5 Φεβ 2010

Άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης



Όλοι οι άνθρωποι έχουν εμπειρίες άγχους, ακόμη και οι έγκυες γυναίκες.

Αυτό που δεν είναι σαφές, ωστόσο, είναι κατά πόσο το στρες μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη.

Για χρόνια οι μαιευτήρες έχουν ασχοληθεί για να δούν αν η αύξηση του άγχους σε κάποια γεγονότα μπορεί να προκαλέσει αποβολή,είτε να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό, ή με κάποιον άλλο τρόπο να βλάψει το έμβρυο.

Μέχρι πρόσφατα το συμπέρασμα ήταν ότι ενώ η υπερβολική σωματική εργασία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή η πρόωρο τοκετό, οι συναισθηματικές διαταραχές δεν φαινόταν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την εγκυμοσύνη.

Το συμπέρασμα, ωστόσο, έχει πρόσφατα αμφισβητηθεί. Υπάρχουν τώρα πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει τον οργανισμό να παράγει ορισμένες ορμόνες που ίσως έτσι μπορεί να προκληθεί αποβολή και ότι κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρο τοκετό.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες του στρές στην εγκυμοσύνη,φανταστείτε πως,ορισμένοι γιατροί επιτρέπουν ακόμη και το κάπνισμα ελεγχόμενα,σε κάποιες γυναίκες που αδυνατούν να το κόψουν και που προσπαθούν να μειώσουν το στρές με αυτή την βλαβερή συνήθεια.

Οι συναισθηματικές συνέπειες του στρες μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως και σοβαρά επεισόδια κατάθλιψης.

Μπορούν ακόμη να οδηγήσουν τις έγκυες γυναίκες σε συναισθήματα απομόνωσης και εσωστρέφειας.

Υπάρχουν πράγματα που οι έγκυες γυναίκες μπορούν να κάνουν για να μειώσουν το άγχος που έχουν?Η απάντηση είναι ναι.

Παρακάτω παρατίθενται διάφορες τεχνικές που έχουν αποδειχτεί χρήσιμες τόσο απο τις ίδιες τις γυναίκες που υποφέρουν,όσο και από τους κλινικούς γιατρούς που τις φροντίζουν,στην προσπάθεια τους για ανακούφιση από την αίσθηση ότι η ζωή τους γίνεται όλο και περισσότερο εκτός ελέγχου.

Απόκτηση του ελέγχου της ζωής σας:

Ρίξτε μια προσεκτικότερη ματιά στο τρόπο ζωής σας.

Γράψτε σε ένα φύλο χαρτί μιά συνηθισμένη ημέρα σας.

Τις δραστηριότητες,την εργασία,πως περνάτε στο σπίτισας,τιςοικογενειακές σας υποχρεώσεις, άλλες υποχρεώσεις (εκκλησία, δραστηριότητες της κοινότητας, συλλόγων και οργανισμών στην οποία ανήκετε).Σιγουρευτείτε εαν μπορείτε να τα προλάβετε, πόσο "εφικτό" είναι. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει στους υπολογισμούς, χρόνο για τον εαυτό σας,για τις δραστηριότητες σας π.χ άσκηση,ψυχαγωγία,κοινωνικές συναναστροφές.

Μόλις γίνει αυτό, πρέπει να είσαστε ειλικρινείς και να αναρωτηθείτε το εξής: Είναι εφικτό αυτό το πρόγραμμα;

Αν δεν είναι, θα πρέπει να αποδεχθείτε την πραγματικότητα και να αλλάξετε το χρονοδιάγραμμα.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι ακόμη και αν επί του παρόντος μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε έναν απαιτητικό τρόπο ζωής,ενδέχεται να μην είστε σε θέση να διατηρήσετε τους ίδιους ρυθμούς όσο η εγκυμοσύνη σας προχωράει.Ως εκ τούτου θα πρέπει να προετοιμασθείτε για κάποιες περικοπές σε αυτά που κάνετε ώστε να βρεθεί περισσότερος χρόνος για ξεκούραση και χαλάρωση.Θα χρειαστεί να κοιμάστε περισσότερο.

Θα χρειαστεί να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή σε τακτά διαστήματα.

Επίσης θα πρέπει να έχετε ελεύθερη ώρα για τον εαυτό σας,για σάς και μόνο για σάς!

Αυτές θα είναι οι δικές σας ώρες για να οργανώσετε τις σκέψεις σας και να προετοιμαστείτε για τον νέο, εξαιρετικά σημαντικό και δύσκολο ρόλο της μητέρας,αυτόν που θα αναλάβετε σύντομα.

Να είστε έτοιμες για τις αλλαγές που θα έρθουν. Πολλά πράγματα στην εγκυμοσύνη, δεν ελέγχονται απο εσάς.Μπορεί να παρουσιάσετε σοβαρές πρωινές αδιαθεσίες.Μπορεί να νιώθετε μεγάλη κόπωση.

