20 Ιουν 2011

40 εκπλήξεις (μέσα σας)…


40 θαύματα (μέσα σας)…
… ένα για κάθε εβδομάδα αναμονής, προετοιμάζουν το έδαφος για τη μεγαλύτερη χαρά της ζωής σας: τη γέννηση του μωρού σας. Και μπορεί εσείς να μην βλέπετε τι ακριβώς συμβαίνει στο πρώτο του σπίτι, εμείς όμως είμαστε εδώ για να σας αποκαλύψουμε τα θαύματα που συντελούνται στο εννιάμηνο ταξίδι προς τη ζωή!


Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά…
Παρόλο που εσείς θα ανακαλύψετε κάπου γύρω στην 5η εβδομάδα ότι θα γίνετε επιτέλους μαμά, το σώμα σας πολύ νωρίτερα έχει φροντίσει να εξασφαλίσει το ιδανικό περιβάλλον για τη νέα ζωή. Αφού λοιπόν επιτευχθεί η σύλληψη (βλ. επόμενη εβδομάδα), ο γιατρός θα ορίσει ως πρώτη μέρα της εγκυμοσύνης σας την πρώτη μέρα του κύκλου της τελευταίας σας περιόδου. Σε αυτή θα προσθέσει ένα μήνα και 10 μέρες κι έτσι θα ξέρει πότε θα κλείσετε τον πρώτο μήνα.


2η εβδομάδα: Η πρώτη συνάντηση 
Προς το τέλος αυτής της εβδομάδας μπορεί να γίνει η σύλληψη: το σπερματοζωάριο δηλαδή να συναντήσει το ωάριο και μαζί, να ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τη μήτρα. Τα οιστρογόνα έχουν… προνοήσει και έχουν δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον σε αυτή για να υποδεχτεί το «νέο σώμα».


3η εβδομάδα: Ουφ, επιτέλους σπίτι
Το γονιμοποιημένο έμβρυο φτάνει στο… σπίτι του, τη μήτρα, και το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να… ξαποστάσει! Να εμφυτευτεί δηλαδή για να αναπτυχθεί σταδιακά τις επόμενες 37 εβδομάδες της παραμονής του.


4η εβδομάδα: Μια ολόκληρη κουκίδα
Το μέγεθος του εμβρύου δεν είναι μεγαλύτερο από μια κουκίδα και η διάμετρός του αγγίζει τα 0,2 χιλιοστά! Αν θα μπορούσατε να δείτε στο εσωτερικό της μήτρας, θα βλέπατε πως αυτή η κουκίδα αποτελείται από πάρα πολλά κύτταρα και είναι χωρισμένη σε τρία μέρη τα οποία αργότερα θα σχηματίσουν τα όργανα και τους ιστούς.


5η εβδομάδα: Δύο καρδιές στο σώμα σας 
Η μεγαλύτερη έκπληξη αυτής της εβδομάδας είναι ότι η καρδιά του μωρού σας άρχισε να χτυπά. Αλλά δεν είναι η μόνη. Ο γιατρός σας με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος μπορεί να ξεχωρίσει το κεφάλι και να μετρήσει το ύψος του που φτάνει σχεδόν τα 2 χιλιοστά. Επίσης, αρχίζουν να διαμορφώνονται οι νευρικές πτυχές και να εμφανίζονται τα πρώτα ερυθροκύτταρα και τα πρώτα αγγεία.


6η εβδομάδα: Όργανα υπό σχηματισμό
Τώρα αρχίζουν να σχηματίζονται τα ζωτικά όργανα –εγκέφαλος, πνεύμονες, συκώτι, πάγκρεας, στομάχι, θυρεοειδής, κ.λπ.- και είναι πλέον εμφανή τα σημεία που αργότερα θα εξελιχθούν σε χέρια και πόδια. Επίσης, έχουν σχηματιστεί οι άνω και κάτω γνάθοι, το εσωτερικό τμήμα των αφτιών και ο λάρυγγας.


