27 Σεπ 2010

Δικαίωμα στην αντισύλληψη!

Η σημερινή μέρα έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης. Έτσι και εμείς θα θέλαμε να τιμήσουμε αυτή τη μέρα με το παρακάτω άρθρο. Γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στην αντισύλληψη!





Παρά το γεγονός ότι διανύουμε την εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογίας, η αντισύλληψη παραμένει ακόμη ταμπού για πολλούς Κυπρίους και Κυπρίες, που φαίνεται να προτιμούν το ρίσκο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. 

Όλοι έχουμε δικαίωμα να μάθουμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε από μια δυνητικά ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, καθώς επίσης και από ασθένειες που μπορεί να μας στοιχίσουν ακόμα και την ίδια μας τη ζωή. 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, που ήταν χθες, 26 Σεπτεμβρίου, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ), σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Bayer και την Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία Κύπρου διοργάνωσαν εκστρατεία ενημέρωσης, δίνοντας στους νέους πληροφορίες για τα μέτρα αντισύλληψης. Σε κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας, αλλά και της Λεμεσού, υπήρχαν κέντρα πληροφόρησης, όπου το κάθε άτομο μπορούσε να μάθει τα «μικρά μυστικά της αντισύλληψης», εύκολα και γρήγορα, λύνοντας με αυτό τον τρόπο πιθανές του απορίες. Το κύριο μήνυμα της εκστρατείας είναι: «Τα μικρά μυστικά της αντισύλληψης παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή μας». 
Αν ο κόσμος δεν είχε τρόπους αντισύλληψης, το πιθανότερο σενάριο θα ήταν όλες οι γυναίκες να έμεναν έγκυοι από την πρώτη τους σεξουαλική σχέση, δηλαδή από 15, 16 χρονών. Οι εγκυμοσύνες θα ήταν κάτι συστηματικό εφόσον η αναπαραγωγική διάρκεια στη ζωή κάθε γυναίκας είναι περίπου 30 χρόνια, με αποτέλεσμα να γεννούσε η καθεμιά περίπου 10-15 παιδιά, από τα οποία το πιθανότερο κάποια να πέθαιναν στην πορεία, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Ο πληθυσμός ναι μεν θα αυξανόταν, αλλά σε τεράστιους ρυθμούς, περίπου 5-6 φορές κάθε γενιά ή 600-700 φορές κάθε αιώνα. Η εύλογη ερώτηση του Δρα Νώντα Επαμεινώνδα, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΣΟΠ), είναι, τελικά, «ποιος θα ήθελε να ζει σε έναν τέτοιο κόσμο;»


«Μπορούμε 
να προστατευτούμε» 

Στην πορεία της ζωής πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά και να μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι το πότε είμαστε έτοιμοι να φέρουμε στον κόσμο ένα μωρό. Αν και όλες οι γυναίκες θεωρητικά γνωρίζουμε μέτρα αντισύλληψης, αφού ενημερωνόμαστε συστηματικά από τους γυναικολόγους μας, όπως φαίνεται στην πράξη είμαστε αρκετά πίσω. Η αντισύλληψη είναι ευθύνη του κάθε ατόμου και πρέπει να συζητείται και να συμφωνείται από τα ζευγάρια πολύ πριν από τη σεξουαλική επαφή. 
Σύμφωνα με τη Δρα Αφροδίτη Ελισσαίου - Ξενοφώντος, Γυναικολόγο Μαιευτήρα και Γραμματέα της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας, «ο ορισμός της αντισύλληψης είναι η αναστολή της γονιμότητας με τρόπο παροδικό και αναστρέψιμο, δηλαδή σταματώντας τη μέθοδο που χρησιμοποιεί το κάθε ζευγάρι να μπορεί να τεκνοποιήσει. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου να γνωρίζει πώς μπορεί να προστατευτεί από μιαν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όταν νιώσει έτοιμο σωματικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά να προχωρήσει σε ενεργό σεξουαλική ζωή». «Η γνώση είναι ένα ισχυρό όπλο προστασίας εναντίον πράξεων που μπορεί να τους σημαδέψουν για μια ζωή και ασθενειών που μπορεί να τους στοιχίσουν ακόμα και τη ζωή τους, όπως π.χ. είναι ο ιός του AIDS, που αν δεν γνωρίζουν πώς να προφυλακτούν, μπορεί να αποβεί μοιραίος», είπε η Δρ Ξενοφώντος.