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές που να απαιτήσουν εισαγωγή σε νοσοκομείο ή παραμονή στο κρεβάτι.

Για πολλές γυναίκες τέτοιες καταστάσεις είναι αφόρητες.

Αλλά συμβαίνουν και πρέπει να είναι διατεθειμένες να τις αποδεχθούν.



Αποφασίστε εσείς τι θέλετε για σας,κανείς,ούτε ο σύζυγός σας,ούτε η μητέρα σας,ούτε ο προϊστάμενός σας ή οι φίλοι σας, θα καθορίσουν το πώς αισθάνεστε και πώς θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν.Πλην των φορέων παροχής ιατρικής περίθαλψης,εσείς είστε το καλύτερο πρόσωπο για να καθορίσετε ποιες είναι οι ανάγκες σας, το αν θα πρέπει να συνεχίσετε να εργάζεστε,τι θα πρέπει να τρώτε, καθώς και όλες τις άλλες πτυχές της συμπεριφοράς σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Σίγουρα θα ακούσετε διάφορες συμβουλές απο τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας σας που εμπιστεύεστε.Αλλά μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να αισθανθεί άσχημα από τις καλοπροαίρετες, αλλά συχνά ανακριβείς παρατηρήσεις και επιχειρήματα των άλλων.



Διατηρήστε τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά με αυτούς που αγαπάτε, ειδικά με τον σύζυγό σας. Ο σύζυγος, οι γονείς σας και οι φίλοι δεν ξέρουν τι ακριβώς αντιμετωπίζετε και δεν μπορούν να προβλέψουν τι θέλετε και τι έχετε ανάγκη.Ας τους μιλήσετε.Πες τους πώς αισθάνεστε και πώς μπορούν να σας βοηθήσουν.Ταυτόχρονα και εσείς θα πρέπει να είστε ευαίσθητες στις ανησυχίες και στην αγωνία του συζύγου σας, ειδικά αν αυτή είναι η πρώτη εγκυμοσύνη σας.







Δεν είστε ήρωας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το θυμάστε αν εργάζεστε .Πολλές φορές είναι απλά αδύνατο για μιά έγκυο να εκπληρώσει αυτά που απαιτεί η εργασία της.Συζητήστε με το σύζυγό σας και το αφεντικό σας για το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε ευλόγως να κάνετε ώστε να προσαρμόζονται αναλόγως.Ο εργοδότης σας θέλει σίγουρα να εργάζεστε όσο μπορείτε καλύτερα.Με την ανάλογη προσαρμογή του καταμερισμού της εργασίας συχνά θα είστε σε θέση να συμβάλετε πολύ περισσότερο.

Μάθετε για την εγκυμοσύνη σας.Διαβάστε, μιλήστε με τους φίλους, παρακολουθήστε μαθήματα,μιλήστε με το γιατρό ή τη μαία σας για να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα τόσο για τις σωματικές αλλαγές όσο και για τις συναισθηματικές επιπτώσεις που επιφέρει η εγκυμοσύνη.Με αυτόν τον τρόπο,ακόμη και εάν αρχίσετε να βιώνετε αρνητικά συναισθήματα,θα είστε έτοιμες να τα αντιμετωπίσετε.

Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να χαλαρώσετε.Αυτό σημαίνει να διαθέτετε χρόνο για τον εαυτο σας.Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε ό, τι σας κάνει να νιώθετε καλά.Διαβάστε ένα βιβλίο, δείτε μια ταινία, ένα μασάζ,κοιμηθήτε όταν και όποτε θέλετε.Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός ως προς τις ανάγκες του.Κάντε αυτό που σας ευχαριστεί και σε καμμία περίπτωση μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να αισθάνεται ενοχές γι αυτό.

Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης.Έχει αποδειχτεί από πολλούς ερευνητές ότι ο Καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα ορμονών στρες, και η ένταση των μυών μειώνεται.Παρατηρείται επίσης αισθητή μείωση της έντασης και της αντίληψης του στρες.Αυτό ονομάζεται Χαλάρωση Response.Τεχνικές για την αντίδραση που προκαλεί, μπορεί να μάθετε από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.

Συζητήστε με τον εαυτό σας - και να τα γράφετε. Η διαδικασία της γραπτής μορφής βοηθάει να επαναπροσδιορίσετε σκέψεις και συναισθήματα και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να έχετε σαφή εικόνα όλων αυτών,έτσι ώστε να μπορείτε να τα διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η ζωή είναι πολύπλοκη και συχνά σκληρή.

Το άγχος δεν εξαφανίζεται με κάποιο μαγικό ραβδί.Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι για να το μειώσετε και,γιατί όχι,να το εξαφανίσετε από τη ζωή σας. Έτσι θα έχετε μια υγιέστερη εγκυμοσύνη και θα γίνετε περισσοτερο ευτυχισμένη ως άτομο.



Πηγή: mamma.forumotion.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!