7η εβδομάδα: Προσωπάκι που διακρίνεται
Τα μικρά σημαδάκια στην περιοχή του προσώπου είναι τα μάτια και η μυτούλα του που σιγά-σιγά αποκτούν μορφή. Αυτή την εβδομάδα ξεχωρίζουν και τα δάκτυλα ενώ τώρα αρχίζουν να σχηματίζονται και τα γεννητικά του όργανα. Τα νεφρά εξελίσσονται και ενώνονται με την ουροδόχο κύστη η οποία σταδιακά αναπτύσσεται.


8η εβδομάδα: Ένα τόσο δα ανθρωπάκι
Ναι, το έμβρυο έχει πάρει τη μορφή ενός μικροσκοπικού ανθρώπου. Το δέρμα του είναι διάφανο και αρκετά μέλη του σώματός του, όπως το κρανίο, τα χέρια και τα πόδια είναι εμφανή. Τώρα θα αρχίσει να κουνά και τους καρπούς του ενώ το στόμα και η μύτη φαίνονται πλέον καθαρά.


9η εβδομάδα: Πήρε ένα γραμμάριο
Με το ύψος να κυμαίνεται από 17 μέχρι 22 χιλιοστά, το βάρος του να αγγίζει το ένα ολόκληρο γραμμάριο και τους παλμούς του να είναι γύρω στους 145 το λεπτό, το έμβρυο αναπτύσσεται φυσιολογικά. Στο υπερηγράφημα μπορείτε να δείτε το λαιμό, τα αφτιά, τα βλέφαρα, το στόμα του αλλά και να καμαρώσετε για… τις πρώτες κινητικές του δεξιότητες αφού πλέον κινείται μέσα σας. Και μπορεί ο γιατρός να μην βλέπει ακόμα το φύλο του, η φύση όμως αυτή τη βδομάδα παίρνει τη μεγάλη απόφαση.



10η εβδομάδα: Απέκτησε μαλλάκια
Η έκπληξη αυτής της εβδομάδας είναι ότι το μωρό σας αποκτά μαλλάκια και νυχάκια. Ο σχηματισμός των βασικών οργάνων του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και λειτουργούν κανονικά. Επίσης, τώρα αρχίζουν να σχηματίζονται και οι γευστικοί κάλυκες.


11η εβδομάδα: Ένα μεγάααλο κεφάλι
Από τώρα και για λίγες ακόμα μέρες, το κεφάλι του εμβρύου θα είναι σε μέγεθος το μισό ολόκληρου του σώματος, αναλογία που γρήγορα θα αλλάξει καθώς η ανάπτυξή του είναι ταχύτατη. Αυτή την εβδομάδα σχηματίζεται και η ίριδα του ματιού του.


12η εβδομάδα: Αντιδρά όταν το ενοχλούν
Το μικροσκοπικό σας πλασματάκι πλέον μπορεί να αντιδρά όταν κάτι το ενοχλεί (π.χ. το υπερηχογράφημα) κουνώντας τα χέρια και τα πόδια του. Το πρόσωπό του παίρνει μια πιο… ανθρώπινη μορφή αφού τα μάτια και τα αφτιά τείνουν να αποκτήσουν τη σωστή τους θέση.


13η εβδομάδα: Ανακαλύπτει το δάχτυλό του
Το σημαντικότερο κατόρθωμα του εμβρύου αυτή της εβδομάδας είναι ότι βάζει τον αντίχειρά του στο στόμα το οποίο μπορεί πλέον να ανοιγοκλείνει! Επίσης, έχουν σχηματιστεί τα είκοσι νεογιλά δόντια τα οποία βέβαια θα ξεμυτίσουν αρκετούς μήνες αργότερα. Το βάρος του μπορεί να φτάσει και τα 30γρ. και το ύψος του τα 7 εκ.


14η εβδομάδα: Κάνει γκριμάτσες
Ζαρώνει το δέρμα του μετώπου του και κάνει τους πρώτους του μορφασμούς, ανοιγοκλείνει τις παλάμες του, κουνά τις πατούσες του… Είναι τόσο πολλές οι κινητικές του επιτυχίες! Από τώρα, το σώμα του αρχίζει να μεγαλώνει πιο γρήγορα απ’ το κεφαλάκι του.


