23 Ιουλ 2009

Κολικός-Συμβαίνει στα μωρά



Ο κολικός είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Το μωράκι που έχει κολικό κλαίει δείχνοντας ότι πονάει και μαζεύει τα γόνατα του προς τα πάνω. Εάν το μικρό σας έχει ξαφνικές κενώσεις και πολλά αέρια, το πιο πιθανό είναι ότι ο κολικός οφείλεται στην κακή στάση του ή στον περιορισμένο χρόνο που έχει στη διάθεση του για να φάει. Δεν υπάρχει λόγος να ταϊζετε το μωρό σας βάσει προγράμματος ή να το απομακρύνετε από το ένα στήθος για να φάει και από το άλλο. Μην περιορίζετε ποτέ τα ταϊσματα του και αφήνετε το μωρό σας να θηλάζει από ένα στήθος σε κάθε τάϊσμα. Αν δεν υπάρξει καλυτέρευση μέσα σε 24 ώρες, τότε πρέπει να βελτιώσετε την τεχνική του θηλασμού και να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας.







Αν το μωρό σας δεν τοποθετεί το στόμα του σωστά στο στήθος σας, το περισσότερο γάλα το παίρνει επειδή εσείς το σπρώχνετε προς αυτό (χάρη στο αντανακλαστικό της ροής του γάλακτος). Στην περίπτωση αυτή θα πιει πολύ γάλα απότομα, θα είναι ανήσυχο ή μπορεί ακόμη και να φτύνει, γιατί δεν μπορεί να ελέγξει τη ροή με τον τρόπο που θα το έκανε αν έβαζε σωστά το στόμα του στο στήθος σας.

Αν το μωρό σας τα βγάζει πέρα με τη γρήγορη ροή του γάλακτος, θα καταπιεί πολύ γάλα προσπαθώντας να πάρει όλες τις θερμίδες που χρειάζεται. Θα πάρει λιγότερες θερμίδες από το πρώτο γάλα που πίνει στην αρχή του θηλασμού παρά από το πιο πλούσιο σε λιπαρά γάλα που παίρνει προς το τέλος του θηλασμού. Αυτό δεν θα συνέβαινε αν ήταν σωστά τοποθετημένο στο στήθος σας. Αν δεν πιάσει το στήθος σωστά με το στόμα του δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του για να βγάλει το γάλα από τους πόρους. Ανεξάρτητα λοιπόν από το χρόνο που μένει στο στήθος σας, ο θηλασμός δεν θα το ικανοποιήσει, οπότε και δεν θα αφήσει αυθόρμητα το στήθος σας. Θυμηθείτε λοιπόν ότι το μωρό κατά τη διάρκεια του θηλασμού πρέπει να είναι κοιλιά με κοιλιά με τη μαμά και να πιάνει καλά τη θηλαία άλω με ορθάνοιχτο στόμα. Όταν το μωρό σας αναγκάζεται να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος από όσο θα κατανάλωνε αν ήταν σωστά τοποθετημένο, βγάζει και μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος μετά το τάϊσμα. Οι πολύ μεγαλύτερες από το φυσιολογικό ποσότητες γάλακτος περνούν επίσης από τα έντερα του, και τα βακτήρια που ζουν εκεί παράγουν πολλά αέρια (η αιτία του πόνου), τυμπανισμό και πολύ ρευστά ή πρασινωμά κόπρανα. Επιπλέον, τα συχνά ταϊσματα θα σας κάνουν να παράγετε περισσότερο γάλα από οσο χρεάζεται το μικρό. Τελικά θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, γιατί εσείς θα έχετε περισσότερο γάλα από όσο χρειάζεστε, ενώ το μωρό σας θα δείχνει ακόμη πεινασμένο.

Στην προσπάθεια του να διατηρήσει ενέργεια, ένα μωρό που αναπτύσσεται σωστά κοιμάται για μεγάλα χρονικά διαστήματα και τρέφεται ακανόνιστα, πράγμα που θα οδηγήσει σε μείωση του δικού σας αποθέματος γάλακτος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όλα τα παραπάνω προβλήματα μπορούν να λυθούν αν βελτιωθεί η στάση του παιδιού στο στήθος σας. Σε κάποιες περιπτώσεις (αν το παιδί δεν αναπτύσσεται σωστά) ίσως χρειάζεται να βγάζετε λίγο γάλα αφύ το έχετε ταϊσει, και να το χρησιμοποιείτε για να συμπληρώνετε την ποσότητα που χρειάζεται.

Αν το μωράκι δεν έχει τη σωστή στάση και δεν μπορεί να ελέγξει τη γενναιόδωρη ροή γάλακτος που του προσφέρετε, ίσως νιώσει εξουθενωμένο από την ανεξέλεγκτη ποσότητα γάλακτος και προσπαθήσει να αποφύγει αυτή την εμπειρία κλαίγοντας κάθε φορά που πλησιάζετε στο στήθος σας. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί, θα αρχίσει να αρνείται το στήθος σας.





Αν ο κολικός επιμένει, παρότι η στάση του μωρού έχει πλέον βελτιωθεί, ίσως το μικρό σας αντιδρά σε κάποιο στοιχείο της διατροφής σας. Αυτό είναι πολύ πιθανό να ισχύει αν υπάρχει στην οικογένεια ιστορικό αλλεργίας. Η πρωτεϊνη του αγελαδινού γάλακτος αλλά και τα αυγά και το αλεύρι μπορεί να είναι οι ένοχοι.





Για το μωρό τα οφέλη του θηλασμού είναι ανεκτίμητα.













  • Ένα παιδάκι που θηλάζει έχει ελάχιστες πιθανότητες να εισαχθεί, τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του στο νοσοκομείο με διάρροια και εμετούς.
























  • Τα παιδάκια που θηλάζουν προστατεύονται από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
























  • Ο θηλασμός μειώνει στο μισό τις πιθανότητες του μωρού σας να πάθει άσθμα, λοιμώξεις του πνεύμονα, βρεφικό έκζεμα και σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι. Ο θηλασμός εξαφανίζει σχεδόν την πιθανότητα να εμφανίσει το μωρό σας στον πρώτο χρόνο της ζωής του οξεία μέση ωτίτιδα.
























  • Το μητρικό γάλα έχει πολύ μεγάλα οφέλη για τα πρόωρα μωράκια. Ένα πρόωρο μωράκι που γεννήθηκε μεταξύ της 30ης και 36ης εβδομάδας της κύησης, αν θηλάζει, έχει 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσει νεκρωτική εντεροκολίτιδα, μια επικίνδυνη φλεγμονώδη διαταραχή των εντέρων.
























  • Το μητρικό γάλα δεν περιέχει μόνο ουσίες που προστατεύουν το μωρό σας από ασθένειες, αλλά περιέχει και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, στις σωστές ποσότητες και αναλογίες, διασφαλίζοντας ότι θα αναπτυχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο εγκέφαλος του.












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!