Ελαφρύς πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης, δυσκολία συγκέντρωσης.... Συμπτώματα κοινά, "ανώδυνα" οταν είμαστε στο σπίτι, αλλά πολύ κουραστικά την ώρα που δουλεύουμε και πάντως, ιδιαίτερα επικίνδυνα, όταν οδηγούμε!
Τις περισσότερες φορές τα αποδίδουμε, απλώς, στο stress της καθημερινότητας. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, συμπτώματα όπως η δυσκολία συγκέντρωσης, τα μειωμένα αντανακλαστικά, ο ήπιος πονοκέφαλος ή η ελαφριά κόπωση οφείλονται συχνά στην ήπια έως και μέτρια αφυδάτωση του οργανισμού, προτού καν χτυπήσει το "καμπανάκι" της δίψας! Γιατί, φαίνεται, πως όταν διψάσουμε είναι πια αργά, αφού αρκεί να χάσουμε μόλις το 2% της απαραίτητης "υγρασίας" του οργανισμού μας, για να μπούμε σε κατάσταση αφυδάτωσης και να.... τρακάρουμε!
Γιατί, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, ένας οργανισμός στερημένος από την απαραίτητη ενυδάτωση, αντιδρά με μια σειρά συμπτωμάτων που μπορούν να γίνουν αιτία σοβαρών ατυχημάτων, ειδικά όταν ασκούμε υπεύθυνες δραστηριότητες, όπως είναι η οδήγηση.
Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι, το 50-60% του βάρους μας αποτελείται από νερό, το οποίο συμβάλλει αποφασιστικά σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Προκειμένου, λοιπόν, να διατηρούμε το βαθμό συγκέντρωσης μας σε υψηλά επίπεδα και να παραμένει το μυαλό μας "καθαρό", ειδικά όταν οδηγούμε, είναι απαραίτητο να αντικαθιστούμε την ποσότητα του νερού που αποβάλλεται μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της λειτουργίας των νεφρών και του εντέρου.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βάλετε μπροστά τη μηχανή του αυτοκινήτου, θυμηθείτε να έχετε πιει αρκετά υγρά! Κι επειδή, σύμφωνα με τις προσφατες συστάσεις του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η κλασική αντίληψη περί κατανάλωσης 8 ποτηριών νερού την ημέρα δεν ισχύει πια, είστε ελεύθεροι να επιλέξετε τα ροφήματα της προτίμησης σας! Άλλωστε, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 20% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα γαι νερό, καλύπτεται με τα τρόφιμα και το υπόλοιπο 80% με τα ροφήματα. Σ' αυτά, εκτός από το πόσιμο νερό, συγκαταλέγονται και όλα τα μη - αλκοολούχα ποτά και ροφήματα - όπως το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά. Σε ότι αφορά στην οδήγηση μάλιστα, ακόμα καλύτερα είναι τα καφεινούχα ροφήματα που, παράλληλα, εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια-μέσω της ζάχαρης που περιέχουν-ενώ του εξασφαλίζουν και υψηλότερα επίπεδα εγρήγορσης, μέσω της καφεϊνης.
Υγρά: Τα "καύσιμα" του εγκεφάλου