23 Ιουλ 2009

Προστατεύει το μικρό



Η διάρκεια του κάθε ταϊσματος διαφέρει από παιδί σε παιδί και από μαμά σε μαμά. Εξαρτάται από την ταχύτητα που μεταφέρεται το γάλα από το στήθος σας στο στόμα του μωρού-πράγμα που μόνο το μωρό σας ξέρει! Ο θηλασμός μπορεί να κρατά από λίγα λεπτά έως μια ώρα.

Μόνο το μωρό σας ξέρει πόσο πρωτόγαλα (το πρώτο κιτρινωπό γάλα, πλούσιο σε πρωτεϊνες, που παράγεται και εκκρίνεται από το στήθος σας τις πρώτες μέρες) ή γάλα έχει πιει. Τις πρώτες μέρες που βρίσκεστε στο νοσοκομείο, αν έχετε το μωράκι σας στο δωμάτιο και θηλάζετε όποτε σας αναζητά με το στόμα του, δηλαδή ίσως και κάθε μισή ώρα, βάζετε το σε διαφορετικό στήθος σε κάθε τάϊσμα. Αν το μωρό είναι σε θάλαμο νεογνών και το παίρνετε κάθε 3 ώρες, βάλτε το να θηλάσει και από τα δύο στήθη για να ερεθίσετε την έκκριση γάλακτος, περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.





Όταν πάτε στο σπίτι πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας από ένα στήθος σε κάθε τάϊσμα και όχι 10 λεπτά από κάθε μαστό, για να παίρνει το παχύ γάλα που βγαίνει μετά τα δέκα λεπτά από τον ίδιο μαστό. Αν αλλάζετε στήθος, το μωρό και εσείς ξεβολεύεστε και το μωρό παίρνει και από τις δύο πλευρές το αραιό γάλα, με αποτέλεσμα να κάνει εμετούς και σίγουρα να μην παίρνει το βάρος που του δίνει το παχύ γάλα.



Ιδανική στιγμή για να ρευτεί το μωρό και για να του αλλάξετε πάνα είναι όταν απομακρύνεται από το στήθος.

Το πόσο συχνά θα ταϊζετε το μωρό εξαρτάται από την ηλικία του. Τα νεογέννητα (μέχρι 24 ωρών) συνήθως θηλάζουν πάρα πολλές φορές. Το φυσιολογικό είναι περίπου κάθε μισή ώρα. Η συχνότητα αυτή μπορεί να μειωθεί λίγο μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς το γάλα σας θα αρχίσει να τρέχει και το μικρό θα μεγαλώνει και δεν θα κουράζεται τόσο.

Στο τέλος της πρώτης ως και την τρίτη εβδομάδα θα πρέπει να θηλάζετε οκτώ με δώδεκα φορές το εικοσιτετράωρο. Τα διαστήματα ανάμεσα στα ταϊσματα μπορεί για λίγο καιρό να είναι ακανόνιστα, παρότι, αν είστε τυχερή, το μεγαλύτερο θα είναι στη διάρκεια της νύχτας. Βάζετε το μωρό σας στο στήθος κάθε φορά που σας αναζητά με τα χειλάκια του κάνοντας κινήσεις θηλασμού. Μην περιμένετε να αρχίσει να τρώει τις γροθιές του ή να κλαίει για να το θηλάσετε.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!