22 Μαρ 2011

Βιώσιμα πλέον τα πρόωρα μωρά 23 εβδομάδων κύησης


Σημαντική μείωση καταγράφεται την τελευταία εικοσαετία σε ό,τι αφορά τους θανάτους νεογνών στις ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Παράλληλα, έχει αυξηθεί η βιωσιμότητα των πρόωρων, καθώς πλέον τα μωρά αυτά μπορούν να επιβιώσουν στις 23 εβδομάδες κύησης και στα 500 γραμμάρια βάρους, ενώ σε ορισμένες χώρες οι ειδικοί επιδίδονται σε προσπάθειες επιβίωσης ακόμη και για τα νεογνά που ζυγίζουν μόλις 400 γραμμάρια. Ωστόσο, παρά την βελτίωση της περιγεννητικής φροντίδας, περί τα 3,7 εκατ. νεογνά παγκοσμίως καταλήγουν λόγω προωρότητας.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν από τους ειδικούς της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας (Ε.Ν.Ε), σε σημερινή συνέντευξη τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νεογνολογίας που πραγματοποιείται από την Παρασκευή 16 έως την Κυριακή 18 Απριλίου στην Αθήνα.
Στο συνέδριο θα γίνει, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΝΕ κυρία Φανή Ανατολίτου,  αναφορά στις όψιμες νεογνικές λοιμώξεις, δηλαδή σε αυτές που εμφανίζονται μετά την 3η-5η ημέρα της ζωής, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ). Οι λοιμώξεις αυτές αποτελούν κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας στον ευαίσθητο νεογνικό πληθυσμό. Παράλληλα, ενοχοποιούνται για την πρόκληση εγκεφαλικής βλάβης και την εμφάνιση νευροαναπτυξιακών προβλημάτων αργότερα στην βρεφική και παιδική ηλικία.

Η συχνότητα των όψιμων λοιμώξεων κυμαίνεται από 7-24% και εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες, όπως πχ το χαμηλό βάρος γέννησης και η προωρότητα. Αμερικανική μελέτη σε ΜΕΝΝ έδειξε ότι εμφάνισε σηψαιμία το  21% των νεογνών με βάρος γέννησης μικρότερο από 1500 γρ. καθώς και  το 43% εκείνων με βάρος γέννησης μικρότερο από  750 γραμμάρια.
«Τα πρόωρα νεογνά αποτελούν  πληθυσμό  υψηλού κινδύνου για  εμφάνιση όψιμων λοιμώξεων λόγω της ανεπάρκειας των αμυντικών τους μηχανισμών, εξαιτίας της προωρότητας, αλλά και των παρεμβάσεων που συνεπάγεται η εντατική νοσηλεία και η υποστηρικτική φροντίδα με την παρατεταμένη χρήση διαφόρων καθετήρων και αναπνευστικών μηχανημάτων» εξήγησε η κυρία Ανατολίτου.
Στη διάρκεια του συνεδρίου τους Έλληνες νεογνολόγους θα απασχολήσει και το ζήτημα της λήψης ιατρικών αποφάσεων σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία των νεογνών. Και τούτο διότι, όπως αναφέρουν, στην χώρα μας δεν υπάρχει νομικό καθεστώς ούτε θεσμοθετημένοι μηχανισμοί που να καθορίζουν ποιο είναι το όριο προωρότητας κάτω από το οποίο είναι περιττό να δοθεί η μάχη για την επιβίωση του νεογνού.

Συνεπώς, οι νεογνολόγοι  που  στελεχώνουν τις μονάδες Περιγεννητικής Φροντίδας στα δημόσια και τα ιδιωτικά μαιευτήρια  της Ελλάδας δεν έχουν νομικά ερείσματα ώστε να μπορούν να αρνηθούν να παράσχουν φροντίδα σε τόσο πρόωρα νεογνά για τα οποία  υπάρχουν ελάχιστες ελπίδες να εξελιχθούν σε υγιή παιδιά. Είναι ενδεικτικό ότι σε έρευνα που  πραγματοποιήθηκε στους Έλληνες Νεογνολόγους από την Α΄ Νεογνολογική Κλινική του Α.Π.Θ., διαπιστώθηκε ότι μόνο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο υπάρχει επιτροπή δεοντολογίας και ότι οι νομικές συνέπειες επηρεάζουν σε σημαντικό ή πολύ σημαντικό βαθμό το 72% των γιατρών στη λήψη αποφάσεων.

2 σχόλια:

  1. i mikri mas genithike 26 evdomadwn kai deka imerwn.varos 1100gr exei egkefaliki aimoragia 3vathmou ti pithanotites exei?iparxei kapoia therapeia?sas parakalw an gnwrizete kati voithiste mas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε καθώς και εμείς είμαστε απλές μανούλες.
    Θα πρέπει να απευθυνθείτε στους θεράποντες ιατρούς που φροντίζουν το μωράκι σας.
    Εμείς σας ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας να πάνε όλα κατ' ευχήν για το μωράκι σας και να βγει νικήτρια από αυτή τη μάχη.
    Οι προσευχές μας θα σας συνοδεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!