Από τη διάταση του δέρματος. Η έντονη διάταση δημιουργεί πολλαπλές μικρές ρήξεις στο δέρμα. Οι ρήξεις αυτές συνοδεύονται από ρήξεις μικρών αγγείων. Έτσι δημιουργούνται μικρά αιματώματα, τα οποία δημιουργούν μακρόστενες κηλίδες, τις ραγάδες. Με την πάροδο του χρόνου οι κηλίδες αυτές αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό. Ο ουλώδης ιστός δεν απορροφάται και έτσι οι ραγάδες γίνονται μόνιμες.
Τι ποσοστό εγκύων αναπτύσσει τελικά ραγάδες;
Μικρού βαθμού ραγάδες αναπτύσσει το 80%. Μεγάλες και έντονες ραγάδες αναπτύσσει το 25%.
Από τι εξαρτάται το αν θα αναπτύξω ραγάδες;
Το αν θα κάνεις ραγάδες στην περιοχή της κοιλιάς εξαρτάται από τη σύσταση του δέρματος, την έως τώρα διατροφή σου, το βαθμό στον οποίο μεγαλώνει η μήτρα (πχ δίδυμα-μεγαλύτερη μήτρα) και την περιποίηση που θα κάνεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σε τι επηρεάζει η σύσταση του δέρματος;
To δέρμα είναι η εξωτερική στιβάδα του σώματος. Επιφανειακά αποτελείται από πολλαπλές στιβάδες κυττάρων και πιο βαθειά περιέχει συνδετικό ιστό. Ο συνδετικός ιστός είναι πλούσιος σε κολλαγόνο και ελαστίνη. Το κολλαγόνο προσδίδει ισχύ και στιβαρότητα στο δέρμα, ενώ η ελαστίνη προσδίδει ελαστικότητα. Όσο περισσότερο κολλαγόνο και ελαστίνη περιέχει το δέρμα, τόσο περισσότερο δυνατό και ελαστικό είναι. Αν το δέρμα είναι πλούσιο σε ελαστίνη αναπτύσσει πιο σπάνια ραγάδες, διότι είναι πιο ευένδοτο και ελαστικό. Η σύσταση του δέρματος έχει σε γενικές γραμμές γονιδιακές βάσεις. Έτσι μερικές γυναίκες εχουν πιο ελαστικό και πιο δυνατό δέρμα σε σχέση με άλλες. Ωστόσο υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τη σύσταση, όπως η ηλικία, η διατροφή, ο ύπνος, το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο και γενικότερα η έκθεση σε stress.
Πως επηρεάζει η διατροφή μου τη σύσταση του δέρματος;
Μέσω της διατροφής γίνεται η πρόσληψη όλων των απαραίτητων συστατικών στοιχείων για την οικοδόμηση του δέρματος. Αν η έως τώρα διατροφή σου είναι ισορροπημένη και πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες (που χτίζουν το σώμα και το δέρμα), βιταμίνες (κυρίως η C που καθορίζει τη σύσταση του κολλαγόνου) και αντιοξειδωτικούς παράγοντες, έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να διατηρείς ένα καλό δέρμα και να μην κάνεις ραγάδες.
Πως επηρεάζει ο ύπνος τη σύσταση του δέρματος και τη δημιουργία ραγάδων;
Ύπνος: Κατά τη διάρκεια του ύπνου παράγεται αυξητική ορμόνη. Η αυξητική ορμόνη ενισχύει τη σύνθεση πρωτεϊνών όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη και άρα ένα άτομο που σε γενικές γραμμές κοιμάται καλά και δεν ξενυχτάει δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα καλό δέρμα.
Το κάπνισμα πως επηρρεάζει τη σύσταση του δέρματος και τη δημιουργία ραγάδων;
Κατ αρχάς το κάπνισμα απαγορεύεται για την έγκυο. Επιπρόσθετα, το κάπνισμα και γενικότερα η μόλυνση της ατμόσφαιρας (πχ με καυσαέρια) τροφοδοτούν γενναία τον οργανισμό με τοξικές ουσίες και ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση των ιστών και του δέρματος. Ένα μη υγιές δέρμα σπάει ευκολότερα και αναπτύσσει πιο εύκολα ραγάδες.
Η έκθεση στον ήλιο επηρρεάζει τη σύσταση του δέρματος;
Η ηλιακή ακτινοβολία περιέχει υπεριώδεις ακτίνες που αλληλεπιδρούν με τους ιστούς και τροποποιούν τη σύσταση του δέρματος.Οι γυναίκες που υποβάλλονται συστηματικά σε ηλιοθεραπεία υφίστανται πρόωρες αλλαγές στο δέρμα παρόμοιες με αυτές της γήρανσης. Οι γυναίκες αυτές κάνουν πιο εύκολα ραγάδες στην εγκυμοσύνη.
Το καθημερινό stress πως επηρεάζει τη σύσταση του δέρματος;
Οι στρεσσογόνοι παράγοντες του περιβάλλοντος (είτε ψυχικοί, είτε όχι) συμβάλλουν στην παραγωγή αδρεναλίνης και κορτιζόλης από τα επινεφρίδια. H κορτιζόλη προκαλεί διάσπαση των πρωτεϊνών του δέρματος (κολλαγόνο-ελαστίνη) και έτσι το δέρμα γερνάει πιο γρήγορα και αναπτύσσει ευκολότερα ραγάδες.
Τι θα πρέπει να κάνω προκειμένου να μειώσω τις ραγάδες στο δέρμα μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Αρχικά θα πρέπει να ξέρεις ότι οι ραγάδες είναι μόνιμες. Δηλαδή αν δημιουργηθούν δεν εξαφανίζονται. Επομένως οτιδήποτε γίνει θα έχει την έννοια της πρόληψης και όχι της αντιμετώπισης. Τι θα πρέπει να κάνεις; Θα πρέπει να πάρεις μια καλή ενυδατική κρέμα από αυτές που υπάρχουν στο εμπόριο, η οποία θα είναι κατάλληλη για εγκυμοσύνη. Επιπλέον θα επιλέξεις να τρως ποιοτικές τροφές με καλής ποιότητας πρωτεΐνες (πχ ασπράδι αβγού), βιταμίνη C (πορτοκάλια, λεμόνια) και πολλά λαχανικά, ενώ θα κόψεις το κάπνισμα. Οι πράξεις αυτές δεν είναι αποτελεσματικές σε ένα ταλαιπωρημένο δέρμα, ωστόσο είναι οι μόνες διαθέσιμες λύσεις.
Πηγή: femme.gr
Ραγάδες στην εγκυμοσύνη