Η προχωρημένη ηλικία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης νεογνού με αυτισμό, ενώ η ηλικία του πατέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο όταν η μητέρα είναι νεότερη των 30 ετών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Autism Research.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο MIND του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις με επικεφαλής την Δρ Ίρβα Χερζτ-Πισσιόττο διαπίστωσαν ότι μιας 40χρονη γυναίκα κινδυνεύει κατά 50% περισσότερο να αποκτήσει παιδί που μετέπειτα θα διαγνωστεί με αυτισμό, συγκριτικά με μια γυναίκα 25-29 ετών.
Αλλά ένας πατέρας 40 ετών και άνω, συντελεί ουσιαστικά στον κίνδυνο απόκτησης αυτιστικού απογόνου, μόνο όταν η μητέρα είναι και αυτή άνω των 30 ετών.
Η μελέτη έρχεται να αντικρούσει μια παλαιότερη που δημοσιεύθηκε το 2006 με δείγμα παιδιών από το Ισραήλ, και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η πατρική ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στον αυτισμό.
Έκτοτε έχει ξεσπάσει επιστημονική διαμάχη μεταξύ των επιστημόνων κατά πόσο ισχύει ο μητρικός ή πατρικός κίνδυνος.
Πάντως επιστήμονες σ’ όλο τον κόσμο αναζητούν τα αίτια του αυτισμού για να εξηγήσουν τα αυξανόμενα περιστατικά αυτισμού, μια πάθηση χωρίς ίαση που μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα επικοινωνίας και πνευματική καθυστέρηση.
Η αμερικανική μελέτη πάντως επικεντρώθηκε σε στοιχεία για 4,9 εκατομμύρια γεννήσεις και 12.519 περιπτώσεις αυτισμού στην Καλιφόρνια.
Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των βρεφών που είχαν γεννηθεί από μητέρες κάτω των 25 ετών, τα παιδιά που είχαν πάτερα άνω των 40 ετών, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν αυτισμό, συγκριτικά με εκείνα που είχαν πατέρα 25-29 ετών.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι όταν και οι δυο γονείς είναι μεγάλοι, τότε ο κίνδυνος που προκύπτει από την μεριά του πατέρα εξουδετερώνεται από τον κίνδυνο που πηγάζει από τη μητρική ηλικία.
Στόχος της μελέτης δεν είναι να καταλογιστούν ευθύνες στους γονείς, αλλά να βρεθούν περισσότερα στοιχεία γιατί το τι συμβαίνει στα μεγαλύτερα ζευγάρια και αυξάνεται ο κίνδυνος απόκτησης παιδιού με αυτισμό.
Για παράδειγμα οι γονείς μεγάλης ηλικίας τείνουν να έχουν προβλήματα γονιμότητας και ενδεχομένως να έχουν υποβληθεί σε ειδικές θεραπείες. Επίσης οι μητέρες είναι πιθανότερο να έχουν αυτοάνοσες παθήσεις, όπως ο διαβήτης κύησης, ενώ και οι δυο γονείς έχουν συσσωρεύσει ορισμένα επίπεδα τοξινών κατά τη διάρκεια της ζωής τους, άρα το σπέρμα και τα ωάρια είναι πιθανότερο να έχουν υποστεί αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού
Πηγή: www.myhnews.gr
Η προχωρημένη ηλικία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης νεογνού με αυτισμό