13 Φεβ 2010

Ο πυρετός και η αντιμετώπιση του





Πυρετό ονομάζουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό όριο, το οποίο στα παιδιά κυμαίνεται από 36,5°C μέχρι 37,8°C, ανάλογα πάντα με το σημείο του σώματος όπου μετριέται, την ώρα της ημέρας και το επίπεδο της δραστηριότητα του. Συνεπώς, ένα παιδί που μόλις έχει γυρίσει από παιχνίδι όπου είχε έντονη σωματική δραστηριότητα είναι φυσιολογικό να έχει αυξημένη θερμοκρασία σώματος.



Συνήθως, η θερμοκρασία ενός ανθρώπου μπορεί να έχει μικρές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της μέρας. Το πρωί μπορεί να είναι λίγο πιο χαμηλή ενώ το απόγευμα μπορεί να αυξηθεί μέχρι και κατά 1°C. Επίσης, διακυμάνσεις στη θερμοκρασία μπορούν να προκαλέσουν δραστηριότητες όπως το φαγητό, η άσκηση κ.α.



Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να καταλάβετε όσον αφορά τον πυρετό είναι ότι δεν είναι από μόνος του αρρώστια αλλά σύμπτωμα. Όταν λοιπόν ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος ενός ανθρώπου σημαίνει ότι ο οργανισμός του προσπαθεί να εξοντώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την αρρώστια. Γι αυτό είναι καλό να μην προσπαθούμε να ρίξουμε έναν πυρετό μέχρι 38,5°C καθώς είναι το όπλο του οργανισμού απέναντι στην αρρώστια.

Τρόποι μέτρησης της θερμοκρασίας



Μπορούμε να μετρήσουμε τη θερμοκρασία του σώματος του παιδιού με θερμόμετρο από διάφορα μέρη του σώματος αλλά έχετε υπόψη σας ότι ανάλογα με το που θα κάνετε τη μέτρηση μπορεί να έχετε ελαφρά διαφορετικές ενδείξεις θερμοκρασίας.



Παρακάτω δείτε τις φυσιολογικές τιμές θερμοκρασίας ανάλογα με το μέρος του σώματος που θα τη μετρήσετε:

μασχάλη – 34,7 με 37,3°C

στόμα – 35,3 με 37,5°C

αυτί – 35,8 με 38°C

ορθό – 36,6 με 38°C



Η πιο ακριβής μέθοδος λήψης της θερμοκρασίας είναι από το ορθό (πρωκτός) ενώ η λήψη θερμοκρασίας από το στόμα μπορεί να δώσει τιμές 0,3°C με 0,5°C κάτω από την πραγματική θερμοκρασία. Τέλος, η λήψη θερμοκρασίας από τη μασχάλη δίνει τιμή επιφανειακής θερμοκρασίας του σώματος η οποία μπορεί να είναι 0,5°C με 1°C χαμηλότερη από την θερμοκρασία στο ορθό.



Για τη μέτρηση της θερμοκρασίας στη μασχάλη, το ορθό και το στόμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε το κλασικό θερμόμετρο υδραργύρου, είτε ένα ψηφιακό θερμόμετρο, ενώ για τη μέτρηση της θερμοκρασίας στο αυτί πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο αυτιού. Τα θερμόμετρα αυτιού μετρούν την θερμοκρασία του αυτιού, η οποία είναι σχεδόν ίδια με αυτή του εγκεφάλου, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η θερμοκρασία του εγκεφάλου έχει μεγάλη σημασία καθώς ο εγκέφαλος είναι αυτός που κινδυνεύει σε περίπτωση πολύ υψηλού πυρετού (πάνω από 41°C).



Όσον αφορά τις μεθόδους μέτρησης της θερμοκρασίας πρέπει να ξέρετε ότι:

- σε παιδιά κάτω των 3-4 χρόνων αποφεύγεται η μέτρηση από το στόμα καθώς είτε μπορεί να δαγκώσουν το θερμόμετρο είτε δεν κρατάνε το στόμα τους κλειστό κατά τη διάρκεια της θερμομέτρησης

- δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο του με το θερμόμετρο, είτε είναι υδραργυρικό είτε ηλεκτρονικό, καθώς μπορεί να τραυματιστεί.

Πότε έχουμε πυρετό



Στα παιδιά, κάθε θερμοκρασία πάνω από

- 37,2°C στη μασχάλη

- 37,7°C στο στόμα,

- 38°C στο ορθό ή το αυτί,

θεωρείται πυρετός.



