17 Ιουν 2011

Ανακούφιση από τον πόνο κατά την διάρκεια του τοκετού


Ο τοκετός είναι επίπονος, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μάθετε όλους τους τρόπους για να ανακουφιστείτε από τον πόνο του τοκετού και πως μπορεί ο σύντροφός σας να σας βοηθήσει. Ζητήστε από τον γιατρό σας να μάθετε τι επιλογές υπάρχουν, για να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς. 

Σημειώστε τις επιθυμίες σας στο σχέδιο γέννας σας, αλλά να θυμάστε να είστε σχετικά ελαστική. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι θα χρειαστείτε παραπάνω ανακούφιση από ότι σχεδιάζατε, και κάποιο πιο αποτελεσματικό παυσίπονο για τη γέννα.Τρόποι ανακούφησηςΒοηθήστε μόνη σας τον εαυτό σας

Κάντε τις ασκήσεις χαλάρωσης, αναπνοής, προσπαθήστε να κινείστε, βάλτε τον σύντροφό σας να σας βοηθάει και να σας κάνει μασάζ και έχετε εμπιστοσύνη στο σώμα σας.

Αέριο (Entonox)
Αυτό είναι ένα μείγμα οξυγόνου και αζωτούχου οξειδίου. 
Το εισπνέετε μέσω μιας μάσκας, την οποία χειρίζεστε εσείς.Πιθανότατα να έχετε την ευκαιρία να εξασκηθείτε με την χρήση της μάσκας στα μαθήματα γέννας. Το ‘αέριο’ δεν θα εξαλείψει τον πόνο, αλλά θα βοηθήσει στην μείωση του για να μπορείτε να τον αντέξετε. 
Πολλές γυναίκες το προτιμούν γιατί είναι εύκολο στη χρήση και μπορείτε να το χειριστείτε μόνη σας. Το αέριο κάνει 15-20 δευτερόλεπτα να πιάσει, οπότε το εισπνέετε όταν ξεκινάει η σύσπαση. Δεν υπάρχουν κάποιες επιβλαβείς παρενέργειες για εσάς ή για το μωρό σας, αλλά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε λίγο ζαλισμένη. Ορισμένες γυναίκες θεωρούν ότι τους προκαλεί αναγούλα ή υπνηλία ή ότι τους εμποδίζει να συγκεντρωθούν στο τι συμβαίνει. 
Εάν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, τότε σταματήστε το.Εάν δοκιμάσατε το αέριο και δεν βρίσκετε ότι σας βοηθάει, μπορείτε να ζητήσετε και για ένεση.

Tens
Αυτό είναι το ΤΕΝΣ (transcutaneous electrical nerve stimulation), ένα μηχάνημα αντιμετώπισης πόνου που προσφέρεται σε εξειδικευμένα κέντρα και φαρμακεία. Για ορισμένες γυναίκες μειώνει τον πόνο, για άλλες όχι.Δεν υπάρχουν κάποιες γνωστές παρενέργειες για εσάς ή το μωρό σας και μπορείτε να κινήστε την ώρα που το χρησιμοποιείτε. 
Θα συνδεθούν ηλεκτρόδια στην πλάτη σας, τα οποία είναι συνδεδεμένα με καλώδια σε έναν διεγερτή που δουλεύει με μπαταρία. Κρατάτε το κουμπί του και δίνετε στον εαυτό σας μικρές ποσότητες ρεύματος.Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο σκοπός του TENS είναι να διεγείρει το σώμα να παράσχει τα δικά του φυσικά παυσίπονα που ονομάζονται ενδορφίνες.
 Επίσης μειώνει τα σήματα πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού. Εάν ενδιαφέρεστε για το TENS θα πρέπει να μάθετε να το χρησιμοποιείτε στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης σας. Ρωτήστε τον γιατρό, τη μαία ή τον φυσιοθεραπευτή σας.