15η εβδομάδα: Και το φύλο αυτού... κορίτσι
Με τα γεννητικά του όργανα να είναι εμφανή, μπορείτε να πετάξετε από τη χαρά σας που θα αποκτήσετε κοριτσάκι. Η ανάπτυξη του μωρού προχωρά με φυσιολογικό ρυθμό με το ύψος του να φτάνει τα 10-11 εκ. και το βάρος του σχεδόν τα 70 γρ.


16η εβδομάδα: Διασκεδάζει με την ψυχή του
Το μωρό σας αρχίζει να βρίσκει τρόπους για να περνά όμορφα στο πρώτο του σπίτι. Ο πιο ευχάριστος λοιπόν είναι, χωρίς αμφιβολία, το παιχνίδι με τον ομφάλιο λώρο!


17η εβδομάδα: Μιλήστε, σας ακούει
Η φωνή σας θα είναι στο εξής το αγαπημένο άκουσμα του μωρού σας αφού από τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται η ακοή του. Και καθώς θα την ακούει τόσο καθαρά και δυνατά τους επόμενους μήνες, θα μπορεί να την αναγνωρίζει μετά τη γέννηση και να ηρεμεί στο λεπτό.


18η εβδομάδα: Έχει δακτυλικά αποτυπώματα
Αυτή την εβδομάδα αρχίζουν να διαμορφώνονται τα δακτυλικά του αποτυπώματα Τα οστά σκληραίνουν σταδιακά ενώ το πρώτο περιεχόμενο του εντέρου (μηκώνιο) αρχίζει να συγκεντρώνεται στο έντερο. Το ύψος του μωρού σας αγγίζει τα 20-21 εκ. ενώ το βάρος του είναι περίπου 200 γρ.


19η εβδομάδα: Δέρμα από… χνούδι
Το σώμα του μωρού καλύπτεται από λεπτό, απαλό χνούδι που παίζει το ρόλο του μεταβιβαστή εξωτερικών ερεθισμάτων (το αμνιακό υγρό είναι καλός αγωγός του ήχου). Το νευρικό του σύστημα, ώριμο πια, το βοηθά να κάνει πιο συντονισμένες κινήσεις.


20η εβδομάδα: Κουράζεται και ξεκουράζεται
Ναι, είναι γεγονός! Το μωρό σας όπως κι εσείς, κοιμάται και ξυπνάει γι’ αυτό μην ανησυχείτε αν κάποιες ώρες δεν το αισθάνεστε να κινείται. Όσον αφορά την εμφάνισή του, μια κρεμώδης ουσία καλύπτει το δέρμα του για να το προστατεύει κατά την παραμονή του στο αμνιακό υγρό.


21η εβδομάδα: Ανοίγει τα ματάκια του
Με τα ματόκλαδα να έχουν πλέον αναπτυχθεί, το μωρό σας μπορεί να ανοίγοκλείνει τα μάτια του. Αν έχετε κοριτσάκι, παράγονται τώρα στις ωοθήκες του σχεδόν 6.000.000 ωάρια ενώ αντίθετα, αν έχετε αγοράκι, η ώρα της παραγωγής σπερματοζωαρίων δεν έχει έρθει ακόμα.


22η εβδομάδα: Ναι, κλοτσάει
Το μωράκι σας φροντίζει με κάθε ευκαιρία να κάνει αισθητή την παρουσία του με… κλοτσιές -μερικές από τις οποίες είναι αρκετά δυνατές- όταν τρομάζει από κάποιο δυνατό θόρυβο ή κάποια απότομη κίνησή σας.


23η εβδομάδα: Δοκιμάζει το νερό της «πισίνας» του
Το κατόρθωμα αυτής της εβδομάδας δεν είναι άλλο από το ότι το μωρό σας μπορεί να ρουφάει και να καταπίνει αμνιακό υγρό, εκτός από το να απολαμβάνει… τις βουτιές μέσα σε αυτό. Το ύψος του φτάνει τα 30 εκ. ενώ το βάρος του ξεπερνά το μισό κιλό.


