9 Σεπ 2010

Μάρσιπος από ύφασμα (Sling) και άνθρωπος!

Ένα ενδιαφέρον άρθρο που μου τράβηξε την προσοχή!





Το πιο σημαντικό στοιχείο στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης δεν πραγματοποιήθηκε μέσω της φυσικής επιλογής όπως την εννοούσε ο Δαρβίνος, αλλά από μια υψίστης σημασίας συσκευή που επινοήθηκε από μια γυναίκα της Λίθινης Εποχής, όπως αποδεικνύει έρευνα κορυφαίου Βρετανού καθηγητή προϊστορίας. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους έπαιξε ο..... μάρσιπος από ύφασμα (Sling), σύμφωνα με έρευνα



Ο Τίμοθι Τέιλορ του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ ισχυρίζεται ότι το μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου αυξήθηκε λόγω της επινόησης του Sling.



Η σύλληψη του Sling έκανε δυνατή την πιο αργή ανάπτυξη και επέτρεπε στους μη ανεπτυγμένους απογόνους τόσο να επιβιώνουν όσο και να ακμάζουν και σωματικά και πνευματικά.



«Το στυλ του καγκουρό είχε ως αποτέλεσμα οι πρώτες γυναίκες πρόγονοί μας να γίνουν μαρσιποφόρες, για να κουβαλούν τους νεαρούς απογόνους τους έξω από την κοιλιά τους» εξηγεί ο δρ Τέιλορ στο βιβλίο του, «The Artificial Ape» («Ο Τεχνητός Πίθηκος»). «Η εφεύρεση του Sling, που
επέτρεπε σε περισσότερα παιδιά να μεγαλώνουν με επιτυχία μακριά από το γυναικείο σώμα, έκανε αυτομάτως ανύπαρκτο τον περιορισμό και οδήγησε σε αύξηση του μεγέθους του κεφαλιού, αλλά και του εγκεφάλου».









Πριν από την εφεύρεση του Sling, που χρονολογείται, σύμφωνα με τον Τέιλορ, τουλάχιστον πριν από 2,2 εκατομμύρια χρόνια, όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος άρχισε ξαφνικά να μεγαλώνει, ήταν πιο πιθανό να επιβιώσουν τα σωματικά αναπτυγμένα παιδιά γιατί το να μεταφέρει κάποιος μικρότερα παιδιά ήταν δυσκολότερο, δεν συνέφερε οικονομικά και συχνά ήταν επικίνδυνο.


Οι μητέρες που κρατούσαν τα παιδιά στην αγκαλιά τους κινδύνευαν περισσότερο από επιθέσεις από αρπακτικά ή άλλους ανθρώπους από τις μητέρες που χρησιμοποιούσαν Slings. Επίσης οι πρώτες ήταν λιγότερο παραγωγικές μην έχοντας για πολλές ώρες ελεύθερα τα χέρια τους.


Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η εφεύρεση του Sling επιμήκυνε τεχνητά την ανθρώπινη κυοφορία, σύμφωνα με τον καθηγητή. Προηγουμένως, η κυοφορία ολοκληρωνόταν στη γέννα και μόνο τα πιο ανεπτυγμένα παιδιά επιβίωναν, καθώς είχαν λιγότερο χρόνο ανάγκη να μεταφέρονται στην αγκαλιά της μητέρας τους. Ομως το κεφάλι τους και το μέγεθος του εγκεφάλου τους ήταν αυστηρά περιορισμένο από το μέγεθος της λεκάνης της μητέρας τους. «Χρησιμοποιώντας τo Sling, οι πρόγονοί μας έγιναν εξυπνότεροι» καταλήγει ο Τέιλορ.


Πηγή: www.ethnos.gr

3 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο, μα η μετάφραση δεν είναι σωστή. Στο αρχικό κείμενο, ο ανθρωπολόγος δεν γράφει swing = κούνια αλλά sling = μάρσιπος από ύφασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στέλλα ευχαριστούμε πολύ.
    Θα το διορθώσω αύριο.
    Για να σου πω την αλήθεια με ξένισε και εμένα η λέξη 'κούνια'

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!