Τι πρέπει να φροντίσετε, τι επιλογές θα χρειαστεί να κάνετε, ποιες είναι οι δικές σας υποχρεώσεις και ποιες του νονού, καθώς και μερικές πρακτικές συμβουλές για να απολαύσετε μια υπέροχη βάφτιση.
Ποιος θα βάλει το λάδι;
Θα είναι νονά ή νονός; Ένας ή περισσότεροι; Μικροί ή μεγάλοι; Φίλοι ή συνεργάτες; Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος! Σύμφωνα με το έθιμο, ο κουμπάρος που πάντρεψε το ζευγάρι είναι αυτός που βαφτίζει το πρώτο παιδί για να "ξεσταυρώσει" τα χέρια του. Πολύ συχνά, επίσης, οι γονείς επιλέγουν ένα ζευγάρι από τον κύκλο των στενών φίλων τους για να γίνουν οι νονοί του παιδιού ή ζητούν από ένα μέλος της οικογένειας να αναλάβει αυτό το ρόλο. Σε άλλες περιπτώσεις επιλέγεται γαι νονός ένα παιδί, που θα ασκεί τα καθήκοντα με τη βοήθεια των γονιών του, ενώ υπάρχουν και οι "κοινωνικές κουμπαριές", όπου νονός γίνεται κάποιος επαγγελματικός συνεργάτης ή ακόμη κι ένα πολιτικό πρόσωπο. Η επιλογή του νονού είναι, φυσικά, δική σας, έχετε όμως υπόψη πως αν επιλέξετε πρόσωπο πέρα από το στενό σας κύκλο, καλό είναι να υπάρχει και δεύτερος νονός, ένας άνθρωπος της οικογένειας, που θα είστε σίγουρη πως θα είναι κοντά στο παιδί καθώς θα μεγαλώνει.
Η επιλογή της εκκλησίας
Κατά κύριο λόγο η επιλογή της εκκλησίας είναι θέμα των γονιών, μπορεί όμως και ο νονός να προτείνει κάποιο ναό. Και αφού αποφασιστεί η εκκλησία, πάμε στο πιο δύσκολο μέρος της διαδικασίας: την ημερομηνία και το κλείσιμο της εκκλησίας. Αν έχετε σκοπό να τελέσετε τη βάφτιση μετά το Πάσχα και πριν τον Ιούλιο, σπεύσατε να κλείσετε την εκκλησία γιατί οι περισσότερες βαφτίσεις γίνονται αυτή την εποχή-και οι υπόλοιπες γίνονται τους πρώτους ένα δύο μήνες του Φθινοπώρου. Αν, δε, σκοπεύετε να κάνετε τη βάφτιση απόγευμα, μετά τις 6, μπορεί να συναντήσετε ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στο κλείσιμο της ημερομηνίας, αφού και οι τελέσεις των γάμων ξεκινούν συχνά από το απόγευμα.
Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι η εκκλησία της ενορίας σας ή η εκκλησία που τελέσατε το γάμο σας. Μπορεί επίσης να ονειρεύεστε ένα μικρό εκκλησάκι στην πόλη ή στην εξοχή. Γενικά, όσο πιο "δημοφιλής" είναι η εκκλησία που θέλετε, τόσο νωρίτερα θα πρέπει να φροντίσετε να την κλείσετε-ακόμη και 4-5 μήνες νωρίτερα.
Μαζί με την επιλογή της ημέρας θα πρέπει να επιλέξετε και την ώρα. Εδώ παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες. Αν, για παράδειγμα, κάνετε τη βάφτιση τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο καλό είναι να αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες και να επιλέξετε το απόγευμα, πχ μετά τις 7, που θα έχει υποχωρήσει η πολλή ζέστη.
