1 Φεβ 2010

Οι πρώτες 100 μέρες της ζωής!



Η αγάπη, το τρυφερό άγγιγμα, η στοργή, τα γλυκόλογα, τα χάδια σας, η φροντίδα.... ιδού, σε μια τυχαία σειρά, όλα τα απαραίτητα συστατικά για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά. Επειδή, όμως, κάθε στιγμή της ζωής τους και ειδικότερα ο πρώτος καιρός θα είναι γεμάτα με νέες εμπειρίες και συναισθήματα, ένα ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να παρατηρείτε και να περιμένετε, αλλά και να θυμάστε τις μικρές και τις μεγαλύτερες αλλαγές και εκπλήξεις που σας επιφυλάσσουν οι επόμενες εβδομάδες.





Ώρα 0.

Από τη μήτρα στην αγκαλιά σας.

Το τέλος του τοκετού πλησιάζει... Το μωρό σας θα αντικρίσει τον κόσμο και αμέσως θα βρεθεί, ασφαλές και ζεστό, στην τρυφερή αγκαλιά σας. Ένα μοναδικό δώρο ζωής που μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας είναι η συλλογή αίματος από τον ομφάλιο λώρο, κάτι που θα γίνει στη διάρκεια του τοκετού. Το αίμα αυτό περιέχει αρχικά κύτταρα του οργανισμού του μωρού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα υγεία στο ίδιο το παιδί και ενδεχομένως σε κάποιο αδερφάκι του. Ο γυναικολόγος σας πρέπει να είναι ενημερωμένος για την απόφαση σας ώστε να δρομολογηθούν οι κατάλληλες διεργασίες την ώρα του τοκετού.



Ημέρα 1η

Η αρχή της ζωής!

Η γέννηση του πολυαναμενόμενου μωρού σας είναι γεγονός και σιγά-σιγά αρχίζετε να το συνειδητοποιείτε. Το αγγίξατε, το κρατήσατε στην αγκαλιά σας, το μυρίσατε, το χαϊδέψατε, το κανακέψατε.... Μια υπέροχη περιπέτεια ζωής ξεκίνησε ήδη και θα κρατήσει για πάντα.



Ημέρα 2η

Το πρώτο μου ημερολόγιο.

Μπορεί τώρα να πιστεύετε με βεβαιότητα πως θα θυμάστε με όλες τις λεπτομέρειες τις πρώτες μέρες της ζωής του μωρού σας, αλλά η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι γονείς ξεχνούν πολλά γεγονότα (η κούραση, η αγωνία για το πρωτόγνωρο και ο καταιγισμός νέων εμπειριών δεν βοηθούν καθόλου τη μνήμη μας). Ένα πολύ ωραίο δώρο, λοιπόν, που μπορείτε να ζητήσετε από τους αγαπημένους σας ή να κάνετε εσείς στον εαυτό σας, είναι ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε όλες τις μικρές και μεγαλύτερες προόδους στη ζωή του μωρού, όλες του τις "πρωτιές" αλλά και τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας αυτή την περίοδο.



Ημέρα 4η

Πόσο νυστάζω!

Η κύρια δραστηριότητα του νεογέννητου είναι να κοιμάται και μπορεί να περνά κοιμισμένο μέχρι και 20 ώρες την ημέρα. Πολλά νεογέννητα ξυπνούν μόνο για να φάνε και ξανακοιμούνται αμέσως μετά (ή, συχνότερα, κατά τη διάρκεια του γεύματος τους) ενώ άλλα νυστάζουν τόσο που σχεδόν δεν ξυπνάνε καθόλου τις πρώτες μέρες. Μην σας ανησυχεί αυτό, η φύση έχει προβλέψει ώστε να ξεκουραστείτε εσείς και το μωρό σας από την περιπέτεια του τοκετού. Αν το παιδί σας έχει γεννηθεί πρόωρα, μπορεί ο παιδίατρος να σας συστήσει να το ξυπνάτε κάθε 2-2,5 ώρες για το γεύμα του μέχρι να φτάσει στο βάρος των τριών κιλών.



Ημέρα 5η

Μαζί στο σπίτι.

Η επιστροφή στο σπίτι συνοδεύεται από ανάμεικτα συναισθήματα, χαρά και ανυπομονησία από τη μια πλευρά, αγωνία και άγχος από την άλλη. Προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμη. Όλες οι γυναίκες πέρασαν τις πρώτες ημέρες του πανικού στο σπίτι με το πρώτο τους παιδί και όλες τα πήγαν μια χαρά. Γιατί όχι κι εσείς!



