20 Φεβ 2010

Τι είναι αυτό το Emo?



O όρος emo (προφέρεται /imo)(προέρχεται από τη λέξη emotional=συναισθηματικός) αναφέρεται σε ένα ύφος του σκληροπυρηνικού πανκ που περιγράφει διάφορες παραλλαγές της μουσικής με κοινές ρίζες. Στα μέσα της δεκαετίας του '80 περιέγραφε μία υποκατηγορία του σκληροπυρηνικού πανκ που δημιουργήθηκε στη μουσική σκηνή της Ουάσιγκτον.

Τα τελευταία χρόνια, ο όρος emocore, συντομογραφία του «emotional hardcore», χρησιμοποιήθηκε επίσης για να περιγράψει τις συναισθηματικές παραστάσεις συγκροτημάτων στη σκηνή της Ουάσιγκτον και μερικές από τις περιφερειακές σκηνές όπως τα γκρουπ Rites of Spring, Embrance, One Last Wish, Beefeater, Gray Matter, Fire Party και το Moss Icon. Ο όρος "emotive hardcore" περιλήφθηκε στο λεξικό για να περιγράψει την περίοδο. Αρχικά, στα μέσα της δεκαετίας του '90, ο όρος emo άρχισε να αναφέρεται στην ανεξάρτητη μουσική σκηνή με επιρροές από τους Fugazi, το οποίο ήταν ένα παρακλάδι του πρώτου κύματος των emo. Συγκροτήματα όπως τα Sunny Day Real Estate και Texas Is The Reason είχαν ένα πιο ανεξάρτητο ροκ ύφος του emo, πιο μελωδικό και λιγότερο χαοτικό. Η αποκαλούμενη indie emo σκηνή επέζησε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '90, καθώς πολλά από τα γκρουπ είτε εγκατέλειψαν είτε μετατοπίστηκαν σε επικρατούσες μορφές. Καθώς τα υπόλοιπα indie emo γκρουπ εισχώρησαν στο κυρίαρχο μουσικό ρεύμα, νεότερα γκρουπ άρχισαν να μιμούνται το ύφος που επικρατούσε. Κατά συνέπεια, ο όρος "emo" εξελίχθηκε σε έναν αόριστο προσδιορισμό, χωρίς να περιγράφει ένα συγκεκριμένο μουσικό ύφος. Τα emo, συνήθως παιδιά στην εφηβεία (14-17 ετών), είναι παντού σε όλα τα μέρη του κόσμου και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Έχουν την δική τους αντίληψη για την ζωή, και για όλους αυτή η αντίληψη συμπίπτει. "Life sucks" είναι το σύνθημα που όλα τα emo kids ενώνει.







Θα αναλύσω σαν αρχή την ιδεολογία, μετά θα συνεχίσω με την εμφάνιση και θα καταλήξω στην προσωπική μου γνώμη για αυτό το φαινόμενο που όλο και πιο πολύ φοριέται τελευταία.







Πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει κάποιον που ήρθε ξαφνικά στο σχολειό με ένα μάτι (το άλλο το κρύβει η φράντζα) να λέει πως είναι emo. Αυτό είναι η λεπτομέρεια που κάνει την όλη emo κατάσταση να είναι τίποτα περισσότερο από μια παιδιάστικη συμπεριφορά. Πως μπορεί να αλλάζει η ιδεολογία σου, η εμφάνιση σου και τα θέλω σου μέσα σε μια νύχτα;







Τα emos που λέτε πιστεύουν πως η ζωή είναι χάλια και μέρα με την μέρα δέχονται από τις καταστάσεις και τους ανθρώπους γύρω τους περισσότερο και ακόμη περισσότερο πόνο. Μπορεί να το απολαμβάνουν επειδή είναι ένας τρόπος να τους δώσει κάποιος σημασία (Κατά την γνώμη μου πάλι καλά, γιατί αν δεν τους έδινε κανείς σημασία και όλοι τους είχαν στην μπάτσα, τότε θα είχαμε όλο και περισσότερους μπάτσους κάθε χρόνο.). Είναι λοιπόν μια μέθοδος να βγάλει ένας άνθρωπος προς τα έξω την λατρεία του για τον μαζοχισμό; Είναι η αποτυχημένη μορφή κραυγής των παιδιών της γενιάς αυτής να δείξει πως όλα στον κόσμο που τους περιβάλλει είναι στραβά; Ή μήπως η απεγνωσμένη και ελεεινή προσπάθεια να δείξουν τα βλαμμένα ότι υπάρχουν κι αυτά; Κανείς δεν ξέρει τους προσωπικούς λόγους του καθένα, και μην ρωτήσετε γιατί η πιο πιθανή απάντηση είναι: "Δεν με καταλαβαίνεις; κανείς δεν με καταλαβαίνει... όλοι με κάνετε και πονάω επειδή δεν με καταλαβαίνετε..."







