8 Σεπ 2010

Προετοιμαστείτε σωστά για την επιστροφή στο σχολείο.

Σεπτέμβριος. Μαζί με το φθινόπωρο έρχεται και η στιγμή που πρέπει να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο. Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα παιδιά έχουν ‘χορτάσει’ από καλοκαιρινές διακοπές και είναι έτοιμα να επιστρέψουν στα μαθήματα. Ωστόσο υπάρχουν και παιδιά που μπορεί να είναι λίγο διστακτικά όσον αφορά την επιστροφή στο σχολείο. Στηρίξτε τα παιδιά και καθησυχάστε τα πριν την έναρξη των μαθημάτων.
Για όσους αλλάζουν σχολείο υπάρχει η πρόκληση ενός εντελώς καινούργιου περιβάλλοντος. Ακόμα και τα παιδιά που επιστρέφουν στο ίδιο σχολείο έχουν νέους δασκάλους, συμμαθητές, μαθήματα και προσδοκίες. Να ενθαρρύνετε τα παιδιά να μοιράζονται τις αμφιβολίες ή τον ενθουσιασμό για το σχολείο μαζί σας. Προσπαθήστε να καταλάβετε πώς νιώθουν τα παιδιά σας, με το να μοιράζεστε τις δικές σας εμπειρίες επιστροφής στο σχολείο, μαζί τους.


Η σωστή προετοιμασία


  • Συνοδεύστε τα παιδιά σας στην αγορά σχολικών ειδών. Δώστε τους κάποιο ποσό να διαχειριστούν αλλά αφήστε τα να διαλέξουν μόνα και να αγοράσουν το υλικό. Αυτό τους δείχνει ότι εμπιστεύεστε την κρίση τους.

  • Πηγαίνετε μαζί τους για αγορά ρούχων.

  • Ορισμένες φορές τα παιδιά χρειάζονται ιατρικές εξετάσεις στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σχεδιάστε να κλείσετε ραντεβού με τους γιατρούς, αν χρειάζεται.

  • Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι σημαντική στιγμή για τα παιδιά. Είναι αναγκαίο να συζητάτε τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν. Είναι επίσης καλή ιδέα να γνωστοποιείτε στα παιδιά τις ώρες του σχολικού λεωφορείου και τις δραστηριότητες που θα έχουν μετά το σχολείο. Η έγκαιρη προετοιμασία για το σχολείο μπορεί να τα βοηθήσει να αρχίσουν σωστά τη νέα χρονιά.



Αν το παιδί αρνείται να πάει σχολείο.


Καθώς πλησιάζουν οι μέρες που τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο, πολλοί γονείς θα έρθουν αντιμέτωποι με παιδιά που δεν θα θέλουν να πάνε στο σχολείο. Ακολουθούν λύσεις που θα βοηθήσουν:

  • Mιλήστε στο παιδί σας. Βρείτε την αιτία που αρνείται να επιστρέψει στο σχολείο.

  • Εστιάστε στα θετικά. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι η εκπαίδευση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για επαγγελματική καριέρα.

  • Δώστε τους δεδομένα. Για κάθε επάγγελμα βρείτε πόσο είναι ο αρχικός μισθός και πόσα χρήματα κερδίζει ένας επαγγελματίας μετά από χρόνια δουλειάς. Με το παιδί σας συγκρίνετε τα δυο ποσά κάθε επαγγέλματος και μιλήστε για τα οφέλη της επιλογής καριέρας με ευκαιρίες προαγωγής. Καμιά φορά οι νέοι δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν. Βοηθήστε τους να συγκεκριμενοποιήσουν τα ενδιαφέροντά τους.

  • Μιλήστε στο δάσκαλο του παιδιού. Είναι πάντα σημαντικό να έχετε καλή σχέση με τους δασκάλους και συμβούλους του παιδιού σας. Μιλήστε τους και δώστε τους στοιχεία για τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας όταν θα τελειώσει το σχολείο και ζητήστε τη βοήθειά τους.

  • Μιλήστε θετικά και όχι αρνητικά. Ορισμένοι γονείς προσπαθούν να κινητοποιήσουν το παιδί τους δίνοντάς του αρνητικά παραδείγματα. Για παράδειγμα ‘δεν θα θες να γίνεις σαν εμένα όταν μεγαλώσεις’, ή ‘δεν θέλω να διαλέξεις αυτό το επάγγελμα όταν μεγαλώσεις’. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να εστιάσετε στις θετικές πλευρές αυτού που το παιδί θα καταφέρει με την παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο.



 Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου





Πηγή: www.iatronet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!