24η εβδομάδα: Σχηματισμένες και οι βλεφαρίδες
Μπορεί να μην έχουν αποκτήσει την τελική τους μορφή -αυτή που θα έχουν δηλαδή μετά τη γέννηση-, αλλά οι βλεφαρίδες του μωρού σας σχηματίζονται αυτή την εβδομάδα. Το βάρος του είναι σχεδόν 600 γρ. και το ύψος του φτάνει τα 32 εκ.


25η εβδομάδα: Θέλει χάδια 
Η αίσθηση της αφής είναι πλέον αναπτυγμένη και το μωρό σας μπορεί να νιώσει το άγγιγμά σας. Χαϊδέψτε λοιπόν την κοιλιά σας και μεταδώστε του την αγάπη και την τρυφερότητα που νιώθετε. Τα γεννητικά του όργανα συνεχίζουν να αναπτύσσονται ενώ οι χόνδροι που θα εξελιχθούν σε οστά εξακολουθούν να σκληραίνουν.


26η εβδομάδα: Ξεχωρίζει το φως απ’ το σκοτάδι
Με το οπτικό του νεύρο να έχει ωριμάσει και τον εγκέφαλο να αναπτύσσεται όλο και πιο πολύ, το μωρό σας μπορεί να… παρατηρεί το περιβάλλον γύρω του αλλά και να αντιλαμβάνεται το φως του ήλιου και να το διαχωρίζει από το σκοτάδι. Αυτή την εβδομάδα το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 800 γρ. και το ύψος του να ξεπεράσει τα 34 εκ. (η πατούσα του είναι κιόλας 5 εκ.).


27η εβδομάδα: Έχει λόξυγκα 
Πριν ακόμα το μωρό σας γεννηθεί, έχει λόξυγκα. Αυτό λοιπόν το έντονο φτερούγισμα που θα νιώθετε αρκετά συχνά από αυτή την εβδομάδα και μετά, οφείλεται στην κίνηση που κάνει ο θώρακάς του λόγω του λόξυγκα. Σχετικά με το δερματάκι του, μπορεί να είναι λιγότερο διαφανές αλλά λόγω της συνεχούς επαφής του με το νερό έχει αρκετές «ρυτίδες».


28η εβδομάδα: Αποκτά γερ» σκελετό 
Η διαδικασία ανάπτυξης και σκλήρυνσης όλων των χόνδρων τελειοποιείται και έτσι το μωρό σας διαθέτει πλέον γερά οστά. Στα αγοράκια αρχίζουν τώρα να κατεβαίνουν οι όρχεις ενώ οι ωοθήκες στα κοριτσάκια θα πάρουν την τελική τους θέση μετά τη γέννηση. Πλέον το αγγελούδι σας ζυγίζει το 1/3 του μέσου βάρους γέννησης, δηλαδή περίπου 1.100 γρ. ενώ το ύψος του είναι σχεδόν 35 εκ.


29η εβδομάδα: Κορμάκι που ετοιμάζεται
Το υποδόριο λίπος αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα του για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του μετά τη γέννηση, ο μυελός των οστών του παράγει τα απαραίτητα ερυθρά αιμοσφαίρια και οι αεροθύλακες έχουν πια αναπτυχθεί.


30η εβδομάδα: Έχει υπέροχη επιδερμίδα
Το μέχρι πρότινος κοκκινωπό ζαρωμένο δερματάκι δίνει σταδιακά τη θέση του στη λεία και ελαφρώς ροδαλή επιδερμίδα, απαλλαγμένη από χνούδι και σμήγμα, την οποία θα αντικρίσετε στο μωρό σας μόλις γεννηθεί.


31η εβδομάδα: Κάνει τούμπες (απ’ τη χαρά του)
Η επιτυχία αυτής της εβδομάδας είναι η ικανότητά του να κάνει τούμπες και να φέρνει πολλές στροφές μέσα στη μήτρα, πότε έχοντας το κεφαλάκι του προς τα πάνω και πότε προς τα κάτω. Πρόκειται για ένα ακόμα παιχνίδι που το ενθουσιάζει.


