Ορια και κανόνες στη χρήση του Internet
Πριν επιτρέψετε στο παιδί σας να μπαίνει στο internet χωρίς την δική σας επίβλεψη, πρέπει να κουβεντιάσετε αρκετά μαζί του. Να θέσετε κάποιους κανόνες τους οποίους πρέπει να ακολουθεί και κάποια όρια. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζει ότι μπορεί να ασχοληθεί με το internet μόνο όταν έχει τελειώσει τις λοιπές υποχρεώσεις του, μόνο κάποιες φορές την εβδομάδα και για συγκεκριμένη διάρκεια, ώστε να εκμεταλλεύεται καλύτερα την ώρα που θα σερφάρει ή θα παίζει.
Πολύ σημαντικό είναι να κάνετε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα ώστε να μοιράζεται τις εμπειρίες του και τους προβληματισμούς του μαζί σας, χωρίς ενδοιασμούς ότι θα το μαλώσετε, θα το τιμωρήσετε ή θα το κρίνετε.
Τονίστε τους ότι στο internet, αν μπαίνουν σε προγράμματα συνομιλιών, δεν πρέπει να εμπιστεύονται ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Ο χώρος του internet, είναι μια μικρογραφία του έξω κόσμου, μια και όλα μπορείς να τα κάνεις εκεί μέσα απλά με διαφορετικό τρόπο. Όπως και στην κανονική ζωή έξω από τον υπολογιστή, έτσι και μέσα στο internet πρέπει να ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες συμπεριφοράς όπως και έξω από αυτόν, δεν πρέπει να μιλάμε με άσχημο τρόπο, πρέπει να σεβόμαστε τους άλλους, δεν πρέπει να μοιραζόμαστε προσωπικά στοιχεία δικά μας ή της οικογένειάς μας ούτε και φωτογραφίες μας με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε ή που δεν τους εγκρίνουν οι γονείς μας και το πιο βασικό δεν συναντάμε ανθρώπους που γνωρίσαμε στα προγράμματα συνομιλιών χωρίς την παρουσία κάποιου ενήλικα που έχουν εγκρίνει οι γονείς μας. Επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να σας ενημερώνουν για τυχόν συνομιλίες που τα κάνουν να νιώσουν άβολα, για οποιονδήποτε λόγο.
Ο τελικός σας στόχος θα πρέπει να είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει αυτοέλεγχο, πειθαρχία και υπευθυνότητα στη χρήση του Internet, μιας και στην εποχή που ζούμε η εξοικείωση με τον κόσμο του internet είναι απαραίτητη.
Συνοψίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, δημιουργούμε το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΤΟ INTERNET. Μέσα σε αυτό θέτουμε συνήθως 10 κανόνες συμπεριφοράς και χρήσης του Internet, τους συζητάμε με το παιδί μας και αφού συμφωνήσει πρέπει να υπογράψει. Στη συνέχεια το τοποθετούμε σε κάποιο εμφανές μέρος δίπλα στον υπολογιστή και το κάνουμε να φαίνεται σαν παιχνίδι με σκληρούς όρους.
Οι κανόνες των Συμβολαίων αυτών δεν είναι αυστηρά καθορισμένοι, εξαρτώνται από την ηλικία του κάθε παιδιού, την προσωπικότητά του και τις γνώσεις του πάνω στους υπολογιστές, οπότε προσαρμόζεται ανάλογα. Ένα τέτοιο δείγμα φαίνεται εδώ:
http://www.mammycool.gr/misc/Contract.pdf
Πηγή: mammycool.gr/
Συμβόλαιο συμπεριφοράς στο ιντερνετ