Ο όρος «συναισθηματική νοημοσύνη» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1990 από τους ψυχολόγους Peter Saovery και JohnMayer του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για να περιγράψει τις συναισθηματικές ιδιότητες που είναι σημαντικές για την επιτυχί όπως η ενσυναίσθηση, η έκφραση και κατανόηση των συναισθημάτων, η ψυχραιμία, η προσαρμοστικότητα, η φιλικότητα, ο σεβασμός και αρκετές ακόμα. Σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει πως η συναισθηματική νοημοσύνη - δηλαδή οι κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες που απαρτίζουν αυτό που αποκαλούμε χαρακτήρα - είναι πιο σημαντική για την επιτυχία του παιδιού σας, από τη νοημοσύνη που μετριέται με τον δείκτη I.q. Σε αντίθεση με τη διανοητική, η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να διδαχτεί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης. Υπάρχουν πολλά βιβλία στην αγορά αλλά και ειδικοί που μέσα από το παιχνίδι αλλά και ειδικές πρακτικές, θα σας δείξουν πώς να διδάξετε το παιδί σας να δημιουργεί και να διατηρεί φιλίες, να δουλεύει ομαδικά, να μιλάει και να ακούει αποτελεσματικά, να αντιστέκεται στους «νταήδες», να λύνει προβλήματα, να εξομαλύνει συγκρούσεις, να αυτοσαρκάζεται, να εμψυχώνει τον εαυτό του σε δύσκολες στιγμές και να αντιμετωπίζει με αυτοπεποίθηση τις δυσκολίες.
Γιατί είναι τόσο απαραίτητο αυτό σήμερα;
Πολλοί αναρωτιούνται αν είναι απαραίτητο να μάθουν συναισθήματα τα παιδιά. Ρωτούν «μα, δεν εφοδιάζει μόνη της η φύση τα παιδιά με συναισθήματα»; Η απάντηση είναι «όχι», όχι πια.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως τα ανθρώπινα συναισθήματα έχουν αναπτυχθεί κυρίως ως μηχανισμοί επιβίωσης. Ο φόβος, μας προστατεύει από το κακό και μας προειδοποιεί, ώστε να αποφεύγουμε τον κίνδυνο. Ο θυμός, μας βοηθά να υπερνικήσουμε τα εμπόδια, επιτυγχάνοντας το στόχο μας κ.λπ. Ενώ όμως τα συναισθήματα των πρωτόγονων προγόνων μας ήταν προσαρμόσιμα, η σύγχρονη βιομηχανική εποχή έχει φέρει την επιφάνεια νέες συναισθηματικές προκλήσεις που η φύση δεν έχει προβλέψει. Για παράδειγμα, ενώ ο θυμός εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική μας ψυχοσύνθεση, η φύση δεν προέβλεψε ότι κάποιος θα μπορούσε να εκνευριστεί τόσο εύκολα όταν υπομένει ένα μποτιλιάρισμα, όταν παρακολουθεί τηλεόραση ή όταν παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ανατρέφοντας τα παιδιά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ψυχολογικές πιέσεις της σύγχρονης εποχής θα το βοηθήσετε να ξεπεράσει τα φυσιολογικά προβλήματα της ανάπτυξής του. Άλλωστε έρευνες έχουν αποδείξει πως τα παιδιά που διαθέτουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο χαρούμενα, έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και είναι πιο επιτυχημένα στο σχολείο. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι αυτές οι ικανότητες αποτελούν θεμέλιο λίθο που θα βοηθήσει τα παιδιά ώστε να γίνουν υπεύθυνοι στοργικοί και παραγωγικοί ενήλικοι.
Πηγή: www.tellawoman.gr
Διδάξτε στα παιδιά σας την συναισθηματική νοημοσύνη