Ημέρα 6η

Η περιποίηση του αφαλού.

Για να "πέσει" το κολόβωμα του κομμένου ομφάλιου λώρου και να αποκαλυφθεί ο αφαλός του μωρού σας, θα χρειαστούν γύρω στις 10 ημέρες. Το κολόβωμα θα ξεραθεί και θα κλείσει πολύ γρηγορότερα αν το αφήνετε όσο περισσότερο γίνεται εκτεθειμένο. Κυρίως, αποφύγετε να το σκεπάζετε με πλαστικά βρακάκια και πάνες και, αν βραχεί, φροντίστε να το στεγνώσετε καλά. Προτού φύγετε από το μαιευτήριο θα σας έχουν δείξει πως να το καθαρίζετε, αλλά θα σας δείξει ξανά ο παιδίατρος σας στην πρώτη επίσκεψη. Συνήθως καθαρίζουμε απαλά το κολόβωμα και την περιοχή γύρω του με βαμβάκι εμποτισμένο με καθαρό οινόπνευμα και προτού ντύσουμε ξανά το μωρό βεβαιωνόμαστε πως έχει στεγνώσει καλά η περιοχή. Αν παρατηρήσουμε ερεθισμό, πρήξιμο ή ροή πύου από το κολόβωμα, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον παιδίατρο αμέσως.



Ημέρα 7η

Η επίσκεψη του παιδιάτρου.

Από εδώ και πέρα ο παιδίατρος θα γίνει ένας από τους πιο κοντινούς σας συμβούλους και η σχέση αυτή θα ξεκινήσει τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή από μαιευτήριο. Συνήθως, ο γιατρός επισκέπτεται τα νεογέννητα στο σπίτι ή θα σας ζητήσει να πάτε στο ιατρείο του κάποια στιγμή που δεν θα υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά στην αναμονή, ώστε να μην κολλήσει το μωρό σας κάποια ίωση. Τι θα ελέγξει στην πρώτη επίσκεψη:

  • Θα κάνει μια γενική εκτίμηση της σωματικής διάπλασης, του μυΪκού τόνου και των αντανακλαστικών του μωρού.

  • Θα το ακροαστεί και θα ελέγξει τα γεννητικά του όργανα, τη μύτη και τα αφτιά.

  • Επίσης, θα σας μιλήσει γενικά για τη φροντίδα του μωρού, τη διατροφή του, για τις συνθήκες στο περιβάλλον του σπιτιού (θερμοκρασία, αερισμός του χώρου και κυρίως την αποφυγή επισκέψεων) και θα είναι στη διάθεση σας για τυχόν απορίες (δεκάδες!).

Ημέρα 8η

Κι αν κρυώνει;

Ένας γενικός κανόνας, που μπορεί να σας βοηθήσει όλο το επόμενο διάστημα, είναι πως το μωρό σας χρειάζεται τα ίδια ρούχα με εσάς, συν ένα "στρώμα" παραπάνω. Αν δηλαδή εσείς είστε εντάξει όταν κάθεστε στον καναπέ σας φορώντας ένα μπλουζάκι και μια λεπτή ζακέτα, τα ίδια θα χρειάζεται το μωρό σας (το φανελάκι του, ένα λεπτό φορμάκι και μια ζακέτα ή μια κουβέρτα με αραιή πλέξη). Όταν είναι ξύπνιο στο κρεβάτι ή στο ριλάξ του μπορείτε να του ρίχνετε ένα φανελένιο σεντονάκι ή μια λεπτή κουβέρτα στα πόδια του, ενώ όταν το σηκώνετε από το κρεβάτι μπορείτε να του βάζετε αραιοπλεγμένα καλτσάκια πάνω από το φορμάκι και μια λεπτή ζακέτα.



Ημέρα 9η

Ώρα για καθαριότητα.

Τώρα το χειμώνα δεν είναι απαραίτητο να κάνετε κάθε μέρα μπάνιο το μωρό σας και το λούσιμο μπορεί να γίνεται μια με δύο φορές την εβδομάδα. Καλό είναι όμως να καθαρίζετε καθημερινά το πρόσωπο του και τα μάτια του. Για το πρόσωπο θα χρησιμοποιήσετε μια νωπή, μαλακή πετσέτα. Μην ξεχάσετε την περιοχή κάτω από το λαιμό του αλλά σκουπίστε τη καλά με μια στεγνή πετσέτα για να μην ερεθιστεί. Όταν μεγαλώσει λίγο και αρχίσει να κάνει χαριτωμένες "δίπλες" κάτω από το λαιμό, θα χρειάζεται σχολαστική καθαριότητα και μεγάλη προσοχή στο στέγνωμα για να μην συγκαεί. Οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για όλη την περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα. Για να καθαρίσετε τα μάτια βρέχετε λίγο βαμβάκι με δροσερό, βρασμένο ή αποστειρωμένο νερό και σκουπίζετε το κάθε μάτι, επάνω και κάτω, από την εσωτερική προς την εξωτερική γωνία. Χρησιμοποιείτε άλλο βαμβάκι για κάθε σκούπισμα και κάθε μάτι, για να μην εξαπλωθεί τυχόν μόλυνση.



