8 Νοε 2009

Τα Χριστούγεννα του κόσμου







Χριστούγεννα. Μια λέξη, χίλιες εικόνες. Κάθε χρόνο νιώθω την ίδια αδικαιολόγητη ευφορία και χαρά. Αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι, όχι και τόσο αδικαιολόγητη: Η αντίθεση του κρύου καιρού και της ζεστής, η γιορτινή ατμόσφαιρα, οι στολισμένοι δρόμοι και τα πολύχρωμα φωτάκια με ξεκολλάνε από τα καθημερινά.

Άσε που οι χριστουγεννιάτικες διακοπές είναι μια άριστη αφορμή για να μαζευτεί ξανά όλη η παρέα που είναι μοιρασμένη σε όλη τη χώρα. Το φαγοπότι που το πας; Τόση σαμπάνια (ή και μαυροδάφνη για τους λιγότερο απαιτητικούς), τόσα σπιτικά κέικ, πίτες, μελομακάρονα, κρέατα και όλο το παρεάκι ζάχαρου-χοληστερίνης-τριγλυκεριδίων- πίεσης κτλ. που θα τα ξαναβρείς; Έτσι την περνάμε εμείς οι Έλληνες. Τι κάνουν όμως και οι υπόλοιποι συνάνθρωποί μας για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα;





Ανατολική Αφρική: Μετά τα συνηθισμένα κάλαντα, ετοιμάζουν τα ρούχα που θα φορέσουν το βράδυ και τα δώρα που θα προσφέρουν στον Χριστό. Το πιο σημαντικό σημείο της λατρείας των Χριστουγέννων είναι η προσφορά αγάπης στο όνομα του Ιησού. Γύρω στις 9 μμ το γλέντι αρχίζει. Αφού αφήσουν τα δώρα τους, οι πιστοί στολίζουν τραπέζια στις αυλές τους και καλούν συγγενείς και γείτονες για να δειπνήσουν όλοι μαζί. Συνήθως όμως προτιμούν το πικ- νικ, μιας και τα Χριστούγεννα βρίσκουν τους Αφρικάνους στις παραλίες, σε ποτάμια και βουνοπλαγιές. Όσον αφορά στα φαγητά τους, έχουν το λεγόμενο fufu, φαγοπότι δηλαδή με ρύζι, πολτό διοσκορέας (;;;), μπάμιες σούπα ή μπάμιες ψητές, χυλό βρώμης και κρέας. Τέλος, στη Νιγηρία αντί για χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζουν φοινικόδεντρα με κουδούνια και το βράδυ σκάνε πυροτεχνήματα.



Βραζιλία: Τα περισσότερα έθιμα της Βραζιλίας προέρχονται από την Πορτογαλία, μιας και οι Βραζιλιάνοι είναι ένα μείγμα από αποικίες Πορτογάλων. Ένα βασικό τοπικό έθιμο είναι η αναβίωση του “ presepio”, από την εβραϊκή λέξη presepium που σημαίνει το αχυρένιο στρώμα πάνω στο οποίο ξάπλωσε ο Ιησούς στη Βηθλεέμ. Ο Άγιος Βασίλης των Βραζιλιάνων είναι ο Papai Noel, χαρακτηριστικό του οποίου είναι τα βελούδινα ρούχα. Ένα άλλο διαδεδομένο έθιμο είναι το “ Missa de Galo”. Ουσιαστικά είναι η επίσημη καθυστέρηση της λειτουργίας και η μεταφορά της στις απογευματινές ώρες. Η αιτία; Μετά το φαγητό οι άνθρωποι βαραίνουν, κουράζονται. Να τρέχουν με το στομάχι τούρλα στην εκκλησία; Λογικό. Επίσης οι εορτασμοί διαρκούν μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, μέρα στην οποία οι τρείς Μάγοι επισκέφθηκαν τον Ιησού και του άφησαν τα δώρα τους. Δεν είναι αυτό λόγος για να γιορτάσεις;



Ιαπωνία: Οι Ιάπωνες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα παρόλο που δεν αποτελεί έθιμο της δικής τους θρησκείας. Μόνο το 1% του συνολικού πληθυσμού πιστεύει στο Χριστό. Για την ακρίβεια, τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία αποτελούν καθαρά εμπορικό φαινόμενο και έχουν εμπλουτιστεί με έθιμα τα οποία είναι παντελώς άγνωστα σε εμάς. Δηλαδή η εκδοχή του Άγιου Βασίλη θα φαινόταν σε μας ιδιαίτερα τρομαχτική αφού κυριολεκτικά έχει μάτια πίσω από το κεφάλι του για να βλέπει τα παιδάκια όλο τον χρόνο, για το αν είναι καλά ή όχι. Τα καθήκοντα του Άγιου Βασίλη τα έχει αναλάβει ένας Βουδιστής καλόγερος εν ονόματι Hotei- osho. Τα Χριστούγεννα εκεί δεν αποτελούν οικογενειακή γιορτή, καθώς ο κόσμος εκεί επικεντρώνεται σε καλές πράξεις, όπως φιλανθρωπίες και βοήθεια στους αρρώστους των νοσοκομείων. Επιπλέον τελούν το έθιμο "της ευλογία του κέικ" το οποίο στοχεύει στο να ευλογήσει όλους τους φούρνους για μια πλουσιοπάροχη χρονιά.



Ιρλανδία: Αν και έχουν περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με τα δικά μας, πάλι έχουν στοιχεία που είναι ξένα σε μας. Για παράδειγμα τα Χριστούγεννα για τους Ιρλανδούς αφορούν την ανάμνηση των νεκρών, έτσι τις μέρες αυτές στολίζουν τους τάφους και τους ευλογούν. Επιπλέον τηρούν το έθιμο του καντηλιού στο παράθυρο. Συμφωνά με αυτό, το καντήλι συμβολίζει την φιλοξενία που παρέχουν στους ξένους και εξού και στην Παναγία που ζητούσε καταφύγιο τη μέρα της γέννησης του Χριστού. Τέλος υπάρχει και το έθιμο όπου αλλάζουν τις άγιες μέρες τις κουρτίνες και τα τραπεζομάντηλα με φρεσκοπλυμένα, συμβολίζοντας έτσι τον καθαρισμό και εξαγιασμό του σπιτιού για το καινούριο χρόνο.



Χαβάη: ακόμα και στην εξωτική Χαβάη γιορτάζονται τα Χριστούγεννα. Αυτό αποτελεί συνέπεια της επέκτασης του Χριστιανισμού. Ωστόσο το έθιμο συνδυάστηκε με μια υπάρχουσα γιορτή νηστείας και έτσι σήμερα γιορτάζονται ως μία κοινή γιορτή. Επιπλέον ο Άγιος Βασίλης δεν έχει έλκηθρο αλλά κανού το οποίο τον φέρνει στη Χαβάη από τη θάλασσα για τη μεγάλη στιγμή που όλοι θα διαλέξουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους. Κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι έλατα δεν υπάρχουν στο νησί και γι' αυτό μεταφέρονται με καράβια.



Περσία: Στο Ιράν τα Χριστούγεννα είναι γνωστά ως “το μικρό φαγοπότι”. Μετά τη νηστεία ακολουθεί γλέντι και προσήλωση στην κρεατοφαγία. Το παράδοξο πάντως είναι πως τα παιδάκια εκεί δεν ξέρουν τι θα πει Άγιος Βασίλης. Ούτε δωράκια παίρνουν. Φοράνε πάντως καινούρια ρούχα.



Πηγή: fititis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!