23 Ιουλ 2009

Εμβρυϊκές εμπειρίες



Οι αισθήσεις του εμβρύου ανα πτύσσονται αρκετά νωρίς. Η ενδομήτρια ζωή αποτελεί σημαντικό "σχολείο" για να γνωρίσει το παιδί σας τον εξωτερικό κόσμο. Το έμβρυο, ενωμένο σωματικά και ψυχικά με τη μέλλουσα μαμά, δέχεται και ζει την ίδια στιγμή μαζί της τα συναισθήματα και τα βιώματα της. Αυτές οι πρώτες εμπειρίες διαπλάθουν τη σωματική και ψυχική ύπαρξη του και καθορίζουν τη μελλοντική του ψυχική και σωματική ανάπτυξη! Για αυτό μην αγνοείτε την εμβρυϊκή ζωή, αποτελεί σταθμό για τη μετέπειτα πορεία της νοητικής και σωματικής υγείας του μωρού που μεγαλώνει μέσα σας.









Βιώματα ζωής!

Η άποψη ότι η διαμόρφωση των εμπειριών του ανθρώπου ξεκινάει με τη γέννηση έχει αποδειχθεί λανθασμένη, αφού από ότι φαίνεται τα έμβρυα έχουν σημαντικές εμπειρίες κατά την παραμονή τους μέσα στη μήτρα. Ήδη από την 9η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το έμβρυο αντιδρά σε δυνατούς θορύβους και μπορεί να έχει ακόμη και λόξιγκα, ενώ στην 32η εβδομάδα της κύησης το έμβρυο συμπεριφέρεται όπως ένα νεογνό!





Ύπνος και όνειρα!

Τον περισσότερο χρόνο το έμβρυο κοιμάται. Κάποιοι ερευνητές μάλιστα ισχυρίζονται ότι ονειρεύεται! Όταν είναι ξύπνιο παρουσιάζει κινητικότητα, αγγίζει το πρόσωπο του, αγκαλιάζει τα πόδια του, πιπιλάει τα δάχτυλα του.





Ακούει άραγε;

Όσον αφορά στην ακοή έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι οι φωνές φτάνουν στη μήτρα και δεν απομονώνονται από τον πλακούντα. Ο τόνος της φωνής, ο ρυθμός, όπως και η μουσική, προσεγγίζουν το έμβρυο χωρίς σημαντικές αλλοιώσεις. Η φωνή της μητέρας είναι ιδιαίτερα πιο δυνατή από κάθε άλλον εξωτερικό ήχο γιατί μεταφέρεται στη μήτρα κατευθείαν μέσω του δικού της σώματος και αποτελεί το πιο σημαντικό άκουσμα του εμβρύου. Αν η μητέρα μιλάει με αγάπη στο έμβρυο επιτυγχάνεται ένα είδος επικοινωνίας που προσφέρει στο έμβρυο την αίσθηση της ασφάλειας, όπως εκείνο βέβαια μπορεί να τη βιώσει και όχι όπως την εννοούμε με βάση τη λογική εμείς. Αντίθετα, αν δεν απευθύνεται στο μωρό της ή με τη συμπεριφορά της το "απορρίπτει" το παιδί μετά τη γέννηση του μπορεί να παρουσιάσει αντικοινωνική συμπεριφορά και να είναι υπερβολικά εσωστρεφές!

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι τα νεογέννητα στην πλειονότητα τους αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας τους ή γνώριμους ήχους που άκουγαν συχνά όσο βρίσκονταν στην κοιλιά της μαμάς τους, όπως γαι παράδειγμα μουσικά ακούσματα. Έχει διαπιστωθεί ότι η καρδιά του εμβρύου χτυπά με βραδύτερο ρυθμό όταν του μιλά η μητέρα του, πράγμα που σημαίνει πως αναγνωρίζει τη φωνή της και ηρεμεί όταν την ακούει.Ακόμη, τα έμβρυα αντιλαμβάνονται την αναπνοή της μαμάς τους, τους ήχους της ροής του αίματος, τον ήχο της καρδιάς της. Όλοι αυτοί οι ήχοι αποτυπώνονται στη μνήμη τους και τα ακολουθούν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους (εμβρυϊκή και μη). Καθ' όλη την εμβρυϊκή ζωή συντελείται μια σημαντική διαδικασία εκμάθησης ήχων. Το έμβρυο μπορεί, όσο κι αν σας κάνει εντύπωση, να αντιλαμβάνεται μουσικούς ήχους και μελωδίες και στη συνέχεια δείχνει την προτίμηση του σε κάποιους από αυτούς με τις κινήσεις του μέσα στη μήτρα. Η μεταβίβαση ήχων και ρυθμών από τη μητέρα στο έμβρυο δίνει απαραίτητες πληροφορίες για την ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού του εμβρύου. Σύμφωνα, μάλιστα με μελετητές, όπως ο Righetti, το έμβρυο μπορεί όχι μόνο να διακρίνει ενδομητριακούς ήχους μιας άλλης μητέρας αλλά και μεγαλώνοντας να δείχνει τις προτιμήσεις του.





