23 Ιουλ 2009

Πως θα βοηθήσετε τη μαθηματική του σκέψη;



Όταν ακούτε τις λέξεις μαθηματικά ή μαθηματική σκέψη, σίγουρα το μυαλό σας ανατρέχει σε περίπλοκες μαθηματικές εξισώσεις και προβλήματα. Τα μαθηματικά, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Πρόκειται για την πρακτική εμφάνιση της ζωής μας. Σε ό,τι αφορά στα νήπια, τα μαθηματικά είναι ένας τρόπος να μάθουν τις βασικές αρχές της οργάνωσης και να ενισχύσουν τη λογική τους σκέψη. Δεν έχετε παρά να τα βοηθήσετε!







Όπως ισχύει για κάθε ικανότητα του παιδιού σας, έτσι και για την ανάπτυξη της μαθηματικής του σκέψης, καλό θα ήταν να έχετε κατά νου μερικές χρήσιμες συμβουλές πριν ξεκινήσει τη μαθηματική εκπαίδευση του!



Μην έχετε παράλογες αξιώσεις! Συχνά οι γονείς παρασύρονται από την υπερηφάνεια τους για τα κατορθώματα του παιδιού τους και θεωρούν ότι ένα νήπιο μπορεί να κάνει περισσότερα απ' όσα υπαγορεύει η ηλικία του. Για αυτό μην πιέζετε το παιδί σας να συμπεριφέρεται ή να σκέφτεται σαν να ήταν ενήλικας!

Επανάληψη, η καλύτερη μέθοδος! Μεταξύ 1 και 3 ετών η επανάληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί. Καθετί που μαθαίνει είναι σημαντικό να επαναλαμβάνεται πολλές φορές για να το θυμάται.

Διατροφή, το καλύτερο μάθημα! Ένα νήπιο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Για αυτό η κατάλληλη διατροφή, πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, είναι το καλύτερο εφόδιο για τη σωστή σωματική και πνευματική του ανάπτυξη!

Κλείστε την τηλεόραση! Περίπου στην ηλικία των 2-2,5 ετών το παιδί ενθουσιάζεται με την τηλεόραση. Μην το αφήσετε να "κολλήσει" με τις ώρες μπροστά στη μικρή οθόνη. Όσο εκπαιδευτικό κι αν είναι ένα πρόγραμμα, έρευνες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης σε αυτές τις ηλικίες σχετίζεται με την υπερκινητικότητα και τη διάσπαση της προσοχής του παιδιού.





Μεταξύ 12 και 36 μηνών στο μυαλό του νηπίου σας συντελούνται μεγάλες αλλαγές. Η δίψα για γνώση σε αυτή την ηλικία είναι απεριόριστη, καθώς το παιδί μπορεί να εξερευνήσει περισσότερα πράγματα και άρα να μάθει και περισσότερα. Τι ισχύει, όμως, για τις ικανότητες του μικρού σας στην αριθμητική (ομάδες, ποσότητες, σειρά των αριθμών κλπ).







  • Στην ηλικία των 12 μηνών αναπτύσσεται η λογική του ικανότητα και ήδη κατανοεί τις έννοιες των ομάδων των πραγμάτων, δηλαδή μια βασική μαθηματική έννοια!

  • Στους 21 μήνες ένα νήπιο διαθέτει κάποια βασική λογική, παρότι ο τρόπος που αιτιολογεί τα πράγματα φαντάζει λανθασμένος σε σύγκριση με την ενήλικη λογική.

  • Στην ηλικία των 24 μηνών μπορεί να αντιγράψει με σχετική ακρίβεια μια ευθεία γραμμή, αν του τη ζωγραφίσετε.

  • Από τα 2,5 χρόνια του η λογική του σκέψη είναι αξιοσημείωτα βελτιωμένη. Για αυτό όταν του εξηγείτε κάτι ή του κάνετε υποδείξεις είναι πιο πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί σας!

  • Στην ηλικία μεταξύ 2,5 και 3 ετων ένα νήπιο είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις έννοιες του λιγότερου και του περισσότερου, που είναι η βάση για να μάθει να μετρά. Δηλαδή αντιλαμβάνεται ικανοποιητικά την έννοια της ποσότητας.

  • Κάποια νήπια είναι σε θέση να λένε ορισμένους αριθμούς σε σωστή σειρά αν τους επαναλαμβάνουν μετά, από εσάς, ενώ στην ηλικία των 3 ετών ίσως είναι σε θέση να μετρούν μέχρι το 5. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο ρυθμός που κάθε παιδί μαθαίνει διαφέρει!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!