2 Φεβ 2010

Νεογέννητα και ύπνος



Η γέννηση ενός μωρού είναι αληθινά ένα θαυμάσιο μυστήριο της ζωής. Η διαδικασία της γέννησης δεν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 5.000 χρόνια και περισσότερο. Στην αρχή, πριν να υπάρξουν ρολόγια και προγράμματα, τα μωρά πάντα θήλαζαν από τη μαμά τους, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, μέρα και νύχτα. Μόνο τα τελευταία 200 χρόνια, κάποιοι πολιτισμοί άρχισαν να προσθέτουν περισσότερα δωμάτια, και μόνο τα τελευταία 10 χρόνια ή κάπου τόσο, βλέπουμε την άνθιση μεθόδων για «εκπαίδευση ύπνου».



Σε μια ανασκόπηση ερευνών σε 172 κοινωνίες, όλα τα βρέφη σε όλους τους πολιτισμούς έχουν κάποιο κομμάτι από κοινού ύπνου τη νύχτα, ακόμη και μόνο για μερικές ώρες. Η κοινωνία των ΗΠΑ αντιστέκεται πεισματικά σαν η μόνη κοινωνία στην οποία τα μωρά τοποθετούνται τυπικά στα κρεβάτια τους και στα δικά τους δωμάτια. Αλλά, για πολλά θηλάζοντα μωρά, το νυχτερινό ξύπνημα είναι φυσιολογικό και απαραίτητο. Το νυχτερινό ξύπνημα είναι τόσο φυσιολογικό όσο ο από κοινού ύπνος με ένα παιδί σχεδόν σε οποιονδήποτε πολιτισμό, εκτός από τις ΗΠΑ. (βλ. σημείωση)



Σε ορισμένες Δυτικές κουλτούρες, όπως στις ΗΠΑ, η τεχνητή διατροφή είναι ο κανόνας και οι προσδοκίες είναι διαφορετικές. Από τα μωρά περιμένουμε να κοιμηθούν για μεγαλύτερες περιόδους μόνα, συχνά σε ξεχωριστό δωμάτιο, μέχρι τη στιγμή που θα φτάσουν στην ηλικία των 3 ή 4 μηνών. Αυτή είναι μια διευθέτηση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 200 χρόνια εξαιτίας πολιτιστικών λόγων, όχι λόγω βιολογικής καταλληλότητας. Σχεδόν σε όλους τους πολιτισμούς της υδρογείου, οι μητέρες και τα μωρά κοιμούνται μαζί τη νύχτα για πολλούς λόγους, κυρίως γιατί το μωρό έτσι μπορεί να θηλάσει με λιγότερη αναστάτωση του ύπνου. Οι γονείς αυτών των πολιτισμών περιμένουν τα μωρά να ξυπνούν συχνά για να θηλάσουν τη νύχτα μέχρι να είναι αρκετά ώριμα ώστε με φυσικό τρόπο να ξεπεράσουν την ανάγκη αυτής της συμπεριφοράς, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Ένα μωρό που ξυπνάει - ακόμη κι ένα μεγαλύτερο μωρό ή νήπιο που ξυπνάει - δεν θεωρείται ασυνήθιστο ή πρόβλημα σ' αυτούς τους πολιτισμούς.



Εκτός από τους πρακτικούς λόγους για τον από κοινού ύπνο, η επιστήμη έχει πλέον μάθει ότι ο ύπνος μαζί με τη μαμά είναι μια βιολογική ανάγκη. Τα βρέφη δεν αναπτύσσουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν εύκολα τους διάφορους τύπους αναπνοής μέχρι τουλάχιστον να είναι 3 ή 4 μηνών. Ο James McKenna, Καθηγητής Ανθρωπολογίας, έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες που παρέχουν αποδείξεις για το ότι όταν η μητέρα και το μωρό κοιμούνται μαζί, ο τρόπος αναπνοής της μητέρας και οι κινήσεις της επιδρούν στον τρόπο αναπνοής του μωρού και στα πρότυπα αφύπνισής του. Τα μωρά εξασκούνται περισσότερο στις μεταβάσεις από το ένα είδος αναπνοής στο άλλο. Επίσης, οι μητέρες και τα θηλάζοντα μωρά τους μπορούν να αναπτύξουν τους ίδιους κύκλους ύπνου κάτι το οποίο παίζει θετικό ρόλο στη μικρότερη διακοπή του ύπνου για όλους. Οι θηλάζουσες μαμάδες δεν μπορούν να κοιμηθούν βαθιά έτσι κι αλλιώς: οι γυναίκες που βρίσκονται σε γαλουχία είναι ορμονικά προγραμματισμένες να μην έχουν τον 4ο και βαθύτερο κύκλο του ύπνου, πιθανώς για να είναι ικανές να συντονίζονται στους κύκλους ξυπνημάτων των μωρών τους.