Μέθοδοι 
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να αποφευχθεί μια εγκυμοσύνη. Θα μπορούσαν να ταξινομηθούν σε κατηγορίες, όπως μέθοδοι φραγμού, ορμονικές μέθοδοι, φυσικές μέθοδοι και εθελοντική στείρωση. Η αντισύλληψη είναι ένας απλός τρόπος που μπορεί εύκολα να σας επιτρέψει να αποφασίσετε εσείς πόσα παιδιά θέλετε και πότε θέλετε να τα κάνετε. Η στρατηγική πρόληψης ασθενειών που μεταδίδονται από το σεξ περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες. α) Την αποχή από επικίνδυνες συμπεριφορές. β) Αποφυγή πολλών ερωτικών συντρόφων. γ) Χρήση προφυλακτικού ή κάποιου άλλου είδους αντισύλληψης. Χωρίς να υπάρχει «συμβόλαιο αποτελέσματος», καθώς υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αποτυχίας, όλες οι ακόλουθες αντισυλληπτικές μέθοδοι είναι άκρως αποτελεσματικές. 
Αντρικό προφυλακτικό: Το προφυλακτικό είναι μια κατασκευή φτιαγμένη συνήθως από καουτσούκ, η οποία καλύπτει το ανδρικό πέος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής για να αποφευχθούν η εγκυμοσύνη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα προφυλακτικά είναι μόνο μιας χρήσεως. Αν χρησιμοποιείται σωστά το προφυλακτικό, είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους. 
Γυναικείο προφυλακτικό: Είναι μεγαλύτερα από τα αντρικά προφυλακτικά, έχουν ένα άνοιγμα σε σχήμα δακτυλιδιού από σκληρό υλικό και είναι σχεδιασμένα για να εισάγονται στον κόλπο. Το γυναικείο προφυλακτικό περιέχει επίσης έναν εσωτερικό δακτύλιο που κρατά το προφυλακτικό στη θέση του μέσα στον κόλπο. Η τοποθέτηση του γυναικείου προφυλακτικού στον κόλπο απαιτεί μάζεμα του δακτυλίου· όπως τα αντρικά προφυλακτικά που εμποδίζουν το σπέρμα να περάσει στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, προστατεύοντας επίσης και από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. 
Ενδομήτρια σπειράματα: Ένα ενδομήτριο σπείραμα είναι μια αντισυλληπτική συσκευή, γνωστή ως σπιράλ ή δαχτυλίδι. Πρόκειται για μια συσκευή που τοποθετείται στη μήτρα και είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Η συσκευή πρέπει να τοποθετηθεί στη μήτρα ή να αφαιρεθεί από αυτήν από εξειδικευμένο γιατρό. Παραμένει στη μήτρα για ολόκληρη τη χρονική περίοδο που επιθυμείται η αντισύλληψη. 
Διάφραγμα: Το διάφραγμα είναι ένα μαλακό κάλυμμα από λάστιχο ή καουτσούκ, το οποίο μπορεί να μετρηθεί από το γιατρό σας για να έχει το κατάλληλο μέγεθος, ανάλογα με τον κόλπο σας. Σπερματοκτόνος κρέμα ή ζελέ πρέπει να τοποθετούνται πάντα πάνω στο διάφραγμα, σε κάθε σεξουαλική επαφή. Το διάφραγμα καλύπτει τον τράχηλο και κρατιέται σε ασφαλή θέση πίσω από το ηβικό οστούν και το οπίσθιο τοίχωμα του κόλπου. Ο γιατρός σας πρέπει να ελέγχει το μέγεθος του διαφράγματος κάθε χρόνο ή μετά από εγκυμοσύνη ή αλλαγή στα κιλά σας. 
Σπερματοκτόνα: Τα σπερματοκτόνα αποτρέπουν την εγκυμοσύνη με την καταστροφή του σπέρματος, ώστε να μην μπορεί να φτάσει και να γονιμοποιήσει το ωάριο. Το σπερματοκτόνο πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε φορά κατά τη σεξουαλική επαφή. 
Αντισυλληπτικός σπόγγος: Ο αντισυλληπτικός σπόγγος είναι ένα μικρό σφουγγάρι μιας χρήσης που ήδη περιέχει σπερματοκτόνο. Το σφουγγάρι πρέπει να βραχεί με νερό πριν από την εισχώρηση και μετά να τοποθετηθεί πάνω στον τράχηλο. Όταν τοποθετηθεί, παρέχει προστασία για 24 ώρες.