Ημέρα 10η

Βουλωμένη μυτούλα; Υπάρχει λύση!

Το μωρό δεν μπορεί βέβαια να φυσήξει τη μύτη του και μια βουλωμένη μύτη μπορεί να εμποδίσει σε σημαντικό βαθμό τον ύπνο του. Εντάξτε τον καθαρισμό της μύτης στη βραδινή σας ρουτίνα, ρίχνοντας μερικές σταγόνες ειδικό διάλυμα με φυσιολογικό ορό ή νερό θάλασσας σε κάθε ρουθούνι του μωρού.



Ημέρα 11η

Χρειάζεται να πίνει νερό;

Σύμφωνα με έρευνες, τα μωρά που θηλάζουν δεν χρειάζοντα νερό, ακόμη και στις θερμές χώρες, αφού τα συχνά και μικρά γεύματα, τους εξασφαλίζουν τα απαραίτητα υγρά. Το νερό δεν διαθέτει θρεπτικά συστατικά και τα μωρά το χρειάζονται όταν μεγαλώσουν και αρχίσουν να τρώνε στερεές τροφές. Τα μωρά που πίνουν γάλα σε σκόνη μπορεί να διψάνε όταν έχει ζέστη ή αν δεν αραιώνετε σωστά το γάλα (κάτι που είναι επικίνδυνο!). Τις πολύ ζεστές μέρες του χρόνου μπορούμε να δίνουμε στο μωρό το γάλα του σε μεγαλύτερη αραίωση, ώστε να παίρνει περισσότερα υγρά. Εναλλακτικά, αν το μωρό σας δείχνει να διψάει, δώστε του λίγο δροσερό, βρασμένο νερό της βρύσης μετά το γεύμα του.



Ημέρα 12η

Γιατί κάνει έτσι;

Ένα από τα φυσικά αντανακλαστικά του νεογέννητου είναι η αντίδραση του ξαφνιάσματος. Έπειτα από έναν ξαφνικό ήχο, κούνημα ή όταν πέσει λίγο προς τα πίσω το κεφάλι του, το νεογέννητο σας μπορεί ξαφνικά να ζαρώσει το μέτωπο του, να κλείσει σφιχτά τα μάτια του και να ανοίξει τα χέρια του προς τα έξω και επάνω, τεντώνοντας τον αγκώνα. Αυτή η σειρά κινήσεων λέγεται αντανακλαστικό του Μορό και θα το βλέπετε για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Σταδιακά, τα νεογνικά αντανακλαστικά θα εξαφανιστούν.



Ημέρα 14η

Μαμά, σε ακούω και σε βλέπω!

Μέσα στις πρώτες μια δύο εβδομάδες το μωρό σας θα αρχίσει να εστιάζει τα μάτια του, αλλά δεν θα μπορεί ακόμη να ακολουθήσει ένα πρόσωπο που κινείται μέσα στο οπτικό του πεδίο. Η απόσταση που έχουν τα πρόσωπα σας την ώρα που το θηλάζετε ή του δίνετε το μπιμπερό του, είναι η ιδανική για να αρχίσει να παρατηρεί το πρόσωπο σας. Σε αυτή την ηλικία το μωρό ακούει αλλά δεν στρέφεται προς την πηγή του ήχου. Μπορεί, όμως, να παρατηρήσετε πως ηρεμεί όταν ακούει έναν απαλό ήχο ή τη φωνή σας κοντά του. Είναι καλό να μιλάμε πολύ στο μωρό-αυτή η θετική συνήθεια διεγείρει το ακουστικό του νεύρο-και τα χρώματα που ερεθίζουν το οπτικό νεύρο είναι το κίτρινο και το κόκκινο. Προσφέροντας στο μωρό σας πολλά ερεθίσματα βοηθάτε στην καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου του.