Δύο μάτια, μα τι μάτια!

Τα μάτια του εμβρύου, αν και παραμένουν κλειστά μέχρι την 26η εβδομάδα, είναι πολύ ευαίσθητα στο φως. Έχει παρατηρηθεί πως όταν διαχυθεί φως πάνω στην κοιλιά της μητέρας, οι χτύποι της καρδιάς του αυξάνονται. Επίσης, αν και δεν εξηγείται εύκολα επιστημονικά, έμβρυα με κλειστά μάτια φαίνεται ότι χρησιμοποιούν ένα είδος "όρασης", για να εντοπίσουν τη θέση της βελόνας, όταν γίνεται αμνιοπαρακέντηση. Παρόμοια, περίπου, είναι και η συμπεριφορά των μονοζυγωτικών διδύμων μέσα στη μήτρα. Αν και μέχρι την 20η εβδομάδα δεν μπορούν να δουν και τα μάτια τους είναι κλειστά, εντοπίζουν το ένα το άλλο και αγγίζουν τα πρόσωπα τους ή κρατάνε τα χέρια τους μαζί. Μπορούμε να πούμε, λοιπόν, ότι γενικότερα τα έμβρυα παρουσιάζουν μια υποτυπώδη μορφή όρασης.





Αγγίζει και αισθάνεται!

Το έμβρυο έχει αφή, αισθάνεται το χάδι του πατέρα και της μητέρας πάνω στην κοιλιά και στρίβει ολόκληρο για να το δεχθεί! Αν είναι ταραγμένο, αυτό το χάδι του προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας. Για αυτό χαρίστε στο έμβρυο χάδια δείχνοντας του την αγάπη σας.





Ενδομήτρια γεύση!

Η αίσθηση της γεύσης είναι και αυτή αναπτυγμένη κατά την προγεννητική περίοδο. Όταν το αμνιακό υγρό έχει γλυκιά γεύση, το έμβρυο καταπίνει διπλές γουλιές ενώ αν είναι πικρό, το απορρίπτει και δείχνει δυσαρεστημένο! Αντιλαμβάνεται τις γεύσεις του "χώρου" όπου ζει χάρη στο αμνιακό υγρό που εισέρχεται στο στόμα του. Τους 9 μήνες παραμονής του στην κοιλιά σας, μπορεί να έχει μια υποτυπώδη αίσθηση της γεύσης, αφού οι τροφές που καταναλώνετε "διαμορφώνουν" τη γεύση του αμνιακού υγρού. Έτσι, μετά τη γέννηση του και μεγαλώνοντας εκφράζει, μέσα από την άρνηση ή την αποδοχή μιας τροφής, τις διατροφικές του προτιμήσεις με βάση τις γευστικές εμπειρίες κατά την ενδομήτρια ζωή του. Ερευνητές υποστηρίζουν πως η άμεση αποδοχή του μητρικού γάλακτος, λίγες μέρες μετά τη γέννηση ενός μωρού, ενδεχομένως να οφείλεται στην οικεία αίσθηση που έχει αναπτύξει το έμβρυο για τη μαμά του.





Εξωγενείς παράγοντες!

Η ψυχική και σωματική σας κατάσταση ενδεχομένως να επηρεάσει την ψυχική και σωματική κατάσταση του εμβρύου! Τι μπορεί να συμβεί;











  • Το άγχος, που ενδεχομένως σας διακατέχει, προκαλεί έντονη κινητικότητα στο έμβρυο, καθώς η υπερέκκριση ορμονών και διέλευση τους από τον πλακούντα το κρατούν σε συνεχή εγρήγορση. Σύμφωνα με έρευνες, τα έμβρυα που είναι πολύ δραστήρια μέσα στη μήτρα, τείνουν να είναι πιο ευερέθιστα στη μετέπειτα ζωή τους ως νήπια.
























  • Η κακή διατροφή και οι τοξίνες, που τυχόν υπάρχουν στον οργανισμό σας, είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη νοητική ανάπτυξη του εμβρύου.
























  • Τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν σωματικές αντιδράσεις. Το έμβρυο, δηλαδή, υιοθετεί τα αρνητικά αυτά συναισθήματα και συμπεριφέρεται ανάλογα.












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!