23 Ιουλ 2009

Ασφάλεια στο αυτοκίνητο





1) Μια σημαντική υποχρέωση που έχουν οι γονείς είναι η ασφαλής μεταφορά των παιδιών τους κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους. Δεν έχει καμιά σημασία αν η διαδρομή είναι μικρή ή μεγάλη. Ένα παιδί που μεταφέρεται χωρίς να κάθεται στο ειδικό παιδικό κάθισμα, που δεν είναι δεμένο ή που το κάθισμα του δεν έχει τοποθετηθεί με τον σωστό τρόπο στο αυτοκίνητο κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή.





2) Το πρώτο παιδικό κάθισμα χρειάζεται αμέσως βγαίνοντας από το μαιευτήριο.





3) Ποτέ μη μεταφέρετε νεογέννητο σε καλαθούνα ή πορτ μπεμπε (εκτός αν διαθέτει εγκεκριμένο σύστημα πρόσδεσης για το αυτοκίνητο), στα γόνατα ή στην αγκαλιά κάποιου.







4) Όλα τα παιδιά κάτω των 2 ετών πρέπει να ταξιδεύουν με τα ειδικά παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου που είναι κατάλληλα για το ύψος, το βάρος και την ηλικία τους.





5) Όλα τα εγκεκριμένα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου πρέπει να είναι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ECE R 44/03 και να φέρουν Ετικέτα Έγκρισης.





6) Η επιλογή του καθίσματος αυτοκινήτου εξαρτάται πάντα από το βάρος του παιδιού. Όλα τα παιδικά καθίσματα έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί βάσει αυτής της παραμέτρου.





7) Το καλύτερο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι αυτό που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του παιδιού σας, είναι εύκολο στη χρήση και είναι τοποθετημένο σωστά στο αυτοκίνητο σας.





8 ) Αν δανειστείτε ένα μεταχειρισμένο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου ελέγξτε αν έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητο που έχει υποστεί ζημιές σε κάποιο ατύχημα, ή αν έχει σημάδια κακής χρήσης ή φθοράς. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα προϊόν χωρίς την εγγύηση του και χωρίς τις οδηγίες χρήσης (οι οποίες είναι σημαντικές) δεν σας εξασφαλίζει.





9) Μάθετε τα παιδιά σας να μην ανοίγουν τα παράθυρα και να μη βγάζουν ποτέ έξω τα χέρια τους ή το κεφάλι τους, ακόμη και αν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο.





10) Οι πόρτες του αυτοκινήτου πρέπει να ασφαλίζονται, ώστε να ανοίγουν μόνο απ' έξω. Πολλά παιδιά τραυματίζονται θανάσιμα πέφτοντας έξω από την πόρτα του αυτοκινήτου που ανοίγει απότομα σε στροφή ή όταν παίζουν με την πόρτα χωρίς να είναι δεμένα στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου.





11) Μην αφήνετε τα παιδιά σας μόνα στο αυτοκίνητο, ούτε για ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η θερμοκρασία μέσα σε σταθμευμένο στον ήλιο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει ή και να υπερβεί τους 60 βαθμούς Κελσίου μέσα σε λίγα λεπτά.





12) Τα μικρά παιδιά ζεσταίνονται και κρυώνουν εύκολα. Αν το βρέφος σας ή το μικρό παιδί σας γκρινιάζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συνήθως έχουν λόγο. Μπορεί να διψούν, να κρυώνουν, να ζεσταίνονται, να έχουν ζαλιστεί από το ταξίδι. Μήπως ο ήλιος από το πίσω παράθυρο έχει γίνει ενοχλητικός;





13) Ποτέ μην τοποθετείτε το παιδικό κάθισμα σε κάθισμα αυτοκινήτου με ενεργοποιημένο αερόσακο.





14) Η ζώνη ασφαλείας θεωρείται κατάλληλη όταν το διαγώνιο τμήμα της περνά από το μέσο περίπου της απόστασης μεταξύ του άκρου του ώμου και του λαιμού. Πρέπει να υπάρχει μια ζώνη ασφαλείας για καθε επιβάτη. Μη δένετε ποτέ δύο παιδιά στην ίδια ζώνη.





15) Με τον ήλιο, τα μεταλλικά μέρη της ζώνης ασφαλείας μπορεί να θερμανθούν τόσο ώστε να προκαλέσουν έγκαυμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!