Ενέσεις
Μια άλλη μορφή παυσίπονου είναι η ενδομυϊκή ένεση ενός παυσίπονου που ονομάζεται πεθιδίνη. Κάνει 20 λεπτά για να δράσει και η δράση του κρατά για 2-4 ώρες. Θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε, και ορισμένες γυναίκες θεωρούν ότι μειώνει τον πόνο. 
Παρόλα αυτά, η πεθιδίνη κάνει κάποιες γυναίκες να νιώθουν ζαλάδα, αναγούλα και να ‘ξεχνάνε’. Εάν δεν έχει περάσει η επίδραση του παυσίπονου όταν χρειαστεί να σπρώξετε, τότε μπορεί να δυσκολευτείτε. Μπορεί να προτιμήσετε να πάρετε μισή δόση αρχικά για να δείτε εάν σας βοηθάει. 
Εάν σας δοθεί πεθιδίνη κοντά στην ώρα της γέννας, μπορεί να επηρεαστεί η αναπνοή του μωρού σας. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα δοθεί αντίδοτο.

Επισκληρίδιος αναισθησία
Η επισκληρίδιος είναι ένα αναισθητικό ειδικού τύπου. Μουδιάζει τα νεύρα που στέλνουν τα σήματα πόνου από το γεννητικό σωλήνα στον εγκέφαλο. Έτσι, για μερικές γυναίκες, το επισκληρίδιο απομακρύνει τον πόνο τελείως.
Η επισκληρίδιος θα σας δοθεί από τον αναισθησιολόγο, για αυτό εάν θεωρείτε ότι θα χρειαστείτε επισκληρίδιο, συζητήστε το με τον γιατρό σας (όταν συζητάτε το σχέδιο γέννας ίσως) για το αν θα υπάρχει κάποιος αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο που θα βρίσκεστε, που κάνει τη συγκεκριμένη μορφή αναισθησίας.
Καθώς θα είστε ξαπλωμένη στο πλάι, θα εισαχθεί αναισθητικό στο κενό μεταξύ των οστών της σπονδυλικής σας στήλης μέσω ενός πολύ λεπτού σωλήνα, πολύ χαμηλά, στο ύψος της μέσης σας. Παίρνει περίπου 20 λεπτά να ετοιμαστεί ο σωλήνας και άλλα 15 - 20 λεπτά για να λειτουργήσει. 
Το αναισθητικό μπορεί να εισάγεται συνεχώς όποτε χρειάζεται.Η επισκληρίδιος μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για εκείνες τις γυναίκες που έχουν παρατεταμένο ή επίπονο τοκετό, ή για εκείνες που είναι πολύ αγχωμένες. Απομακρύνει τον πόνο του τοκετού και δεν θα νιώθετε τόσο κουρασμένες μετά. 
Αλλά υπάρχουν και μειονεκτήματα:Μπορεί να νιώθετε τα πόδια σας βαριά και έτσι να νιώσετε ανήμπορη να βρείτε τη θέση που σας βολεύει Μπορεί να δυσκολεύεστε να ουρήσετε και έτσι θα σας τοποθετηθεί ένας καθετήρας στην κύστη σας για να σας βοηθήσει 
Θα έχετε συνδεδεμένο έναν ορό στο χέρι σας για να σας δίνει υγρά και να σας βοηθήσει να διατηρηθεί η σωστή πίεση αίματος Μπορεί να μην μπορέσετε να σηκωθείτε από το κρεβάτι κατά την διάρκεια του τοκετού και για κάποιες ώρες μετά Οι συσπάσεις και η καρδιά του μωρού σας θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς με ένα μηχάνημα. 
Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε μια ζώνη γύρω από την κοιλιά σας και ένα clip συνδεδεμένο στην καρδιά του μωρού σας. Εάν δεν μπορείτε να νιώσετε πλέον τις συσπάσεις, η μαία θα σας πει πότε πρέπει να σπρώξετε, παρά να το κάνετε μόνη σας – καμιά φορά δίνεται λιγότερο αναισθητικό στο τέλος έτσι ώστε η επίδραση της επισκληριδίου να έχει περάσει και να μπορείτε να σπρώξετε το μωρό προς τα έξω. 
Εάν δεν επιθυμείτε κανένα από τα παραπάνω παυσίπονα, ενημερώστε το ιατρικό προσωπικό. Και εάν αποφασίσετε ότι θέλετε κάποιου είδους παυσίπονο, ζητήστε τη στιγμή που νιώθετε ότι το χρειάζεστε, χωρίς να περιμένετε να σας το προσφέρουν.
 "Μετά την πρώτη ένεση ένιωσα υπέροχα, δεν ένιωθα πόνο και ήμουν στο κόσμο μου. Αλλά μετά την δεύτερη ένεση, και λίγο αέριο, ένιωσα μπερδεμένη και εκτός ελέγχου, το οποίο νομίζω έκανε τον τοκετό να κρατήσει περισσότερο""Φοβόμουν πολύ τον πόνο και για αυτό επέλεξα την επισκληρίδιο. Ήταν τέλεια, δεν ένιωσα απολύτως τίποτα