Ημέρα 15η

Παράξενα, αλλά φυσιολογικά.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι συνηθισμένα και φυσιολογικά στα νεογέννητα, αλλά αναπάντεχα για εμάς τους γονείς. Ποια είναι τα συχνότερα από αυτά; Μιλάμε για το λόξιγκα, το ροχάλισμα και το φτέρνισμα.



Ημέρα 16η

Πονάει η κοιλιά μου!

Πολλά μωρά βιώνουν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους την κατάσταση των κολικών, ενοχλητικών πόνων στην κοιλιά και τα έντερα που δεν εξηγούνται σαφώς ιατρικά, αλλά θεωρούνται ως μια "παρενέργεια" της ανωριμότητας του εντερικού συστήματος. Οι κολικοί χαρακτηρίζονται από τους πόνους μετά το απόγευμα, με κλάμα που κρατά από μια έως.... πολλές ώρες κάθε βράδυ. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας για το πως μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε πως ηρεμεί το μωρό σας (βόλτα με το καρότσι, βόλτα με το αυτοκίνητο, να το ξαπλώνετε μπρούμυτα στα γόνατα σας, να του δίνετε χαμομήλι) και ζητήστε βοήθεια και συμπαράσταση από τον σύντροφο ή τις γιαγιάδες για να σας ξεκουράζουν σε αυτή  την απαιτητική φάση της ζωής του μωρού σας.



Ημέρα 17η

Πως θα σταματήσει το κλάμα;

Στο μωρό σας αρέσει να το κρατάτε κοντά στο σώμα σας-ειδικά αν μπορεί να ακούει την καρδιά σας. Φασκιώστε το ή τυλίξτε το σε μια κουβέρτα για να νιώθει προστατευμένο, αφού η αίσθηση του υφάσματος γύρω του θα του θυμίζει τη ζεστή φωλιά της μήτρας σας. Κυρίως, όμως, διατηρείστε την ψυχραιμία σας! Κλάμα είναι θα περάσει.



Ημέρα 19η

Έχω αρκετό γάλα;

Αν το μωρό σας είναι ήρεμο την ώρα που τρώει, είναι ευδιάθετο και κοιμάται καλά ανάμεσα στα περισσότερα γεύματα, βρέχει για τα καλά αρκετές πάνες με τσίσα και όταν είναι ξύπνιο συνήθως είναι χαρούμενο, τότε μην ανησυχείτε, έχετε όσο γάλα χρειάζεται για να μεγαλώσει το μωρό σας.



Ημέρα 22η

Σ' αγαπώ, μωρό μου!

Καθώς θα περνάτε χρόνο μαζί-κρατώντας το αγκαλιά, ταϊζοντας, ηρεμώντας ή αλλάζοντας το μωρό σας-θα μεγαλώνει η αγάπη σας και η επιθυμία να προστατεύσετε αυτό το μικρό ανθρωπάκι και θα εξελίσσονται σε πολύ δυνατά συναισθήματα. Η δυνατή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε σας και το νεογέννητο αποκαλείται συναισθηματικός δεσμός. Κάποιοι γονείς θα νιώσουν αυτά τα έντονα συναισθήματα από τη στιγμή της γέννησης και άλλοι ακόμη νωρίτερα. Υπάρχουν όμως και πολλές μητέρες που νιώθουν αυτά τα βαθιά συναισθήματα να ωριμάζουν σταδιακά μέσα τους, καθώς αναπτύσσεται το μωρό και η σχέση ανάμεσα τους.



Ημέρα 28η

Τι κάνουμε με τη νινίδα;

Η νινίδα είναι μικρές λευκές πλάκες σμήγματος στο κεφάλι του μωρού. Η θεραπεία είναι προαιρετική, αφού το μωρό δεν παθαίνει τίποτα από τα σπιθουράκια και τη νινίδα. Μια πρακτική συμβουλή για να απαλλαγεί από το πρόβλημα αυτό, είναι να τρίψετε με λίγο βρεφικό λάδι το κεφαλάκι του μωρού σας και να το αφήσετε έτσι για μερικά λεπτά. Μετά, λούστε  και τρίψτε το κρανίο. Λούζετε το μωρό καθημερινά για να αποφύγετε το σχηματισμό της νινίδας. Αν η νινίδα επιμένει, ζητήστε από τον παιδίατρο να σας προτείνει ένα ειδικό σαμπουάν για μωρά.



Ημέρα 30η

Πέρασε κιόλας ένας μήνας!

Στο τέλος του πρώτου μήνα το μωρό σας, πιθανότατα, θα μπορεί να ανασηκώνει στιγμιαία το κεφάλο του όταν το έχετε ξαπλωμένο μπρούμυτα, να κλοτσά με ζωντάνια τα χέρια και τα πόδια και να εστιάζει σε ένα πρόσωπο σε απόσταση 20 με 30 εκατοστά.



