Στην Αυστραλία ψηφίστηκε τον Μάιο του 2011 ένας νόμος που απαγορεύει οποιαδήποτε διάκριση σχετικά με τον μητρικό θηλασμό. Σύμφωνα με αυτόν, οποιοσδήποτε κάνει διάκριση ενάντια σε θηλάζουσα μητέρα θα βρίσκεται αντιμέτωπος με τον νόμο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στην Αυστραλία, οι αλλαγές θα ενισχύσουν την προστασία των εργαζόμενων με οικογενειακές ευθύνες, ενώ επιπλέον θα παρέχουν ειδική προστασία για γυναίκες που θηλάζουν. Θα είναι διάκριση για έναν εργοδότη να αρνηθεί να προσλάβει μια γυναίκα που θηλάζει, ή για ένα εστιατόριο να αρνηθεί να εξυπηρετήσει μια πελάτισσα που θηλάζει.
Ο Σύνδεσμος Θηλασμού στην Αυστραλία επιδοκιμάζει την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για τον νόμο που έφερε. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Q David λέει: «Είναι κρίμα που μια πράξη τόσο φυσιολογική όπως ο μητρικός θηλασμός χρειάζεται ειδική προστασία. Πάνω από 90% των γυναικών στην Αυστραλία ξεκινούν τον θηλασμό του παιδιού τους, αλλά τα ποσοστά θηλασμού πέφτουν σημαντικά, μόλις στο 50% όταν τα μωρά είναι ηλικίας 6 μηνών, σε σύγκριση με 80% στους 6 μήνες σε χώρες όπως η Νορβηγία. Αυτή η δραματική μείωση στα ποσοστά θηλασμού δείχνει ότι χρειαζόμαστε περαιτέρω νόμους για να υποστηρίξουμε τα μωρά που θηλάζουν, είτε οι μητέρες τους επιστρέφουν στην δουλειά είτε όχι».
Η κυρία David προσθέτει ότι για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος πρέπει να υποστηριχθούν οι εργοδότες να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα για Φιλικούς προς τα Βρέφη χώρους εργασίας και να κάνουν τις επιχειρήσεις τους Φιλικές προς τον Θηλασμό. Ένα άλλο σημαντικό μέτρο είναι η δια νόμου θέσπιση διαλειμμάτων για την γαλουχία κατά την εργασία – δηλαδή τακτικών ωρών που μια μητέρα εργαζόμενη μπορεί να θηλάσει το παιδί της κατά την διάρκεια του ωραρίου της ή να αντλήσει το γάλα της με θήλαστρο. Τέτοια διαλείμματα πρέπει να υπάρχουν σε όλους τους εργασιακούς τομείς, ιδιωτικούς και δημόσιους.
Στην χώρα μας τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού στους έξι μήνες δεν είναι 50%, αλλά κάτω του 1%, ωστόσο οι ενέργειες της πολιτείας για την προστασία του θηλασμού είναι προς το παρόν πολύ λιγότερες σε σύγκριση με την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Πολλές μητέρες διακόπτουν πρόωρα τον θηλασμό του παιδιού τους με την επιστροφή στην εργασία, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, όταν συχνά επιστρέφουν μέσα σε λίγους μήνες ή και εβδομάδες από τον τοκετό, σε πλήρη εξαντλητικά ωράρια, χωρίς δυνατότητα διαλείμματος για θηλασμό ή για άντληση και χωρίς επαρκή υποστήριξη από τους επαγγελματίες υγείας για το πώς θα συνεχιστεί η γαλουχία μετά την επιστροφή στην δουλειά τους. Επιπλέον, οι θηλάζουσες μητέρες στην Ελλάδα διστάζουν να θηλάσουν τα μωρά τους εκτός σπιτιού, δίνουν πρόωρα μπιμπερό όταν τα βγάζουν έξω από το σπίτι, κρύβονται μέσα σε τουαλέτες και γκαράζ αυτοκινήτων για να θηλάσουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται αντιμέτωπες με αρνητικά σχόλια και βλέμματα περαστικών όποτε κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή ανταποκριθούν στις ανάγκες του παιδιού τους οποτεδήποτε χρειαστεί, μέσα ή έξω από το σπίτι. Άλλες φορές Ελληνίδες που θηλάζουν κλείνονται για μήνες στο σπίτι τους και αποκόβονται από κάθε κοινωνική δραστηριότητα συνδέοντας αναίτια τον θηλασμό με στέρηση και περιθωριοποίηση.
Ένας νόμος που θα προστατεύει τον θηλασμό στην Ελλάδα, σε χώρους εργασίας και σε δημόσιους χώρους, θα ενδυναμώσει αυτές τις μητέρες. Γνωρίζοντας ότι διαθέτουν έναν νόμο από πίσω τους που τις προστατεύει από οποιαδήποτε σχετική διάκριση θα έδινε στις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν στην Ελλάδα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Προς το παρόν τα λόγια μιας θηλάζουσας μητέρας στην Αυστραλία φαίνονται μακρινό σενάριο επιστημονικής φαντασίας: «Θήλαζα και τα δυο κορίτσια μου άνετα σε δημόσιους χώρους. Σε σχέση με την δουλειά μου, δεν είχα κανένα θέμα, ιδιαίτερα γιατί ο χώρος εργασίας μου ήταν πιστοποιημένος ως Φιλικός προς τον Θηλασμό. Η επιστροφή μου στην δουλειά ενόσω θήλαζα απλά δεν ήταν πρόβλημα. Η συνέχιση του θηλασμού ήταν ένα φυσιολογικό κομμάτι της κουλτούρας που υπήρχε στο εργασιακό μου περιβάλλον».
Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση
www.breastfeedingfriendly.com.au
Πηγή: www.healthierworld.gr
Νόμος για την προστασία του θηλασμού