"Εναλλακτικές μέθοδοι ανακούφησης από τον πόνο
Ορισμένες μητέρες θέλουν να αποφύγουν τις παραπάνω μεθόδους ανακούφισης από τον πόνο και διαλέγουν τον βελονισμό, την αρωματοθεραπεία, την ομοιοπαθητική, την ύπνωση, το μασάζ και την ρεφλεξολογία. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιες από τις παραπάνω μεθόδους, είναι σημαντικό να ενημερώσετε πριν το νοσοκομείο και τον γιατρό σας. Συζητήστε το με τη μαία ή τον γιατρό σας. Βεβαιωθείτε ότι αυτός που θα σας βοηθήσει είναι γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας
Ο φόβος χειροτερεύει τον πόνο και όλοι φοβούνται αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν ή να ελέγξουν.Το να μάθετε να χαλαρώνετε σας βοηθάει να παραμείνετε ήρεμη και από τα μαθήματα γέννας θα μάθετε τρόπους αναπνοής που μπορεί να σας βοηθήσουν στις συσπάσεις Η θέση σας μπορεί επίσης να κάνει διαφορά. Ορισμένες γυναίκες προτιμούν να γονατίζουν, να περπατάνε ή να κουνιούνται προς πίσω.
 Σε ορισμένες τους βοηθάει το μασάζ, αλλά άλλες δεν θέλουν να τις αγγίζουν. Το να νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο για το τι σας συμβαίνει, είναι πολύ σημαντικό. Δουλεύετε εσείς με τη μαία σας και η μαία σας μαζί σας, για αυτό μην διστάσετε να της κάνετε ερωτήσεις ή να ζητήσετε οτιδήποτε. Το να έχετε κάποιον σύντροφο, συγγενή ή κάποιον φίλο που να μπορείτε να στηριχτείτε ή που να μπορεί να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια του τοκετού, βοηθάει πολύ. Έχει αποδειχτεί ότι μειώνει την ανάγκη παυσίπονου.
 Εάν, όμως, δεν έχετε κάποιον, μην ανησυχείτε, η μαία θα σας δώσει όλη την βοήθεια που χρειάζεστε. Και τέλος, κανένας δεν μπορεί να σας πει πριν πώς είναι ο τοκετός. Ακόμα και εάν πιστεύετε ότι δεν θα χρειαστείτε παυσίπονο, μην το αποκλείετε σαν προοπτική. 
Σε μερικές περιπτώσεις, θα βοηθήσει τον τοκετό να γίνει πιο απολαυστικός και πιο πλήρης. Πώς να τα βγάλετε πέρα στην αρχήΤο βράδυ, προσπαθήστε να βολευτείτε και να ηρεμήσετε, ίσως να πάρετε κάποιο υπνωτικό χάπι για να κοιμηθείτε. Ένα ζεστό μπάνιο ή ντους μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Κατά την διάρκεια της ημέρας, να είστε σχετικά κινητική. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό σας να μετακινηθεί προς τα κάτω, στον πύελο και θα βοηθήσει τον τράχηλο να διασταλεί. 
Είναι σημαντικό να φάτε κάτι ελαφρύ για να σας δώσει ενέργεια, καθώς ο τοκετός, και ειδικά ο πρώτος, μπορεί να κρατήσει για 12-15 ώρες από τα πρώτα στάδια στη γέννα.

Να είστε δραστήρια
Προσπαθήστε να είστε δραστήρια για όσο περισσότερο μπορείτε. Αυτό βοηθάει την διαδικασία της γέννας. Το να είστε δραστήρια δεν σημαίνει κοπιώδης κινήσεις – απλά το να κινείστε σε φυσιολογικούς ρυθμούς και να περπατάτε.

Πηγή: www.gov2u.org

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!