Ημέρα 32η

Όλο και πιο δυνατό.

Κάθε μέρα που περνά θα δυναμώνουν οι μύες του μωρού σας και θα μπορεί να στηρίζει περισσότερη ώρα το κεφάλι του, αν και θα συνεχίσει να χρειάζεται υποστήριξη όταν το κρατάτε αγκαλιά ή το βάζετε σε καθιστή θέση. Ίσως, επίσης, να ανταποκρίνεται με κάποιον τρόπο όταν ακούγεται ένας δυνα΄τος ήχος (πχ το τηλέφωνο ή το κουδούνι του σπιτιού) και να κάνει κάποιους πρώτους ήχους ανακαλύπτοντας τη φωνή του.



Ημέρα 35η

Φροντίστε τη μέση σας.

Είναι σημαντικό να συνηθίσετε από τώρα-κι ας είναι ακόμη πολύ ελαφρύ το μωράκι σας-να παίρνετε τη σωστή στάση όταν το σηκώνετε για να προλάβετε πόνους στην πλάτη σας αργότερα, που θα είναι πολύ βαρύτερο. Είναι ευκολότερο να σηκώσετε ένα μωρό που είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, για αυτό, αν το μωρό σας είναι μπρούμυτα, γυρίστε το απαλά στην πλάτη του και φέρτε τα πόδια του κάθετα στο σώμα σας. Σταθείτε με τα δυο σας πόδια λίγο ανοιχτά, λυγίστε τα γόνατα σας και κρατώντας την πλάτη σας ίσια σηκώστε το κοντά σας. Όταν θέλετε να το ακουμπήσετε στο κρεβάτι του, χρησιμοποιήστε την ίδια στάση.



Ημέρα 38η

Βγάζει γουλίτσες, να ανησυχήσω;

Τα περισσότερα μωρά αντιδρούν με εξαιρετικό τρόπο όταν ένα υγρό φτάσει το λαιμό τους: το καταπίνουν! Ωστόσο, το πίσω μέρος του λαιμού και η κορυφή του στομάχου είναι πολύ κοντά μεταξύ τους κι έτσι κάποια μωρά, μετά ή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, ταυτόχρονα με ένα δυνατό ρέψιμο, βγάζουν λίγο γάλα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο αληθινός εμετός είναι πολύ πιο έντονος και το μωρό βγάζει περισσότερο γάλα. Ωστόσο, εάν οι γουλίτσες είναι αναγωγές όπως λέγοντα ιατρικά, είναι σε κάθε γεύμα και καθημερινές, καλό είναι να το συζήτησετε με τον παιδίατρο σας.



Ημέρα 39η

Πάλι συγκάηκε!

Ο ερεθισμός από την πάνα είναι κάτι που θα παρουσιαστεί σχεδόν σε όλα τα μωρά και η θεραπεία του είναι σχετικά απλή:

  • Αλλάζετε συχνά πάνα.

  • Καθαρίζετε απαλά το δέρμα με νερό και μια απαλή πετσέτα ή με υγρομάντηλα χωρίς οινόπνευμα. Το καλύτερο πλύσιμο είναι κάτω από τη βρύση χωρίς σαπούνι.

  • Αφήνετε το δέρμα γυμνό στον αέρα (για να αποφύγετε τα ατυχήματα, βάλτε το μωρό μπρούμυτα σε μια απορροφητική πετσέτα επάνω στο πλαστικό στρώμα μιας αλλαξιέρας).

  • Ύστερα από κάθε αλλαγή πάνας χρησιμοποιήστε μια αλοιφή ή κρέμα (οξείδιο του ψευδαργύρου ή βαζελίνη)

Ημέρα 40η

Σαραντίσαμε!

Σύμφωνα με την παράδοση, τα νεογέννητα πρέπει να μείνουν στο σπίτι μέχρι να "σαραντίσουν" ή έστω μέχρι να περάσουν είκοσι μέρες από τη γέννηση τους και να πάρουν "μισή ευχή". Ένας λόγος για να τηρήσετε την παράδοση-εφόσον δεν σας καταπιέζει-είναι πως μένοντας τις πρώτες εβδομάδες στο σπίτι με τα μωρά προστατεύονται από τις κλιματολογικές συνθήκες (κρύο και ζέστη), σας δίνεται η ευκαιρεία να ξεκουραστείτε και να αναρρώσετε από τον τοκετό και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να εκτεθεί το μωρό σας σε μικρόβια. Ωστόσο, αν είναι ντυμένο κατάλληλα, το παιδί μπορεί να αντέξει τις θερμοκρασίες που αντέχετε κι εσείς. Όταν κάνει κρύο και βγαίνετε έξω, φορέστε του ένα καπέλο και γάντια. Επίσης, αν πηγαίνετε σε μέρη με κλιματισμό ή θέρμανση φροντίζετε να του φοράτε ρούχα κατά στρώματα ώστε να μπορείτε να του τα αφαιρείτε εύκολα για να μην υπερθερμανθεί. Γενικά, όμως, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου καλό είναι να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε κλειστούς χώρους και σε μέρη με συνωστισμό.