Ορμονική
αντισύλληψη

Αντισυλληπτικό χάπι: Μετά από γυναικολογική εξέταση και αν είσαι όντως απολύτως καλά στην υγεία σου, ο γιατρός σού δίνει το συγκεκριμένο χάπι.
Στο χάπι περιέχονται δύο ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία, δυσκολεύοντας την εισαγωγή των σπερματοζωαρίων στη μήτρα και εμποδίζοντας την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο. 
Το χάπι προστατεύει μόνο από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και όχι από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Ενέσιμα αντισυλληπτικά και εμφυτεύματα: Οι ενέσεις δίνονται από γιατρό κάθε τρεις μήνες. Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται από ειδικό, υποδόρια, δηλαδή κάτω από το δέρμα για περίοδο πέντε χρόνων.


Επείγουσα 
αντισύλληψη 

Αν απέτυχε το μέτρο προφύλαξής σας ή δεν λήφθηκε καν προφύλαξη, έχετε μια τελευταία λύση για να εμποδίσετε μια πιθανή εγκυμοσύνη. Γνωστό και ως χάπι της επόμενης ημέρας, το βρίσκετε σε φαρμακεία και μπορείτε να το πάρετε μέχρι και 72 ώρες μετά από σεξουαλική επαφή. Πιθανόν να έχετε κάποιες παρενέργειες· συζητήστε το με το φαρμακοποιό σας ή το γυναικολόγο σας.


Από το 1971 
ο ΚΣΟΠ
Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού δημιουργήθηκε το 1971 και από τότε πρωτοστατεί στην προάσπιση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Η αποστολή του οργανισμού είναι η ανάπτυξη μιας κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαμβάνουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. 
Ο Σύνδεσμος υπερασπίζεται, προφυλάσσει και συνηγορεί υπέρ των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων όλων των γυναικών, ανδρών και νέων.


Το πρόβλημα 
ακόμα υπάρχει

ΑΝ ΚΑΙ έχει βελτιωθεί κατά πολύ η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία των νέων, η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη. Σύμφωνα με τον Δρα Νώντα Επαμεινώνδα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΣΟΠ, «ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν 120 με 150 εκατομμύρια γυναίκες, που δεν έχουν πρόσβαση σε μέτρα αντισύλληψης. Επίσης, πολλές γυναίκες, δυστυχώς πεθαίνουν στη γέννα λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας. Ακόμα και σήμερα αρκετές γυναίκες και γενικά νέοι δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία». «Οραματίζομαι την ημέρα όταν όλα τα παιδιά που γεννιούνται είναι ευπρόσδεκτα, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι και η σεξουαλικότητα είναι μια έκφραση ειλικρίνειας, απόλαυσης και τρυφερότητας», είχε πει κάποτε η Elisse-Otteen Jensen, πρωτοπόρος στον τομέα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!