Η ζωή είναι σκληρή, δε λέω.. είναι όμως ακόμη πιο σκληρή για τα emo επειδή τους κράζουν όσοι δεν είναι emo! Δεν είναι σαν τις ομάδες.. που αν για παράδειγμα είσαι παναθηναϊκός θα σε κράζουν οι ολυμπιακοί και οι αεκτζίδες αλλά θα τα έχεις καλά με τους αυριανούς (λέμε τώρα... θα έρθω και σε αυτό το θέμα μια μέρα), είναι διαφορετικά. Όλοι κράζουν τα emo kids, όλοι όλοι όλοι... Μήπως όμως αυτό είναι κακό; Μήπως πρέπει να τους αφήσουμε στην ησυχία τους, να βρουν τον εαυτό τους τα παιδιά; ΟΧΙ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ. Αντίθετος πρέπει να τους κράξουμε ακόμη περισσότερο, για να καταλάβουν πως μισούν την ζωή που αυτοί οι ίδιοι δημιούργησαν.







Μόδα και χαρακτηριστικά







Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, το emo, έγινε lifestyle. Συνήθως, οι emo, ταυτίζονται με την έννοια της εφηβικής αυτοκαταστροφής: μελοδραματικοί στίχοι, βλέμματα προσηλωμένα στο κενό και χαρακωμένα χέρια. Οι emo έχουν ίσια, μαύρα μαλλιά με μία φράντζα στο πλάι που καλύπτει το ένα ή και τα δύο μάτια. Φοράνε κολλητά τζιν, κολλητές μπλούζες που γράφουν συνήθως ονόματα διάφορων ροκ συγκροτημάτων, εκριζωμένες ζώνες, σκέιτ παπούτσια. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ραγδαίας διάδοσης του emo στυλ πολλές εταιρίες ενδυμάτων και αξεσουάρ εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός λανσάροντας -συνήθως μέσω του διαδικτύου- μια καθολική γκάμα ρούχων που απευθύνονται στους emo.







Το Emo δεν είναι ακριβώς ένα νέο πράγμα. Στην πραγματικότητα, ήταν γύρω από τη δεκαετία του '80 αλλά έχει κερδίσει μόνο τη δημοτικότητα αυτές τις μέρες ως τμήμα των μοδών αναγέννησης. Είναι βασικά συνδεμένο με ένα συγκεκριμένο ύφος της μουσικής ροκ που έχει επηρεάσει πώς οι άνθρωποι ντύνουν και φέρονται. Μερικοί τείνουν ακόμα και για να θεωρήσουν ότι το emo είναι ολόκληρος ένας νέος τρόπος. Είναι ένας νέος πολιτισμός που είναι αρκετά δημοφιλής με τη σημερινή νεώτερη γενεά. Από τον ιματισμό στα hairstyles στη συμπεριφορά, το emo έχει διαπεράσει την κοινωνία μας όταν εξετάστηκε αρχικά, στην πραγματικότητα, ενάντια στον κανόνα.







Η μόδα Emo χαρακτηρίζεται συνήθως από ένα συγκεκριμένο hairstyle. Τα μακροχρόνια ευθέα κτυπήματα περιθωρίου σκούπισαν στην πλευρά του προσώπου ή της κάλυψης ενός ή και των δύο ματιών. Ανώμαλες, spiked περικοπές και ο βαμμένος Μαύρος - αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτού του ύφους. Μερικοί ήταν γνωστοί επίσης για να φορούν την ελαφριά ξανθή τρίχα. Για την κοντύτερη τρίχα, έχει ακατάστατος αλλά μη spiked. Πάλι, είναι υποτιθέμενο για να καλύψει το μέτωπο ή να μοιάσει με σας πήρε μόλις από το κρεβάτι. Μερικοί φορούν επίσης την κορυφαία τρίχα σφουγγαριστρών.







Το αντίθετο στη δημοφιλή πεποίθηση, emo είναι αρκετά εύκαμπτο ανάλογα με την εικόνα που θέλετε να προβάλετε. Υπάρχει ένα τέτοιο ύφος αποκαλούμενο nerdy emo - ακατάστατη, κοντή, μαύρη τρίχα που συνδυάζεται με το κέρατο-πλαίσιο ή γυαλιά ματιών γατών. Είναι ένα ιδανικό ψάχνει τους τύπους στις δεκαετίες του '20 τους. Για τους νέους, το emo indie κοιτάζει που έχει καρφώσει τα κτυπήματα που σκουπίζονται στις δευτερεύουσες εργασίες μεγάλες. Για τα κορίτσια, μπορείτε καθένα να κόψετε την τρίχα σας shoulder-length με τις ανώμαλες άκρες. Για έναν γυαλισμένο κοιτάξτε, μια ιδέα emo hairstyle θα ερχόταν υπό μορφή κτυπημένης έξω τρίχας για τα κορίτσια και κορυφής σφουγγαριστρών για τα άτομα. Αυτό το βλέμμα είναι μεγάλο για τους ανθρώπους άνω των είκοσι.



Πηγή: gym-soudas.chan.sch.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!