Μια φυσιολογική διαδικασία.
"Ο τοκετός, μια φυσιολογική διαδικασία, αντιμετωπίζεται σαν αρρώστια. Η εγκυμονούσα παίρνει φάρμακα και αντιμετωπίζεται σαν ασθενής." λέει η κ. Δάφνη Αραμπατζόγλου, μέλος του συλλόγου Εγκυμονώ-Γεννώ-Επιλέγω που προωθεί το φυσικό τοκετό. Αυτή η νοοτροπία αποδυναμώνει τη γυναίκα και την απομακρύνει από τη φύση της και από αυτό που το σώμα της γνωρίζει να κάνει καλά, χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Θα γεννήσω στην αγαπημένη μου γωνιά.
"Βασικό πλεονέκτημα του τοκετού στο σπίτι είναι ότι η γυναίκα μπορεί να επιλέξει το χώρο όπου θα φέρει στον κόσμο το μωρό της, την αγαπημένη της γωνιά, ανάμεσα σε οικεία και αγαπημένα πρόσωπα που θέλει να βρίσκονται κοντά της εκείνη την ώρα", τονίζει η κ. Ελευθερία Δημοπούλου, ανεξάρτητη μαία και πρόεδρος του Συλλόγου για την Προαγωγή του Φυσικού Τοκετού Ευτοκία.
Οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Για να μπορεσει μια γυναίκα να γεννήσει στο σπίτι, όμως, πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Η κ. Δημοπούλου επισημαίνει: "Κατ' αρχάς πρέπει να έχουμε παρακολουθήσει και εμείς την εγκυμοσύνη, παράλληλα με το γιατρό, αν είναι δυνατόν μάλιστα από την αρχή της. Και πρέπει η πορεία της κύησης να είναι φυσιολογική, να μην παρουσιάσει η μητέρα κάποια παθολογική κατάσταση, όπως πίεση ή σάκχαρο. Επίσης, το παιδί πρέπει να κατεβαίνει φυσιολογικά, με το κεφάλι προς τα κάτω, ο τοκετός να μην έχει ξεπεράσει τις 42 εβδομάδες και να ξεκινήσει αυτόματα, να μη χρειάζεται δηλαδή φαρμακευτική βοήθεια για να τον επιταχύνουμε ή να τον διευκολύνουμε."
Χωρίς βιασύνη.
Σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου, η γυναίκα που επιλέγει να γεννήσει στο σπίτι ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς, χωρίς να βιάζεται: "Όταν την πιάνουν οι πόνοι, είναι στο σπίτι της, στο χώρο της. Μπορεί να κάνει ότι θέλει εκεί, ακόμα και να μαγειρέψει, να κάνει δουλειές του σπιτιού.... Έχει τα δικά της πράγματα, τις δικές της μυρωδιές..."
Κι αν υπάρξουν επιπλοκές;
Ο τοκετός στο σπίτι, στη χώρα μας γίνεται αποκλειστικά από εξειδικευμένες μαίες, χωρίς την παρουσία γιατρού. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που η πλειοψηφία των γυναικών διστάζει να επιλέξει, φοβούμενη πιθανές επιπλοκές. Η κ. Δημοπούλου είναι καθησυχαστική: "Όταν ξεκινάει ο τοκετός, είμαστε σε επιφυλακή, μήπως χρειαστεί να μεταβούμε στο νοσοκομείο. Για αυτό βασική προϋπόθεση για να γεννήσει μια γυναίκα στο σπίτι είναι να έχουμε συνεργασία με γιατρό και νοσοκομείο". Και βέβαια ούτε κουβέντα για επισκληρίδιο ή φάρμακα. "Πόνος υπάρχει, αλλά τον αντέχεις και μετά τα ξεχνάς όλα. Είσαι μέσα στο σπίτι σου. Δεν είσαι ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι για να περιμένεις πότε θα γεννήσεις", λέει η Μαριλένα Χ., μια νέα μητέρα που έφερε στον κόσμο πριν από λίγες μέρες ένα υγιές κοριτσάκι στον καναπέ του σπιτιού της.
Και ο μπαμπάς;
Είναι σημαντικό, όπως λέει η κ Δημοπούλου, "ο τοκετός στο σπίτι να είναι επιλογή και των δύο γονιών. Γιατί η μητέρα έχει ανάγκη τη στήριξη του άντρα της, ο οποίος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο σε όλη τη διαδικασία: Βοηθάει κατά την προετοιμασία της γέννας, ψυχολογικά κυρίως αλλά και πρακτικά. Και όταν πια γεννηθεί το μωρό, κόβει τον ομφάλιο λώρο, πλένει το παιδί με τη βοήθεια της μαίας και το παραδίδει στη μητέρα για να το θηλάσει. Είναι μια διαδικασία που δένει περισσότερο την οικογένεια."
Τι λένε οι γιατροί;
Ποια είναι γνώμη των γιατρών όμως; Ο κ. Μάριος Καλογερόπουλος, μαιευτήρας, χειρουργός-γυναικολόγος, δίνει την απάντηση: "Σίγουρα ο τοκετός είναι μια φυσιολογική διαδικασία για το γυναικείο σώμα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση των επιπλοκών. Ας μην ξεχνάμε ότι τα παλαιότερα χρόνια, σημειώνονταν πολλές φορές επιπλοκές, που οδηγούσαν ακόμα και στο θάνατο της μητέρας ή του παιδιού ή και των δύο. Ένας τοκετός μπορεί να φαίνεται εντελώς φυσιολογικός, αλλά παρ' όλα αυτά να παρουσιάσει ιδιαίτερα σοβαρές επιπλοκές που να απαιτούν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη."
Ο τοκετός στο σπίτι με αριθμούς.
Στην Ολλανδία το 35% των τοκετών γίνονται στο σπίτι. Στη Μεγάλη Βρετανία το 15%, στη Γερμανία το 10% και στην Ελλάδα το 0,6%
Προϋποθέσεις.
Για να γεννήσει μια γυναίκα στο σπίτι πρέπει:
- Να είναι υγιής, να έχει φυσιολογική πορεία εγκυμοσύνης και να μην είναι σε πολύδυμη κύηση.
- Το παιδί να κατεβαίνει φυσιολογικά.
- Να μην έχει ξεπεράσει τις 42 εβδομάδες κύησης και η απόσταση του σπιτιού από το νοσοκομείο να μην είναι πάνω από μια ώρα.
- Να υπάρχει ειδικός που θα αναλάβει τον τοκετό και ο τοκετός να ξεκινήσει αυτόματα και να εξελιχθεί φυσιολογικά.
Πηγή: περιοδικό Αρμονία.
Τοκετός στο σπίτι;