3 Ιουν 2011

Ασκηση και εγκυμοσύνη

Πότε ωφελεί και πότε αντενδείκνυται η γυμναστική


Τι κι΄ αν είστε έγκυος; Η κύηση δεν απαγορεύει την άσκηση, αντιθέτως την επιβάλλει, με πολλαπλά οφέλη: μειώνει την πρόσληψη βάρους, αλλά και τον χρόνο της διαδικασίας του – μελλοντικού – τοκετού, διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ύπνου, ενώ παράλληλα εγγυάται λιγότερες επιπλοκές, πιο γρήγορη αποκατάσταση μετά τον τοκετό, καθώς και ευκολότερη απώλεια βάρους. 

Οι ειδικοί συνιστούν τέσσερις βασικούς τρόπους γυμναστικής_ προτού εφαρμόσετε οποιαδήποτε άσκηση, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας. 


Περπάτημα 
Άσκηση εξαιρετική για τους μύες και τη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας. Πολλές έγκυες αγαπούν το περπάτημα, καθώς μπορούν να ελέγχουν οι ίδιες την έντασή του. Τριάντα λεπτά καθημερινά, πέντε ημέρες την εβδομάδα, θεωρούνται ιδανικά. Την περίοδο των τελευταίων τριών μηνών, ειδικά τις εβδομάδες πριν από τον τοκετό, το περπάτημα γίνεται πιο δύσκολο. Φροντίστε να κάνετε συχνά διαλείμματα, αλλά και να ενυδατώνετε επαρκώς τον οργανισμό σας. Αν έχετε και παρέα, ακόμη καλύτερα. 



Κολύμπι
Η κολύμβηση μπορεί να σας ανακουφίσει από πόνους της εγκυμοσύνης. Το νερό θεωρείται αποτελεσματικό μέσο, για τη μείωση τόσο του άγχους, όσο και της πίεσης των μυών που διατείνονται κατά τη διάρκεια της κύησης. Συμβάλλει, επίσης, στο να νοιώθουν οι μέλλουσες μητέρες καλύτερα, με το σώμα του; : η άνωση τις κάνει να αισθάνονται ελαφρύτερες! 



Γιόγκα
Ο συνδυασμός άσκησης και χαλάρωσης που προσφέρει η γιόγκα, αποτελεί βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες ρουτίνες άσκησης. Αν δεν είστε σε θέση να εκτελέσετε συγκεκριμένες ασκήσεις, μπορείτε να τις τροποποιήσετε, παίρνοντας οδηγίες από ειδικό. Θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα, τα σχετικά dvd που κυκλοφορούν στην αγορά, ειδικά για εγκυμονούσες. 



Pilates 
Είναι ωφέλιμο, όχι μόνον πριν, αλλά και μετά τον τοκετό. Με τη μέθοδο pilates, αυτοί που ασκούνται περισσότερο είναι οι μύες γύρω από την κοιλιά και τη λεκάνη, αυτοί δηλαδή που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία του τοκετού. 



Σε ποιες περιπτώσεις, η άσκηση αντενδείκνυται: 
όταν η έγκυος έχει ιστορικό αποβολών.
Οταν παρουσιάζει πυρετό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οταν υποφέρει από πονοκεφάλους, θολή όραση ή οίδημα στα πλευρά.
Αν είναι δίδυμη η κύηση.
Αν έχει αιμορραγία πριν ή κατά την διάρκεια των ασκήσεων .
Αν πάσχει από υπέρταση.


Πηγή: www.tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!