19 Νοε 2009

Καισαρική τομή





 




Τι είναι;



Η καισαρική τομή είναι μια τεχνική τεχνητού τοκετού κατά την οποία πραγματοποιείται χειρουργική τομή στην κοιλιακή χώρα (λαπαροτομία) της εγκύου και στη μήτρα της (κολπική υστεροτομία) για να γεννηθεί ένα ή και περισσότερα μωρά. Παλαιότερα, είθιστο ο μαιευτήρας να καταφεύγει σε αυτή την έσχατη λύση στην περίπτωση που κατά το φυσιολογικό τοκετό παρουσιαζόταν κάποιος κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή της εγκύου ή του κυοφορούμενου. Ωστόσο, στις μέρες μας πολλές γυναίκες αποφασίζουν να γεννήσουν με καισαρική τομή, ακόμα και αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος για να μη γεννήσουν φυσιολογικά, με συνηθέστερη δικαιολογία την αποφυγή του πολύωρου πόνου κατά τον τοκετό. Όταν μια έγκυος επιλέξει να γεννήσει με καισαρική τομή, οι μαιευτήρες, συνήθως, προτείνουν να πραγματοποιείται περίπου δέκα μέρες πριν την ολοκλήρωση των 9 μηνών κύησης, ανάλογα με το βάρος του μωρού.



Τι συμβαίνει κατά την καισαρική τομή;

Σε μια διαδικασία καισαρικής τομής, παρίστανται ο χειρουργός (μαιευτήρας) και ο βοηθός του, ο αναισθησιολόγος και ο βοηθός του, η νοσοκόμα χειρουργείου, δύο επιπλέον νοσοκόμες ή μαίες και ένας παιδίατρος.

Ο σύντροφός σας δεν μπορεί να παρευρεθεί κατά το τελικό στάδιο επέμβασης.

Μια τομή περίπου 20 εκατοστών γίνεται κατά μήκος της κάτω κοιλίας. Το μωρό έρχεται στον κόσμο από την τομή στη μήτρα. Η μήτρα ανοίγει εύκολα και σε λίγα μόνο λεπτά το μωρό γεννιέται.

Αφού αφαιρείται και ο πλακούντας, ο μαιευτήρας ράβει την τομή. Χρησιμοποιούνται ράμματα διαλυόμενα ή ειδικοί συνδετήρες για το κλείσιμο της τομής. Από την αρχή μέχρι το τέλος της, μια καισαρική -χωρίς εκδήλωση περιπλοκών- διαρκεί μεταξύ 20 και 30 λεπτών.



Τι θα αισθανθώ κατά την καισαρική;

Οι περισσότεροι αναισθησιολόγοι εφαρμόζουν επισκληρίδιο αναισθησία μέσω μιας λεπτής βελόνας στο μέσο της σπονδυλικής στήλης.

Θα αισθανθείτε κάποια πίεση κατά την Καισαρική αλλά όχι πόνο. Θα αισθανθείτε κανονικά τις κινήσεις του μωρού κατά την έξοδό του, ίσως και την αφαίρεση του πλακούντα, αλλά δεν θα πονάτε. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, συμβουλεύεται η χρήση γενικής αναισθησίας. Σε αυτήν την περίπτωση, είσαστε προσωρινά αναίσθητη.



Και μετά την καισαρική;

Οι περισσότερες γυναίκες σηκώνονται μέσα στις πρώτες 24 ώρες μετά την υποβολή τους σε καισαρική τομή. Ο πόνος από την τομή καταπολεμάται επιτυχώς με τη χορήγηση κατάλληλων αναλγητικών χαπιών. Μάλιστα, στην περίπτωση που έχει γίνει επισκληρίδιος αναισθησία, τότε συνεχίζεται μερικώς η έγχυσή της για τη μείωση του πόνου. Οι πιο πολλές μαμάδες φεύγουν από το μαιευτήριο 4 με 5 μέρες μετά τον τοκετό.

Η καισαρική τομή δεν εμποδίζει τη μητέρα να θηλάσει το μωρό της. Οι μελλοντικές κυήσεις μπορούν επίσης να καταλήξουν σε καισαρική τομή, εάν και εφόσον συντρέχουν οι ίδιοι λόγοι που οδήγησαν και στην πρώτη καισαρική τομή.



Πάντως, η μεγάλη πλειοψηφία εγκύων (περίπου 6 στις 10 γυναίκες) μπορεί να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό στην επόμενη εγκυμοσύνη, εάν:



Έχει παρέλθει διάστημα τουλάχιστον δύο ετών από την καισαρική τομή, ώστε να έχει επουλωθεί η μήτρα

Εάν δεν συντρέχει ουσιαστικός ιατρικός λόγος για τη μητέρα ώστε να προβούν σε καισαρική

Εάν το έμβρυο είναι καλά κατά τα αρχικά στάδια του τοκετού (σωστή θέση, δεν έχει κουραστεί, κτλ.)