Έτσι, πώς εμείς οι Αμερικανοί θα ανταπεξέλθουμε σε μια τέτοια αλλαγή στις πολιτιστικές μας συνήθειες; Μια εργαζόμενη μητέρα, ή μια μητέρα που μένει στο σπίτι μπορεί να ρωτήσει: «Χρειάζομαι τον ύπνο μου. Πώς θα λειτουργώ καλά;» Λοιπόν, υπάρχουν πολλά εναλλακτικά στη συνηθισμένη διευθέτηση του ύπνου που μπορούν να κάνουν το νυχτερινό θηλασμό πολύ πιο εύκολο:



- Η κούνια του μωρού (ή μια κούνια για από κοινού ύπνο) μπορεί να ενώνεται με το κρεβάτι των γονιών (με τη μία πλευρά ανοιχτή).



- Μπορεί να τοποθετηθεί ένα στρώμα στο πάτωμα στο δωμάτιο του μωρού ή στο δωμάτιο των γονιών έτσι ώστε η μαμά να ξαπλώνει κάτω και να κοιμάται καθώς θηλάζει το μωρό βάζοντας ξανά για ύπνο.



- Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα προστατευτικό για κρεβάτι στο στρώμα στο πάτωμα ή στο κρεβάτι των γονιών ακόμη κι αν το μωρό απλώς κοιμάται στο κρεβάτι τους για μέρος της νύχτας.



- Η μαμά μπορεί να ξυπνάει και να θηλάζει το μωρό κάθε 2-3 ώρες τη μέρα αν το θηλάζει συνεχώς τη νύχτα.



- Ξυπνήστε και θηλάστε το μωρό ακριβώς πριν πάτε για ύπνο έτσι ώστε να πετύχετε ένα μεγαλύτερο κύκλο ύπνου πριν το μωρό ξυπνήσει ξανά.



Όπως πολλές αποφάσεις που παίρνουν οι γονείς, υπάρχουν υπέρ και κατά στην ανάπτυξη μιας διευθέτησης ύπνου από κοινού. Ένα οικογενειακό κρεβάτι μπορεί να προλάβει το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ), ρυθμίζει την αναπνοή, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθάει τη μαμά να αντιληφθεί ευκολότερα αν κάτι δεν πάει καλά. Ο ύπνος από κοινού δημιουργεί λιγότερη διάσπαση στον ύπνο και συνεχίζει να προσφέρει θρέψη και θαλπωρή κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Ένα οικογενειακό κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει να γίνουν οι νυχτερινοί θηλασμοί ευκολότεροι και να επανασυνδεθεί η οικογένεια μετά από μια μακριά μέρα.



Ναι, υπάρχουν κατά στο οικογενειακό κρεβάτι. Μπορεί να είναι δυσκολότερο για τη μαμά να ησυχάσει εξαιτίας του στριφογυρίσματος και του τριξίματος από τις πάνες. Μπορεί να δημιουργεί λιγότερη ιδιωτικότητα, να δυσκολέψει το να ξαπλώσεις αργότερα ή να σηκωθείς νωρίτερα. Ένα οικογενειακό κρεβάτι μπορεί ακόμη να δημιουργεί αυξανόμενες αμφιβολίες όπως: «Κάνω το σωστό;» ή «Πότε θα σταματήσει αυτό;»



Απλώς θυμηθείτε, άσχετα με το πώς είναι η διευθέτηση του ύπνου στο σπίτι σας, το που κοιμάται ο μπαμπάς και η μαμά είναι προσωπική απόφαση που αφορά τους γονείς που θα πρέπει να παίρνεται βάσει του τι είναι το καλύτερο για το μωρό, εσάς και την οικογένειά σας. Όπως για πολλές αποφάσεις σαν γονιός, εμπιστευτείτε τον εαυτό σας όταν κάνετε οποιαδήποτε επιλογή είναι η καλύτερη για σας και την οικογένειά σας. Θυμηθείτε, το νυχτερινό ξύπνημα για θρέψη και παρηγοριά είναι συχνά μια βιολογική ανάγκη και όχι μια επιλογή του βρέφους. Με τα λόγια του Dr. Sears, συγγραφέα του "Nighttime Parenting" και άλλων βιβλίων, «στους πρώτους μήνες, οι ανάγκες του βρέφους είναι οι υψηλότερες, αλλά η ικανότητά του να επικοινωνήσει για να μεταφέρει αυτές τις ανάγκες είναι η χαμηλότερη».



Πηγή: www.mwrakia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!