Ημέρα 43η

Έλα να παίξουμε!

 Όταν θα είναι στην αλλαξιέρα, με το πρόσωπο του 20 με 30 εκατοστά μακριά από το δικό σας, σκύψτε προς το μέρος του και μιλήστε του χαρούμενα. Σταματήστε και δώστε του την ευκαιρία να χαμογελάσει, να γουργουρίσει, να κάνει γκριμάτσες ή να βγάλει ήχους. Δοκιμάζετε μια κίνηση κάθε φορά: χαμογελάτε, βγάλτε έξω τη γλώσσα σας, ανοίχτε και κλείστε έντονα το στόμα σας ή γελάστε. Μπορεί να αρχίσει να σας μιμείται. Επίσης, το μωρό σας θα εκτιμά τη μουσική και το τραγούδι σας και τα ήρεμα παιχνίδια με το νερό την ώρα που το κάνετε μπάνιο.



Ημέρα 48η

Σου χαμογελώ γιατί σε συμπαθώ.

Μια μέρα μέσα στο δεύτερο μήνα της ζωής του, το μωρό σας θα σας χαρίσει το πρώτο του αληθινό χαμόγελο και θα σας κάνει να λιώσετε σαν το κεράκι στο κηροπήγιο! Πολύ γρήγορα, μάλιστα, θα αντιληφθεί την επίδραση που έχει το χαμόγελο του και θα το χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά για να σας εκφράσει συναισθήματα και να τραβήξει την προσοχή σας.



Ημέρα 51η

Η όραση του βελτιώνεται.

Μέρα με τη μέρα το μωρό σας βλέπει καλύτερα και μπορεί να εστιάσει πιο καθαρά και για περισσότερη ώρα σε πρόσωπα. Αν κρατήσετε αρκετά κοντά του έναν καθρέφτη, το μωρό σας θα μπορεί να εστιάσει στο πρόσωπο του. Μετακινήστε το αργά πάνω κάτω ή στο πλάι και παρατηρήστε πως προσπαθεί να μην χάσει την επαφή με την εικόνα του.



Ημέρα 58η

Πως περνά ο καιρός!

Γύρω στους 2 μήνες της ζωής του το μωρό σας θα έχει αρχίσει πια να επικοινωνεί μαζί σας. Θα σας χαμογελά όταν του χαμογελάτε, θα μπορεί να ακολουθεί την κίνηση ενός αντικειμένου που θα μετακινείτε μέσα στο οπτικό του πεδίο, ίσως να μπορεί να στηρίζει το κεφάλι του όταν το έχετε αγκαλιά ή όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα και να βγάζει τους πρώτους ήχους (κουκουβίσματα).



Ημέρα 60η

Ώρα για εμβόλια.

Στα τέλη του δεύτερου με αρχές του τρίτου μήνα το μωρό σας θα κάνει τα πρώτα του εμβόλια. Παρότι εσείς μπορεί να αγχώνεστε, τα περισσότερα μωρά αναστατώνονται ελάχιστα από το τσίμπημα και το ξεχνούν σε μερικά λεπτά. Μετά το εμβόλιο το μωρό μπορεί να εμφανίσει μια ελαφριά αδιαθεσία, γκρίνια, τοπικό ερεθισμό ή δέκατα. Ρωτήστε τον παιδίατρο αν μπορείτε να του δώσετε ένα ελαφρύ αντιπυρετικό για να το ανακουφίσετε.



Ημέρα 63η

Κοιμήσου, αγγελούδι μου.