Ο μαιευτήρας να έχει την απαραίτητη εμπειρία για μια τέτοια διαδικασία.



ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η καισαρική τομή οφείλει την ονομασία της στον Καισαρικό Νόμο που στα ρωμαϊκά χρόνια όριζε ότι όταν μια μητέρα πέθαινε κατά τη διάρκεια του τοκετού, έπρεπε να βγάλουν από την κοιλιά της το έμβρυο για να προσπαθήσουν να το σώσουν ή τουλάχιστον για να το θάψουν χωριστά.

Παρ’ όλα αυτά η προέλευση του επιθετικού προσδιορισμού "καισαρική" φαίνεται να έχει δύο εκδοχές. Σύμφωνα με τη μια, η λέξη «τεκμαίρεται» την προέλευσή της από τον Ιούλιο Καίσαρα, καθώς λέγεται ότι αυτός ήταν ο πρώτος που γεννήθηκε με παρόμοια επέμβαση, ενώ σύμφωνα με την άλλη εκδοχή -και την επικρατέστερη- η λέξη προήλθε από το λατινικό ρήμα caedere, που σημαίνει κόβω.



Πότε η καισαρική τομή φαίνεται μονόδρομος για μια έγκυο;

Σε ορισμένες περιπτώσεις η Καισαρική Τομή είναι η μόνη ασφαλής λύση τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό της. Τέτοιες περιπτώσεις είναι και οι ακόλουθες:



Ο πλακούντας βρίσκεται πολύ χαμηλά μέσα στη μήτρα και ουσιαστικά φράζει την έξοδο της μήτρας (τράχηλος). Αυτό καλείται και placenta praevia.

Ο μαιευτήρας αντιλαμβάνεται μετά από ενδελεχή έλεγχο ότι η υγεία του παιδιού απειλείται από κακή οξυγόνωσή του.

Εκδηλώνεται ανεξήγητη κολπική αιμορραγία ή αποκόλλησή του που αποτρέπει τον φυσιολογικό τοκετό.

Ο ομφάλιος λώρος πέφτει προς τα μπρος, προς τον τράχηλο, γεγονός που δυσκολεύει την φυσιολογική έξοδο του μωρού από τον τράχηλο (καλείται πρόπτωση ομφάλιου λώρου).

Εάν το παιδί κατεβαίνει με τα πόδια και όχι με το κεφάλι

Εάν η μητέρα παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τον τοκετό.

Εάν ο παλμός και οι λοιπές ζωτικές λειτουργίες του εμβρύου γίνουν πολύ αδύναμες, καταστώντας αδύνατον τον φυσιολογικό τοκετό

Εάν η μητέρα είχε ξανακάνει καισαρική τομή παλαιότερα (ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μια γυναίκα που είχε γεννήσει στο παρελθόν με Καισαρική τομή να γεννήσει μετά από χρόνια με φυσιολογικό τοκετό)

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις όπου το υπέρμετρο άγχος ή και ο φόβος της μητέρας την καθιστά ανίκανη να φέρει εις πέρας τον φυσιολογικό τοκετό ή τις δημιουργεί δυσκολίες και άρα η μόνη λύση είναι η καισαρική τομή.



Εάν επιθυμείτε και εσείς να γεννήσετε με καισαρική τομή χωρίς να έχετε κάποιο ιατρικό λόγο που να σας αναγκάζει να προσφύγετε σε αυτή την τεχνική, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το μαιευτήρα γυναικολόγο σας πρώτα και να το συζητήσετε διεξοδικά μαζί του. Εάν και εφόσον, δεν συντρέχει κανένας άλλος λόγος, θα πρέπει να αναθεωρήσετε την ιδέα την καισαρικής. Εξάλλου, από την απαρχή του κόσμου δισεκατομμύρια γυναικών έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους, όταν τα ιατρικά μέσα ήταν ανύπαρκτα, η γνώση ανεπαρκής και η όποια βοήθεια στην έγκυο απλώς ….μηδαμινή.



Πηγή: 0-6.gr

2 σχόλια:

  1. και ευω γεννησα με καισαρικη...δεν ειχα επιπλοκές απο την ναρκωση...καθολου....ποναγα όμως πολύ τις πρώτες 4 μέρες....τωρα ειναι καλυτερα ..διανλυω την όγδοη μέρα αφού γέννησα...όλα καλά για μένα και την όμορφη κόρη μου...και ο γιατρός στο Έλενα πολύ καλός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύο κόρες, δύο καισαρικές περικαλώ. Και στην πρώτη πόναγα πολύ και για αρκετές μέρες. Μπορεί να έφταιγε και η ολική νάρκωση.
    Στη δεύτερη δεν κατάλαβα και πολλά. Σηκώθηκα πιο εύκολα, πιο γρήγορα και συνήλθα σχεδόν αμέσως. Ίσως τελικά η επισκλήριδιος να έκανε τη διαφορά.
    Αν μπορούσα να επιλέξω και στην πρώτη μου γέννα θα διάλεγα επισκληρίδιο με κλειστά μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!