8 Μαρ 2010

Τουρκία: Ξύλο σε συγκέντρωση γυναικών



Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές αφού χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού και κλομπ για να διαλύσει μια συγκέντρωση υποστηρικτών των δικαιωμάτων των γυναικών.

Μία ομάδα περίπου 150 ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Η αστυνομία επενέβη όταν οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να διαλυθούν και συνέλαβαν 59 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 29 γυναίκες, μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι NTV.



Σε εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση φαίνεται η αστυνομία να επιτίθεται στους διαδηλωτές, χτυπώντας τους με κλομπ και κλωτσώντας τους στο έδαφος. Ένας αστυνομικός έριξε μια γυναίκα στο έδαφος με το κλομπ του και στη συνέχεια ένας άλλος πήρε φόρα και τη χτύπησε στο πρόσωπο.



Ένα αστυνομικό όχημα υπέστη ζημιές από τις πέτρες που πετούσαν διαδηλωτές και κάποιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συμπλοκές.



"Σοκ" προκάλεσε στην ΕΕ η καταστολή από την τουρκική αστυνομία της διαδήλωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την κατάπληξή της από την επιχείρηση που πραγματοποίησαν ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας για να διαλύσουν μια συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας της γυναίκας.



"Μας προκάλεσαν σοκ οι εικόνες της αστυνομίας να χτυπάει γυναίκες και νέους ανθρώπους που διαδήλωναν στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας της γυναίκας", υπογράμμισε σε δήλωσή της η ευρωπαϊκή "τρόικα". "Καταδικάζουμε κάθε είδους βιαιότητες ... και ζητούμε από τις τουρκικές αρχές να διεξαγάγουν έρευνα για την υπόθεση αυτή ώστε να προληφθούν παρόμοια επεισόδια στο μέλλον", προστίθεται στο κείμενο.



Τη δήλωση της "τρόικας" υπογράφουν ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ, καθώς και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν. Η Βρετανία θα διαδεχθεί το Λουξεμβούργο στην προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2005.



Πηγή: ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!