29 Νοε 2009

Εγκυμοσύνη και μουσική





Η μουσική, μας δημιουργεί συναισθήματα. Αλλά συναισθήματα μας δημιουργεί το ένα κομμάτι και άλλα κάποιο άλλο. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης θέλουμε η μητέρα να έχει θετικά συναισθήματα, να είναι χαλαρή και ήρεμη γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι χαλαρό και ήρεμο και το μωρό. Για αυτό το λόγο διαλέγουμε μουσική που μας μειώνει το άγχος, μας χαλαρώνει, μας ηρεμεί και μας γαληνεύει.

Το έμβρυο ακούει τη μουσική που ακούει η μητέρα του γιατί μπορεί να ακούσει μέσα στη μήτρα από πολύ νωρίς. Τον 5ο μήνα της κύησης η αίσθηση της ακοής είναι τελειοποιημένη. Έρευνες όμως, έχουν δείξει ότι το έμβρυο ακούει και πολύ πριν να φτάσει τον 5ο μήνα.









Για αυτό για την περίοδο της εγκυμοσύνης η καταλληλότερη μουσική για τη μητέρα και το μωρό είναι η απαλή κλασσική μουσική, όπως του Mozart, του Vivaldi, του Haydn, του Haendel. Επίσης κατάλληλη είναι και η βυζαντινή μουσική αλλά και η μουσική που έχει δημιουργήσει η φύση για εμάς όπως το θρόισμα των φύλλων, ο παφλασμός των κυμάτων, το κελάηδισμα των πτηνών, ο ήχος του τρεχούμενου νερού κ.α. Αυτά τα είδη μουσικής βοηθούν μητέρα και μωρό να χαλαρώσουν. Έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει πως η κλασσική μουσική, ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και αυξάνει την δημιουργικότητα δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στη δόμηση ενός υγιούς και αρμονικού σώματος γεμάτο με ψυχικά χαρίσματα και αρετές. Ας μην ξεχνάμε ότι η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τάξη, τον ρυθμό, την αρμονία, την αίσθηση του μέτρου, την αυτογνωσία, τη διάκριση της ομορφιάς.

Και αυτό το ήξεραν πάρα πολύ καλά οι πρόγονοί μας στην αρχαία Ελλάδα που θεωρούσαν τη μουσική πολύ σημαντική και ήταν μέθοδος εκπαίδευσης για υγεία και δημιουργία. Ο Σωκράτης συνιστούσε μουσική για την ψυχή και γυμναστική για το σώμα. Ο Πλάτων θεωρούσε τη μουσική ως μορφωτική τέχνη που όταν διεισδύει στην ψυχή των ανθρώπων τους οδηγεί στην αρετή.

Δυστυχώς τα περισσότερα είδη μουσικής που ακούμε σήμερα οι περισσότεροι από εμάς καμιά σχέση δεν έχουν με αυτό που ο Σωκράτης και ο Πλάτων εννοούσαν μουσική. Η πλειοψηφία των ειδών της μουσικής σήμερα είναι βλαβερή για την ακοή, τον εγκέφαλο και την ψυχική ισορροπία, γιατί είναι μονότονη, περιέχει χαμηλούς τόνους (μπάσα) και δεν έχει μελωδία.



Είναι στο χέρι μας το είδος της μουσικής που θα επιλέξουμε να ακούσουμε την περίοδο της κύησης. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε την ευκαιρία στον άνθρωπο που περιμένουνε να γεννηθεί, να επιλέξει τη μουσική που προτιμά! Γιατί το μωρό από τον 7ο μήνα της κύησης, όχι μόνο κινείται σύμφωνα με την μουσική, αλλά και δείχνει προτίμηση για συγκεκριμένους τύπους μουσικής.



