24 Ιουν 2011

Μην αμελείτε τα παραμύθια......


Σύμφωνα με μία έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, οι έντονοι ρυθμοί εργασίας και οι απαιτητικές συνθήκες ζωής των νέων γονέων δεν τους επιτρέπουν να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους! 


Η εταιρεία Τalk Τalk ρώτησε 2.000 γονείς σε όλη τη Βρετανία πόσο χρόνο ξοδεύουν στην ανάγνωση παραμυθιών στα παιδιά τους προτού αυτά κοιμηθούν. 


Το 52% απάντησε ότι συνεχίζει να διαβάζει στα παιδιά του μια ιστορία ώστε να κοιμηθούν, ενώ το 48% παραδέχθηκε πως πλέον δεν διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο γι΄ αυτή την «υποχρέωση». 


Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα το ποσοστό εκείνων που αμελούν να διαβάσουν μία ωραία ιστορία στα παιδιά τους, είναι μικρότερο. 


Και αυτό γιατί στη χώρα μας η ανάγνωση των παραμυθιών ήταν ανέκαθεν μία προσφιλής συνήθεια. 


Είναι δεδομένο ότι η ανάγνωση ιστοριών ή παραμυθιών από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής ενός βρέφους συμβάλλει στην πνευματική αλλά και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας. 


Επίσης, ο χρόνος που «σπαταλάμε» για να διαβάσουμε ένα παραμύθι στο παιδί μας, θεωρείται από τους πιο ποιοτικούς σε ό,τι έχει να κάνει με το συναισθηματικό δέσιμό μας μαζί του! 


Τα παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών είναι τα περισσότερο «διψασμένα» για παραμύθια, ενώ περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας 3-8 ετών χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα την πιο αγαπημένη τους ασχολία με τους γονείς τους! 


Το διάβασμα παραμυθιού πριν από τον ύπνο βρέθηκε στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των μικρών παιδιών, πάνω από την παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ το 82% των παιδιών δήλωσαν ότι το διάβασμα ενός παραμυθιού τα βοηθά να κοιμηθούν καλύτερα. 


Γι’ αυτό αν είστε από τις μητέρες που λένε ότι γνωρίζουν τα οφέλη από το διάβασμα ενός παραμυθιού αλλά δεν προλαβαίνουν, εμείς σας προτείνουμε να αφήσετε κατά μέρος μία άλλη σας ασχολία εκείνη την ώρα και να αφιερωθείτε στο μικρό σας. 


«Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την κυρίαρχη θέση του παραμυθιού ως διαδικασίας εκμάθησης και συναισθηματικής σύνδεσης με τους γονείς» ανέφερε ο παιδοψυχολόγος Ρίτσαρντ Γούλφσον, επικεφαλής της μελέτης, καταλήγοντας πως «αν και είναι δύσκολο για τους γονείς να διαθέσουν πλέον χρόνο στα παιδιά τους για το διάβασμα ενός παραμυθιού πριν από τον ύπνο, ωστόσο αυτές οι στιγμές βοηθούν στην ισχυροποίηση των δεσμών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών». 


Τα ρούχα μπορούν να περιμένουν στο καλάθι των απλύτων, όπως και το τραπέζι μπορεί να μείνει με τα πιάτα αμάζευτα! Τον χρόνο που χάνετε με το παιδί σας σε μία πολύ καθοριστική ηλικία ανάπτυξης του συναισθηματικού κόσμου, δεν θα σας δοθεί ευκαιρία να τον ξανακερδίσετε!

Πηγή: mother.gr

Επίσης:
Παραμύθι: Το θεραπευτικό
Πόσο σημαντικό είναι το βραδινό παραμύθι;
Δημιουργήστε τα δικά σας παραμύθια
Διαβάστε βιβλία στα παιδιά σας!
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού παιδικού βιβλίου;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!