16 Σεπ 2010

Χυμοί: Ποια η σημασία τους για την υγεία;

Οι χυμοί είναι μια πολύ ισχυρή πηγή θρεπτικών συστατικών για το ανθρώπινο σώμα. Σε οποιαδήποτε μορφή και εάν καταναλωθούν οι χυμοί, φρέσκοι, εμφιαλωμένοι, σε κουτιά ή ακόμη μετά από κατάψυξη, διατηρούν ένα πλούσιο περιεχόμενο σε θρεπτικές ουσίες που ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό.



Η κατανάλωση χυμών είναι ισοδύναμη με την κατανάλωση φρούτων εκτός από το γεγονός ότι οι χυμοί δεν περιέχουν τις πολύτιμες φυτικές ίνες των φρούτων. Είναι καλύτερα κάποιος να τρώει φρούτα αλλά το δεύτερο καλύτερο είναι να πίνει χυμούς.



Οι χυμοί είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη. Περιέχουν ψηλές ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων διότι χρειάζονται αρκετά τεμάχια φρούτων για να δημιουργηθεί για παράδειγμα ένα ποτήρι 8 ουγκιών χυμού.



Οι χυμοί περιέχουν πολλές θερμίδες. Η κατανάλωση τους πρέπει να γίνεται με μέτρο. Ένα ποτήρι χυμού ισοδυναμεί με 1 από τις 7 έως 10 μερίδες φρούτων ή λαχανικών που συστήνεται ότι πρέπει να τρώμε κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν τρώμε κάθε μέρα τις ποσότητες φρούτων και λαχανικών που συστήνονται, μπορούμε να πίνουμε στην θέση τους ή να συμπληρώνουμε, με χυμούς. 



Όμως προσοχή διότι η υπερβολική λήψη χυμών μπορεί να προκαλεί διάρροια.
 Αυτό συμβαίνει συχνότερα με το χυμό μήλου. Ορισμένοι χυμοί περιέχουν ένα είδος ζαχάρου που ονομάζεται σορβιτόλη η οποία δεν απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό και μπορεί να προκαλεί σε ψηλές ποσότητες διάρροια. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τα βρέφη που μπορούν να παρουσιάσουν πιο εύκολα διάρροια λόγω χυμών. Τα βρέφη κάτω του 1 έτους είναι προτιμότερο να μην πίνουν χυμούς. Στα μεγαλύτερα βρέφη να μην δίνεται περισσότερο από 2 μικρά ποτήρια των 6 ουγκιών χυμού την ημέρα.



Το κάθε είδος χυμού έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιδρούν θετικά στην υγεία.
 Ένα ποτήρι χυμού μήλου περιέχει περισσότερο κάλιο παρά μια μισή μπανάνα. Ο χυμός καρότων είναι πάρα πολύ πλούσιος σε βιταμίνες. Ο χυμός μούρων βοηθά στην αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων. Οι χυμοί πορτοκαλιού, σταφυλιών και ντομάτας, είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ευεργετούν την καρδία και τον εγκέφαλο.

Μπορούν να συμπληρώνουν τα φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε κάθε μέρα. Αποτελούν πολύτιμη πηγή νερού και ευεργετικών στοιχείων για το σώμα μας. Στις ζεστές εποχές του χρόνου που ο ήλιος καίει και οι ανάγκες σε νερό αυξάνονται, είναι προτιμότερο εκτός από το νερό, αντί να καταναλώνονται οποιαδήποτε άλλα βιομηχανικά ποτά, να προτιμούνται χυμοί σε οποιαδήποτε μορφή συσκευασίας.  





Διαβάστε επίσης: Οι χυμοί από φρούτα και λαχανικά



Πηγή: diatrofi.medlook.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!