Υπάρχουν μουσικές που ενοχλούν και αρρωσταίνουν το έμβρυο και κλωτσάνε τη μητέρα για να της δώσουν το μήνυμα να φύγει από αυτό το ενοχλητικό, ακουστικά, περιβάλλον. Υπάρχουν όμως και μουσικές που αρέσουν στο έμβρυο και αντιδρά κινώντας το στόμα του σαν να τραγουδάει και λικνίζει το σώμα του σαν να χορεύει. Τα δίδυμα μπορεί να αντιδρούν πολύ διαφορετικά στο ίδιο μουσικό κομμάτι μέσα στη μήτρα, μπορεί στο ένα μωρό να αρέσει και στο άλλο όχι. Ήδη από τόσο μικρά, αγέννητα ακόμη έχουν διαμορφώσει τις προτιμήσεις τους στη μουσική!



Αυτό που άκουγαν στη μήτρα λοιπόν θα το θυμούνται και μετά τη γέννησή τους. Αν η μητέρα άκουγε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια που την ηρεμούσαν το μωρό το θυμάται και όταν θα ακούει αυτά τα κομμάτια θα ηρεμεί και θα γαληνεύει γιατί θα του θυμίζουν την ωραία ζωή που έζησε στη μήτρα.

Μερικές φορές όμως τυχαίνει και δεν υπάρχουν ευχάριστα ακουστικά ερεθίσματα στην καθημερινότητα μας αλλά υπάρχει συστηματική έκθεση μας σε δυσαρμονικούς ήχους καθώς και σε μεγάλης έντασης θορύβους. Κάτι τέτοιο έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μας. Γιατί αυτό που ακούμε επιδρά στη λειτουργία της καρδιάς, στην κυκλοφορία του αίματος, στο ρυθμό της αναπνοής, στην εντερική λειτουργία, στην όραση, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στην μνήμη και στη διανοητική ισορροπία. Αν ακούμε λοιπόν ευχάριστη, αρμονική μουσική τότε βοηθάμε τον οργανισμό μας να λειτουργεί αρμονικά, εάν ακούμε μουσική που δεν περιέχει μελωδία και είναι μονότονη τότε κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Γι’ αυτό, τουλάχιστον στην περίοδο της εγκυμοσύνης, καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι δυσαρμονικοί ήχοι.







Το πόσο καλό είναι για μία μητέρα και το μωρό της να ακούν την κατάλληλη μουσική για αυτήν την περίοδο, μας δείχνει μια έρευνα που έγινε σε εγκύους. Αυτή η έρευνα έδειξε πως με μόνο μισή ώρα μια φορά την εβδομάδα ακούγοντας συγκεκριμένη μουσική κατάλληλη για εγκύους ελαττώνεται το άγχος, μειώνεται ο μέσος χρόνος τοκετού, μειώνονται οι καισαρικές τομές καθώς και οι τεχνικές επεμβάσεις. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η αύξηση των καισαρικών τομών και λοιπών τεχνικών επεμβάσεων στην Ελλάδα έχει συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια, πράγμα ανησυχητικό για την υγεία και την ψυχική ισορροπία μητέρας και μωρού αλλά και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.

Μια άλλη έρευνα που έγινε έδειξε πως στα πρόωρα νεογέννητα που δεν ήταν δυνατή η παρουσία της μητέρας τους κοντά τους, μια κασέτα που περιείχε κατά 50% τη φωνή της να μιλάει στο μωρό, κατά 30% τη φωνή του πατέρα να μιλάει στο μωρό και κατά 20% ήρεμη μουσική βοηθούσε το πρόωρο να χαρεί, να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί. Επίσης βρέθηκε ότι αυτά τα πρόωρα ωριμάζουν γρηγορότερα και αναπτύσσονται καλύτερα από ότι τα πρόωρα που δεν είχαν το προνόμιο του ακουστικού ερεθίσματος.



Αυτές οι έρευνες μας δείχνουν ξεκάθαρα πως η μουσική την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και αργότερα είναι πολύ σημαντική για την υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του μωρού. Γι’ αυτό επιλέγουμε προσεκτικά τι είδους μουσική θα ακούσουμε αυτήν την περίοδο της ζωής μας και δίνουμε την ευκαιρία στο μωρό μας να επιλέξει τι του αρέσει να ακούει και τι όχι.



Γεωργία Δανέζη

Συμβουλευτική ψυχολόγος

Εκπαιδευμένη στην προγεννητική αγωγή και ψυχολογία



Πηγή: familyclub.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!