η προσοχή μας δεν αρκεί, γιατί με ένα φρενάρισμα, μια απότομη αλλαγή πορείας ή, στη χειρότερη περίπτωση, με ένα ατύχημα, το παιδί μπορεί προσκρούσει πάνω στα καθίσματα, τον ουρανό, τις πόρτες ή να εκτιναχθεί από το όχημα με θανάσιμες συνέπειες.





2. Δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ τα παιδιά μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο.

Αυτό γιατί ένα από τα πιο σοβαρά ατυχήματα που μπορεί να του συμβεί είναι η θερμοπληξία. Ακόμα και αν αφήσουμε το παράθυρο ανοιχτό, μέσα στο αυτοκίνητο αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο ενός παιδιού. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αύξηση της θερμοκρασίας καθώς χάνουν αναλογικά περισσότερο νερό λόγω της θερμότητας και η θερμοκρασία του σώματος τους αυξάνεται πιο γρήγορα από ότι στους ενήλικες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 2003 στις ΗΠΑ 42 παιδιά έχασαν τη ζωή τους από θερμοπληξία μέσα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο!



3. Δεν πρέπει ποτέ να κρατάμε τα παιδιά στην αγκαλιά μας μέσα στο αυτοκίνητο.

Τα χέρια μας μόνο δεν αντέχουν να συγκρατήσουν το παιδί σε περίπτωση σύγκρουσης και το χειρότερο είναι πως το παιδί λειτουργεί σαν αερόσακος για εμάς και μπορεί να το συνθλίψουμε με το βάρος μας.



4. Δεν αρκεί μόνο η χρήση της ζώνης ασφαλείας του αυτοκινήτου.

Οι ζώνες ασφαλείας των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένες για σωματότυπο ενήλικα, με ελάχιστο ύψος 1,50 μέτρο. Για το λόγο αυτό είναι ακατάλληλες για παιδιά, που είναι μικρότερου ύψους και διαθέτουν εντελώς διαφορετική κατανομή βάρους και δομή σώματος.



5. Δεν πρέπει να παραφορτώνετε το αυτοκίνητο σας.

Όλες οι αποσκευές πρέπει να είναι καλά ασφαλισμένες για να μην εκτιναχθούν σε περίπτωση απότομης κίνησης του οχήματος. Σε περίπτωση σύγκρουσης, όλα τα πράγματα μέσα στο αυτοκίνητο κινούνται με την ίδια ταχύτητα μέχρι να καταλήξουν κάπου. Εκτός αυτού, περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο.



Πηγή: περιοδικό Parents

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!