Επειδή το κέντρο του εγκεφάλου (ο υποθάλαμος) που ρυθμίζει τη θερμοκρασία στα μικρά παιδιά είναι σχετικά ανώριμο ακόμη, η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει πιο απότομα απ’ ότι στους ενήλικες.



Υψηλός θεωρείται ο πυρετός που ξεπερνάει τους 40οC.

Αντιμετώπιση του πυρετού



Καταρχάς, ψυχραιμία. Ο πυρετός μέχρι και 38,5°C με 39°C στα μικρά παιδιά δεν χρειάζεται να σας πανικοβάλει. Σε περίπτωση που ο πυρετός ανέβει πάνω από 38,5°C αντιμετωπίστε τον ως εξής:



- Καλέστε το γιατρό σας και ενημερώστε τον για την κατάσταση της υγείας του παιδιού. Πιθανόν να θελήσει να δει το παιδί για να κάνει διάγνωση της αρρώστιας που προκαλεί τον πυρετό.



- Κρατήστε το παιδί ζεστό όσο ανεβαίνει ο πυρετός (τυλίξτε το και έχετε το αν θέλετε αγκαλιά μιας και θα νοιώθει άσχημα και θα θέλει να το παρηγορήσετε).



- Αφού ανέβει ο πυρετός, κρατήστε το παιδί ελαφρά ντυμένο, μην το σκεπάζετε με κουβέρτες και μην το έχετε σε πολύ ζεστούς χώρους καθώς υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας. Εάν τα άκρα του είναι κρύα είναι φυσιολογικό. Αντιπυρετικό χορηγείτε σε πυρετό άνω των 38,5°C, σε δόση ανάλογα με το βάρος του και αφού έχετε επικοινωνήσει με τον παιδίατρο σας. Η δράση του αντιπυρετικού φαίνεται μετά από μισή ώρα. H χορήγηση ασπιρίνης να αποφεύγεται καθώς υπάρχει η πιθανότητα παρενεργειών.



- Μπορείτε να κάνετε αν θέλετε ένα χλιαρό μπάνιο στο παιδί για να ‘ρίξετε’ λίγο τον πυρετό. Αν γκρινιάζει και δεν θέλει να μπει στο μπάνιο μπορείτε να σφουγγίζετε το σώμα του με χλιαρό σφουγγάρι ή να του κάνετε κομπρέσες με χλιαρό νερό (ποτέ κρύο νερό γιατί προκαλεί αγγειοσυσπάσεις και μπορεί να παρατείνει τον πυρετό). Όταν η θερμοκρασία του παιδιού πέσει στους 38°C σταματήστε.



- Μην το πιέζετε να φάει καθώς ο οργανισμός του είναι απασχολημένος με την αντιμετώπιση της αρρώστιας και η διαδικασία της πέψης θα τον επιβαρύνει. Είναι σημαντικό όμως να του χορηγήσετε υγρά όπως νερό, σούπες, χυμούς κλπ. για να μην αφυδατωθεί.



Απευθυνθείτε αμέσως στον παιδίατρό σας εάν το παιδί σας έχει πυρετό και είναι κάτω από 3 μηνών, αν έχει πυρετό για πάνω από 2-3 μέρες, αν αρνείται να πάρει υγρά ή εμφανίζει συμπτώματα αφυδάτωσης, αν ο πυρετός συνοδεύεται από εμετούς ή/και διάρροιες, εξανθήματα, δυσκολία στην αναπνοή, ασυνήθιστη υπνηλία και ληθαργική συμπεριφορά ακόμα και μετά την πτώση του πυρετού ή, τέλος, δυσκαμψία του αυχένα και ευαισθησία στο φως.



Μη θεωρείτε τον πυρετό σαν αλάνθαστο σημάδι της υγείας του παιδιού σας αλλά ελέγξτε τη γενική κατάσταση της υγείας και συμπεριφοράς του παιδιού σας. Ένα παιδί μπορεί να είναι πολύ άρρωστο χωρίς πυρετό ή να έχει ένα ελαφρύ κρύωμα με υψηλό πυρετό. Αν το παιδί παίζει και παραμένει ευδιάθετο κατά τη διάρκεια του πυρετού ή όταν πέφτει ο πυρετός, τότε το πιθανότερο είναι ότι δεν έχει κάτι το ανησυχητικό.



Πηγή: babymama.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!