32η εβδομάδα: Δυναμικό και αεικίνητο
Πόσα πολλά μπορεί να καταφέρει το μωρό σας Αγγίζει με το ένα χεράκι του πότε το άλλο χεράκι, πότε το πρόσωπο και πότε τα πόδια. Μπορεί πλέον να κουλουριάζεται, να λυγίζει τα γόνατά του αλλά και να κάνει κινήσεις αρπάγματος με τα χέρια του.



33η εβδομάδα: Σας δείχνει το γόνατό του
Ο χώρος στη μήτρα έχει μειωθεί αρκετά κι έτσι το μωρό σας δεν απολαμβάνει την ίδια ελευθερία κινήσεων των προηγούμενων εβδομάδων. Αυτή λοιπόν η… προεξοχή που βλέπετε στην κοιλιά σας μπορεί να είναι το γόνατο, η γροθιά του ή ο αγκώνας του. 


34η εβδομάδα: Πρώτο γεύμα υπό παρασκευή 
Το στήθος σας είναι πλέον έτοιμο να ανταποκριθεί στο ρόλο του: οι ορμόνες που παράγονται από τον πλακούντα δίνουν σήμα για την παραγωγή του πρώτου γάλακτος με το οποίο θα τραφεί το νεογέννητο πριν το κανονικό γάλα. Στην κοιλιά σας έχετε ένα μεγάλο μωρό αφού το ύψος του φτάνει τα 43 εκ. και το βάρος τα 2.300 γρ.


35η εβδομάδα: Παίρνει θέση μάχης 
Το αγγελούδι σας ετοιμάζεται να έρθει να σας συναντήσει παίρνοντας αυτή την εβδομάδα τη γνωστή θέση για τον τοκετό: έχει το κεφάλι προς τα κάτω και τα χέρια μαζί με τα πόδια διπλωμένα στην κοιλιά του.


36η εβδομάδα: Ωχ, στριμώχτηκε
Το μωρό σας ζυγίζει σχεδόν 3 κιλά και έχει ύψος 45 εκ. Όπως καταλαβαίνετε, είναι αρκετά δύσκολο να… εξασκεί την ευλυγισία του. Μην ανησυχείτε λοιπόν ότι μπορεί να συμβαίνει τίποτα κακό. Το μωράκι σας είναι μια χαρά και έχει την ίδια ζωντάνια, μόνο που αισθάνεται ελαφρώς περιορισμένο.


37η εβδομάδα: Μια θάλασσα στα μάτια του
Μπορεί κανένας από τους δυο γονείς να μην έχει μπλε μάτια, το μωρό σας όμως έχει. Βέβαια, στα περισσότερα μωρά τα μπλε μάτια είναι προγραμματισμένα να αλλάξουν χρώμα λίγους μήνες μετά τη γέννηση.


38η εβδομάδα: Αφράτο και ζουμερό
Το βάρος του μωρού αυξάνεται συνεχώς γιατί συνεχίζεται η αύξηση του λίπους κάτω από την επιδερμίδα του. Είναι σχεδόν σίγουρο πως σε λίγες μέρες θα αντικρίσετε το στρουμπουλό μωρό σας με στρουμπουλά μαγουλάκια, χεράκια και μπουτάκια.

39η εβδομάδα: Στην τελική ευθεία
Όλα τα όργανα του μωρού σας έχουν ωριμάσει εκτός από τους πνεύμονες που θα πάρουν την τελική τους μορφή λίγες ώρες μετά τη γέννηση. Ωστόσο μόλις το αγγελούδι σας έρθει στον κόσμο, θα πιάσουν δουλειά δευτερόλεπτα αφού κοπεί ο ομφάλιος λώρος.



40η εβδομάδα: Έρχεται στην αγκαλιά σας
Η τελευταία «επίσημη» εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας. Μια από αυτές τις μέρες θα δώσετε ραντεβού με τη ζωούλα που μεγάλωνε μέσα σας επί 9 μήνες. Το βάρος του, όπως όλων το τελειόμηνων μωρών, είναι τώρα γύρω στα 3.500 γρ. και το ύψος του σχεδόν 50 εκ.



ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ
Με τη συνεργασία της Ελένης Αλτάνη, γυναικολόγου-χειρουργού-μαιευτήρα του νοσοκομείου «Μητέρα».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!