Στα πρόωρα βρέφη, συνήθως οι κανόνες υγιεινής είναι πιο αυστηροί κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, καθώς ο ευαίσθητος οργανισμός τους χρειάζεται να προστατευθεί από τα μικρόβια. Κάποιοι νεογνολόγοι προτείνουν την παράταση της αποστείρωσης για δύο μήνες ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε ότι εφόσον το μωρό έχει γεννηθεί πρόωρα η εισαγωγή στερεάς τροφής στο διαιτολόγιο του και, ως συνέπεια, το τέλος της φάσης της αποστείρωσης πρέπει να ακολουθούν τη διορθωμένη ηλικία (που προκύπτει με βάση την ημερομηνία που έπρεπε να έχει γεννηθεί το μωρό) και όχι με τη χρονολογική (την ημερομηνία που γεννήθηκε). Αυτό για ένα μωρό που γεννήθηκε 8-10 εβδομάδες πρόωρα πρακτικά σημαίνει πως αν σταματήσετε την αποστείρωση στο 6ο μήνα διορθωμένης ηλικίας, το μωρό θα είναι κανονικά 8 μηνών.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
Στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής του μωρού, κάποιοι κανόνες καταργούνται, άλλοι συνεχίζονται, ενώ μερικοί νέοι έρχονται να προστεθούν. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε να αποστειρώνετε τα μπουκάλια (βράζοντας τα ή χρησιμοποιώντας τον ειδικό αποστειρωτή) και να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένο νερό για την παρασκευή του γάλακτος. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να είστε σχολαστική σε ό,τι αφορά τα παρακάτω:
1. Τα μπουκάλια θα πρέπει να πλένονται με ζεστή σαπουνάδα και να ξεβγάζονται πολύ καλά με νερό. Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίζετε να τα φυλάτε μετά τον καθαρισμό τους στο ψυγείο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, καθώς με την υγρασία μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια.
2. Πλένετε με ζεστή σαπουνάδα τα σκεύη που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα και στο σερβίρισμα του φαγητού του μωρού χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, ώστε να καθαρίζονται από τα υπολείμματα της τροφής και του λίπους.
3. Πριν την προετοιμασία του γάλακτος ή του φαγητού, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλό σαπούνισμα των χεριών καθώς και καθαρισμός του πάγκου που θα ακουμπήσετε.
4. Πριν το θηλασμό ή τη συλλογή γάλακτος από το στήθος, θα πρέπει να προηγηθεί καλό σαπούνισμα των χεριών, πλύσιμο του στήθους και σκούπισμα με φρεσκοσιδερωμένη πετσέτα, ακριβώς όπως κάνατε όλον αυτόν τον καιρό. Συλλέγετε το γάλα με το αποστειρωμένο θήλαστρο στα ειδικά-επίσης αποστειρωμένα-μπουκάλια. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, η αποστείρωση συνεχίζεται.
5. Για την προετοιμασία του ξένου γάλακτος (γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας) δε χρειάζεται πλέον να βράζετε το νερό. Αρκεί να το ζεσταίνετε.
6. Οι κανόνες που αφορούν τη συντήρηση του γάλακτος στο ψυγείο συνεχίζουν να είναι οι ίδιοι. Καλό είναι, μάλιστα, τα μπουκάλια στα οποία συντηρείτε το γάλα να είναι αποστειρωμένα.
7. Σε ό,τι αφορά το φαγητό, αν το μωρό πρόκειται να φάει το ίδιο γεύμα για δύο μέρες, πρέπει αμέσως μόλις το μαγειρέψετε να το βάλετε στο ψυγείο κι όταν το ξαναζεσταίνετε να το αφήσετε να πάρει μια βράση.
8. Δίνετε στο μωρό νερό από τη βρύση, εκτός αν είναι ακατάλληλο. Αν έχετε ταξιδέψει σε άλλη περιοχή, προτιμήστε να του δώσετε νερό εμφιαλωμένο, κατά προτίμηση σε γυάλινο μπουκάλι.
9. Η πιπίλα, επειδή μπαίνει και παραμένει για ώρα στο στόμα του μωρού, καλό είναι να συνεχίζετε να τη βράζετε για 2-3 λεπτά. Μπορείτε να έχετε 2-3 διαθέσιμες καθαρές, τις οποίες είναι προτιμότερο να βάζετε στη θήκη τους αφού στεγνώσουν.
10. Τα παιχνίδια με τα οποία παίζει το μωρό καλό είναι να πλένονται τακτικά. Δε χρειάζονται ζεμάτισμα. Φροντίστε όμως να τα καθαρίζετε καλά με σαπούνι και να τα ξεβγάζετε καλά χωρίς να χρησιμοποιείτε άλλα καθαριστικά είδη. Δείξτε προσοχή, ιδιαίτερα αν είναι λερωμένα με φαγητό, γιατί τα υπολείμματα αποτελούν εστία μικροβίων.
11. Στους χώρους που μπουσουλάει το μωρό καλό είναι να έχετε στρώσει ένα βαμβακερό τάπητα. Αλλιώς, θα πρέπει να πλύνετε τα χεράκια του μωρού μόλις το σηκώσετε.
12. Εκτός από το καθημερινό μπάνιο του μωρού το οποίο συνεχίζετε (κατά προτίμηση χωρίς τη χρήση σφουγγαριού), κάποιες περιοχές χρειάζονται συχνό τοπικό καθάρισμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως το πρόσωπο και τα χεράκια, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα.
13. Ξεπλένετε τα χεράκια του μωρού με τρεχούμενο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά οταν είναι λερωμένα με φαγητό ή χώμα ή όταν έχει μπουσουλήσει στο πάτωμα.
14. Αν είστε έξω, καθαρίστε τα λερωμένα χεράκια με ένα βρεγμένο πανάκι που θα έχετε μαζί, αποφεύγοντας τα μαντιλάκια του εμπορίου.
15. Το καλό πλύσιμο των δικών σας χεριών επιβάλλεται με την είσοδο σας στο σπίτι, πριν και μετά το φαγητό, όταν φυσάτε τη μύτη σας ή χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και οπωσδήποτε πριν το τάϊσμα του μωρού, πριν το άλλαγμα της πάνας του και πριν του χορηγήσετε φάρμακα.
Πηγή: περιοδικό Το παιδί μου κι εγώ
Πρόωρα μωρά | Η εξαίρεση στον κανόνα