Θα έχετε παρατηρήσει πως τώρα πια το βρέφος σας κοιμάται λιγότερο στη διάρκεια της ημέρας αλλά (αν είστε τυχεροί!) περισσότερο τις νύχτες. Μπορεί να αντιλαμβάνεται καθημερινές ασχολίες όπως τα γεύματα και το μπάνιο του και να ενθουσιάζεται (θα γουργουρίζει χαρούμενα, θα κουνά τα χέρια του, θα χαμογελά) όταν αναγνωρίζει τις προετοιμασίες. Όταν του μιλάτε θα πρέπει να ανταποκρίνεται με ήχους και αν κλαίει, θα σταματά όταν το παίρνετε αγκαλιά και του μιλάτε. Απολαμβάνει τη συντροφιά σας κι αν έχει διάθεση για παρέα θα αναστατωθεί αν το αφήσετε μόνο του-και φυσικά θα σας το δηλώσει κλαίγοντας με ένταση!



Ημέρα 67η

Νυστάζω αλλά είναι μέρα ή νύχτα;

Η διαφοροποίηση της μέρας από τη νύχτα ξεκινά στην ηλικία των δύο με τριών μηνών, όταν, ευτυχώς, το μωρό σας θα αρχίσει να κοιμάται μεγαλύτερα διαστήματα τη νύχτα. Ένας καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε αυτό το διαχωρισμό είναι να διατηρείτε φωτεινά τα δωμάτια στη διάρκεια της μέρα, ενώ όταν ξυπνά τη νύχτα να είστε όσο πιο διακριτική γίνεται στη φροντίδα του, να αποφεύγετε τα παιχνίδια και να μην ανάβετε το κεντρικό φως του δωματίου, αλλά ένα μικρό φωτάκι για να μην του προκαλείτε ερεθίσματα που θα το διεγείρουν και θα το ξαγρυπνήσουν.



Ημέρα 72η

Κοίτα πόσο μεγάλωσα!

Αν του στηρίζετε με τα χέρια σας το στήθος και την πλάτη το μωρό σας θα μπορεί να κρατήσει όρθιο το κεφάλι του για μερικά δευτερόλεπτα και όταν είναι σε καθιστή θέση η πλάτη του θα είναι λίγο πιο ίσια, αν κι ακόμη δεν μπορεί να καθίσει μόνο του. Όταν θα είναι μπρούμυτα θα μπορεί να σηκώνει το κεφάλι και να καμπυλώνει την πλάτη του δεν θα μπορεί όμως να στρίψει ή να στηριχτεί στα χέρια του.



Ημέρα 78η

Μπορώ και αλλάζω θέση!

Κάποια στιγμή, μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, το μωρό θα τα καταφέρει και θα κάνει την πρώτη του στροφή ή θα αλλάξει θέση σέρνοντας το σώμα του. Επειδή κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αποκτήστε από νωρίς τη φρόνιμη συνήθεια να μην αφήνετε ποτέ το μωρό μόνο του σε ψηλή επιφάνεια (πχ στην αλλαξιέρα ή στο κρεβάτι σας). Όταν το βάζετε στο καρότσι ή στο ριλάξ, πρέπει να είναι πάντα δεμένο, ακόμη κι όταν κοιμάται.



Ημέρα 81η

Τρελαίνομαι για τη φωνή μου.

Κάθε μέρα το μωρό σας θα παράγει νέους ήχους, όπως κουκουβίσματα και ξεφωνητά τα οποία θα του φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα και θα τα επαναλαμβανεί σταθερά. Ένας τρόπος για να ενθαρρύνετε την εξέλιξη της ομιλίας του και να επικοινωνείτε είναι να μιλάτε συχνά στο μωρό σας, αφού η ομιλία προσελκύει το ενδιαφέρον του και το βοηθά να εξοικειωθεί με τους ήχους των λέξεων. Μην ξεχνάτε πως μπορείτε να επικοινωνείτε και χωρίς να χρησιμοποιείτε λέξεις. Κάνετε παύσεις για να σας "απαντήσει". Το μωρό θα ακολουθεί και θα αντιγράφει τον τόνο της φωνής σας και θα μάθει να αναγνωρίζει τις λέξεις που χρησιμοποιείτε συχνά.



Ημέρα 85η

Το συμπαθώ αυτό το ανθρωπάκι!

Καθώς το μωρό σας κοντεύει να γίνει τριών μηνών, ισχυροποιείται ο δεσμός ανάμεσα στο μωρό και τα αδέρφια του (αν υπάρχουν). Αν και ένα μεγαλύτερο αδερφάκι μπορεί συχνά να αγνοεί ή να ζηλεύει την προσοχή που τραβά το νεογέννητο, υπάρχει ένας εσωτερικός μηχανισμός που ενθαρρύνει το δέσιμο μεταξύ τους. Όταν περάσουν λίγοι μήνες το μεγαλύτερο παιδί σας θα ανακαλύψει πως διαθέτει μια μοναδική ικανότητα να ηρεμεί και να διασκεδάζει το μικρότερο αδερφάκι του. Το δε μωρό θα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο με πολύ καλή διάθεση και θα ανταποκρίνεται στην επικοινωνία του με γέλια και φωνούλες ευχαρίστησης.



