9 Σεπ 2010

Actionaid : Έκτακτη έκκληση!





Η Langobaya είναι μια καθαρά αγροτική περιοχή. Όπου ένας στους δύο ανθρώπους ζει στην έσχατη φτώχεια, δηλαδή με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.Τα λιγοστά έσοδα των ανθρώπων προέρχονταν από τις καλλιέργειές τους. Καλλιεργούσαν μικρά κομμάτια γης για να θρέφουν τις - συνήθως πολυμελείς - οικογένειές τους και να πουλάνε τα περισσεύματα για λίγα σελίνια. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κατάσταση των σοδειών επιδεινώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι βροχές είναι πλέον ελάχιστες με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί τελείως οι καλλιέργειές τους.
Βρεθήκαμε στη Langobaya τον Οκτώβριο του 2009. Συναντήσαμε μικρά παιδιά και ενήλικες που ήταν για μέρες νηστικοί. Στα σχολεία γίνονται πλέον συσσίτια τα οποία χρηματοδοτούνται από την ActionAid και άλλες ΜΚΟ - έτσι τα περισσότερα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο για να έχουν τουλάχιστον ένα γεύμα, ένα πιάτο χυλού από βρώμη, αλεύρι και νερό.
Η περιοχή έχει επίσης πολύ υψηλά ποσοστά ανθρώπων με ζουν με HIV/ AIDS. Όταν ξεκίνησε η ActionAid τη δράση της, η γνώση για την ασθένεια ήταν ανύπαρκτη και οι προκαταλήψεις πολλές. Οι οροθετικοί δεν είχαν καμία πρόσβαση στη θεραπεία, στην εργασία, στην ιδιοκτησία, στην εκπαίδευση. Η ActionAid δημιούργησε κέντρα ελέγχου, πρόληψης και θεραπείας και πραγματοποίησε εκπαιδευτικά σεμινάρια για την καλύτερη αποκατάσταση των κατοίκων. Ένα από τα προγράμματα της ActionAid αφορά στην παροχή γης στους οροθετικούς. Έτσι, οι ίδιοι παράγουν την τροφή τους αυξάνοντας το εισόδημά τους, αφού καταφέρνουν να πουλήσουν ένα μικρό μέρος της. Στην Langobaya συνεργαζόμαστε στενά με την ομάδα οροθετικών Kuluhiro (Ελπίδα στην τοπική γλώσσα!). Πριν από λίγο καιρό απέκτησαν και οι ίδιοι ένα κομμάτι γης για καλλιέργεια. Δυστυχώς, με την ξηρασία των τελευταίων χρόνων, και αυτή τους η προσπάθεια έχει σχεδόν καταστραφεί.




Όταν είδαμε από κοντά την απελπισία των ανθρώπων που δεν μπορούν πλέον να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, αποφασίσαμε να πάμε ξανά στην Langobaya και να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα άρδευσης για την ομάδα οροθετικών Kuluhiro που θα περιλαμβάνει:
- Μεγαλύτερη έκταση γης

- Αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού/μηχανημάτων

- Υλοποίηση του προγράμματος άρδευσης

- Εκπαίδευση των κατοίκων στη χρήση και συντήρησή του
Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 39.000 Ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουμε μαζέψει μόλις 6.500 Ευρώ. Απευθυνόμαστε σε εσάς για να στηρίξετε αυτό το έργο ζωής για τους οροθετικούς ανθρώπους της Langobaya, κάνοντας μια δωρεά.
Αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα στη χώρα μας συσσωρεύονται. Παρόλα αυτά οι ανάγκες των ανθρώπων στη Langobaya είναι τεράστιες. Ελπίζουμε το πρόγραμμα αυτό να τους δώσει πίσω τη χαμένη τους ελπίδα. Και η πιο μικρή εισφορά έχει αξία και μπορεί να κάνει τη διαφορά.


Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων


Γεράσιμος Κουβαράς
Γενικός Διευθυντής ActionAid Ελλάς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!