2 Μαρ 2010

Μυστικά για καθαρή αναπνοή!



Αν καταλάβετε πως το στόμα και του δικού σας παιδιού μυρίζει κάπως… περίεργα μερικές φορές, θα σας συμβουλεύαμε να μην αδιαφορήσετε. Ενημερωθείτε για τα περί κακοσμίας και λάβετε τα μέτρα σας!



Οι αιτίες του προβλήματος

Αν εξαιρέσουμε προφανείς λόγους, όπως για παράδειγμα την κατανάλωση τροφών που περιέχουν σκόρδο, κρεμμύδι και μερικά μπαχαρικά, οι συνηθέστερες αιτίες της… μυρωδάτης αναπνοής είναι οι εξής:

1. Ελλιπής καθαρισμός των δοντιών. Η αιτία κακοσμίας της αναπνοής, στο 87% των περιπτώσεων, σχετίζεται με τα βακτηρίδια της στοματικής κοιλότητας, η οποία αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών. Ο αριθμός των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται ημερησίως είναι κατά μέσο όρο 150 εκατομμύρια ανά κυβικό εκατοστό σάλιου και φτάνει στη μέγιστη τιμή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν, λοιπόν, τα δόντια δεν βουρτσίζονται σωστά και καθημερινά, τα υπολείμματα τροφών που μένουν στο στόμα αποσυντίθενται (σαπίζουν), με αποτέλεσμα τη δημιουργία επιπλέον βακτηριδίων. Τα βακτηρίδια αυτά παράγουν θειούχες ενώσεις που ευθύνονται για τη δυσάρεστη οσμή «χαλασμένου αβγού».

2. Ξηροστομία. Δημιουργείται από καταστάσεις που προκαλούν αφυδάτωση (π.χ. οξεία γαστρίτιδα), τη λήψη φαρμάκων, τον ξηρό αέρα του δωματίου κ.λπ.

3. Παθήσεις του στόματος. Η τερηδόνα, τα χαλασμένα δόντια, η ουλίτιδα, η μυκητιασική στοματίτιδα, τα ορθοδοντικά μηχανήματα είναι μερικές από αυτές.

4. Παθήσεις της μύτης και του φάρυγγα. Τέτοιες είναι η ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, τα κρεατάκια αλλά και το άσθμα, η βρογχίτιδα κ.λπ. Επίσης, μπορεί να ευθύνονται και παιδικές αρρώστιες όπως η αμυγδαλίτιδα ή η φαρυγγίτιδα.

5. Παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Η ΓΟΠΝ (γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος) μπορεί να είναι μια αιτία κακοσμίας. Στην περίπτωση αυτή τα οξέα του στομάχου παλινδρομούν από το στομάχι στον οισοφάγο του παιδιού που πάσχει, προκαλώντας δύσοσμη αναπνοή.

Προσοχή: Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατό να βρεθεί το αίτιο της κακοσμίας του στόματος, πρόκειται για ιδιοπαθή κακοσμία, που πιθανότατα οφείλεται σε διαταραχή της χλωρίδας του στόματος και στην ανάπτυξη, κατά συνέπεια, περισσοτέρων αναερόβιων μικροβίων.



Καθαριότητα… η μαγική λέξη!

Ακόμα και στις περιπτώσεις που η κακοσμία του παιδικού στόματος οφείλεται σε κάποιο από τα παραπάνω αίτια, σαν γονείς επιμένουμε πάντα στο σχολαστικό καθαρισμό των δοντιών. Τι πρέπει να κάνουμε:

1. Αν το παιδί μας είναι κάτω των τριών ετών, καθαρίζουμε με μια βρεγμένη γάζα τα δόντια του ιδιαίτερα πριν τον ύπνο.

2. Μετά τα τρία χρόνια, του μαθαίνουμε να βουρτσίζει σωστά τα δόντια του τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα και να χρησιμοποιεί στοματικό διάλυμα. Όσο για το στοματικό νήμα, μπορεί να αρχίσει να το χρησιμοποιεί μετά το 6ο έτος.

3. Τονίζουμε πως πρέπει να καθαρίζει οπωσδήποτε και τη γλώσσα. Να θυμάστε ότι η γλώσσα συμμετέχει εξίσου στην κακοσμία.

4. Αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσα κάθε 2- 3 μήνες.

5. Επιμένουμε να πλένει τα δόντια του με την ειδική βούρτσα που συνέστησε ο ορθοδοντικός, αν φοράει σιδεράκια.

6. Εντάσσουμε στη διατροφή του πολλά φρούτα, λαχανικά, νερό και μειώνουμε την κατανάλωση πολλών γλυκών και λιπαρών.

7. Δίνουμε στο παιδί μας να μασήσει τσίχλα (χωρίς ζάχαρη) για διέγερση της έκκρισης σάλιου.



Δεν ξεχνάμε…

… την επίσκεψη στον οδοντίατρο για τον καθιερωμένο προληπτικό έλεγχο των δοντιών.

… πως εμείς οι γονείς πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα στο παιδί μας. Όσο και να φωνάζουμε πως «ήρθε η ώρα για το βούρτσισμα», αν δεν δει το μικρό μας εμάς να πλένουμε τα δόντια μας, δεν θα υιοθετήσει ποτέ την καλή συνήθεια.



Πηγή: myworld.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!