Ημέρα 89η

Είναι καλύτερος ο κόσμος από καθιστή θέση.

Το μωρό σας θα προτιμά να κάθεται από το να είναι ξαπλωμένο και θα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα αντικείμενα γύρω του. Είναι σημαντικό να το ενθαρρύνετε να μένει μπρούμυτα, με την επίβλεψη σας, λίγη ώρα κάθε μέρα, ώστε να μάθει να κρατά ψηλά το κεφάλι του και να εξασκεί τους μυς του αυχένα και της πλάτης του. Μπορεί να αρχίσει να γυρίζει πλευρό-από μπρούμυτα στο πλευρό και πάλι από την αρχή. Θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώσπου τελικά να τα καταφέρει να γυρίσει ανάσκελα-αν ωστόσο το δικό σας μωρό δεν  αλλάζει πλευρό σε αυτή την ηλικία, μην ανησυχήσετε αφού είναι μια δεξιότητα που τα περισσότερα μωρά, τελικά, κατακτούν γύρω στον 5ο μήνα της ζωής τους.



Ημέρα 90η

Γίνεται παιδάκι!

Στο τέλος του τρίτου μήνα, μόλις 90 μέρες μετά τη γέννηση του, το μωρό σας έχει αλλάξει πολύ. Θα μπορεί να σηκώνει το κεφάλι του όταν το έχετε μπρούμυτα και να ακολουθεί με άνεση ένα αντικείμενο που κινείται μέσα στο οπτικό του πεδίο. Ίσως να γελά δυνατά, να γουργουρίζει από ευχαρίστηση όταν του κάνετε παιχνίδια, να ενώνει τα χέρια του, να χαμογελά, να στηρίζει το κεφάλι του όταν το σηκώνετε, να πιάνει μια κουδουνίστρα.... Να θυμάστε πως το μωρό σας μεγαλώνει με το δικό του, προσωπικό ρυθμό και οι τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογείται η ανάπτυξη του.



Ημέρα 93η

Γιατί δεν κοιμάται τη νύχτα;

Συνήθως, στους τρεις μήνες έχουν περάσει οι κολικοί αλλά υπάρχουν ακόμη αιτίες για το νυχτερινό κλάμα-μπορεί, για παράδειγμα, το μωρό σας να πεινάει ή να θέλει συντροφιά-και σε κάποια μωρά το ξύπνημα μέσα στη νύχτα γίνεται συνήθεια. Αν κλαίει επίμονα είναι καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν πρόβλημα υγείας.



Ημέρα 99η

Γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!

Έχετε υπομονή και ψυχραιμία.  Τις δύσκολες στιγμές προσπαθήστε να σκέφτεστε ότι ένα φυσιολογικό μωρό, με τις αυτονόητες από εσάς παροχές, θα εξελιχθεί έτσι υπέροχα όπως έχει προβλέψει η φύση. Θα ακούσετε πολλά από γιαγιάδες, συγγενείς ή φίλους. Κάποια μπορεί να είναι σωστά, κάποια λάθος και ξεπερασμένα. Συζητήστε τα με το γιατρό σας. Και όπως ξέρουν όλοι οι γονείς, κανένας δεν γεννήθηκε μαθημένος, τα παιδιά μας είναι αυτά που μας "εκπαιδεύουν" σιγά-σιγά για να γίνουμε τρυφεροί, στοργικοί, γεμάτοι αγάπη γονείς.



Ημέρα 100η.

Τα καλύτερα.... έρχονται!

Το μωρό σας οδεύει στον τέταρτο μήνα της ζωής του και μπορεί πια να κάνει πολλά πράγματα. Κάθε μέρα αποκτά καινούργιες δεξιότητες και βελτιώνει όσες έχει ήδη κατακτήσει. Η ζωή μαζί του είναι μια απολαυστική εμπειρία, με κούραση και αγωνίες, αλλά και με απίστευτα συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας. Και για να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση, "οι πρώτες εκατό μέρες είναι οι δύσκολες" και έχουν περάσει, ανοίγοντας το δρόμο για πολλές ακόμη χιλιάδες ημερών και στιγμών που θα απολαύσετε στο ταξίδι σας ως γονείς!



Πηγή: περιοδικό Παιδί & Νέοι Γονείς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!