Τα δικαιολογητικά και τα διαδικαστικά
Πέρα από το κλείσιμο της ημερομηνίας και της ώρας, θα χρειαστεί να πάρετε από το δήμο όπου έχει δηλωθεί το παιδί τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του με την ένδειξη "για τη βάφτιση" και ένα χαρτί μεταβίβασης από την ενορία που ανήκετε προς την εκκλησία όπου θα τελέσετε τη βάφτιση. Για τη μεταβίβαση θα σας ζητηθεί να πληρώσετε στην ενορία σας ένα χαρτόσημο. Στο Μυστήριο θα πρέπει να έχετε μαζί σας την αστυνομική ταυτότητα για να μπορέσουν να εξακριβωθούν τα στοιχεία και να υπογράψετε στη δήλωση της βάφτισης που θα εκδοθεί από την εκκλησία για το όνομα και το θρήσκευμα του παιδιού. Το μόνο που έχει να κάνει ο νονός, σε αυτή τη φάση, είναι να υπογράψει το χαρτί της βαφτίσεως και να πληρώσει τα έξοδα της εκκλησίας-ένα ποσό που διαφέρει από εκκλησία σε εκκλησία για αυτό καλό είναι να έχετε φροντίσει να το μάθετε νωρίτερα. Μέσα σε ένα μήνα από την τέλεση του Μυστηρίου οι γονείς πρέπει να δηλώσουν τη βάφτιση στο ληξιαρχείο του δήμου, διαφορετικά θα χρεωθείτε με πρόστιμο για την καθυστέρηση.
Ποιος αναλαμβάνει τι.
Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών από το δήμο και για τη δήλωση της βάφτισης. Είναι επίσης κυρίως δική τους απόφαση η επιλογή της εκκλησίας και της ημερομηνίας που θα γίνει το Μυστήριο. Μετά από αυτά, που είναι σταθερά σε κάθε βάφτιση, αρχίζει η ποικιλία των επιλογών. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι συμβολή των γονέων και ποια των νονών στην προετοιμασία της βάφτισης.
Οι γονείς. Αφού κλείσετε την εκκλησία και την ώρα της βάφτισης, περίπου δύο μήνες νωρίτερα ασχοληθείτε με τη λίστα των καλεσμένων-των δικών σας και των νονών-και τις προσκλήσεις. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε εσείς τις προσκλήσεις, ξεκινήστε νωρίς, γιατί έχοντας ένα μωρό παιδί μπορεί να μην σας περισσεύει ο χρόνος! Στις δικές σας υποχρεώσεις είναι επίσης οι μπομπονιέρες και τα γλυκά που συνηθίζεται να προσφέρονται μαζί με την μπομπονιέρα.
Στην αγορά θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από μπομπονιέρες-όχι μόνο σε σχέδια και χρώματα, αλλά και σε τιμές. Αν ακολουθήσετε την παράδοση, θα συνοδέψετε τις μπομπονιέρες με ένα γλυκό. Προτιμήστε ένα γλυκό που δεν επηρεάζεται άμεσα από τη ζέστη και δεν λερώνει, αφού θα φαγωθεί "στο πόδι" έξω από την εκκλησία. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε γιορτινές χαρτοπετσέτες για να διευκολύνετε τους καλεσμένους σας. Αν μετά τη βάφτιση κάνετε τραπέζι, στο οποίο είναι όλοι καλεσμένοι, μπορείτε να βάλετε το γλυκό δίπλα στο κάθε πιάτο αντί να το προσφέρετε μαζί με την μπομπονιέρα.
Αφού τελειώσει η τελετή της βάφτισης θα πάρετε μαζί σας τις πετσέτες και τη λαμπάδα-επειδή πιθανότατα θα είστε πολύ απασχολημένη με το μωρό, αναθέστε από πριν σε μια καλή σας φίλη ή συγγενή να αναλάβει να συγκεντρώσει όλα σας τα πράγματα μετά τη βάφτιση. Σύμφωνα με την παράδοση, ο νονός πρέπει να πάει το νεοφώτιστο μωρό στην εκκλησία για τρεις Κυριακές μετά τη βάφτιση, για να το κοινωνήσει. Κάθε φορά θα παίρνετε μαζί σας τη λαμπάδα της βάφτισης και θα την ανάβετε.
Ένα καλόγουστο δώρο για το νονό και τη νονά, όπως συνηθίζεται, είναι το πιο όμορφο έμπρακτο "ευχαριστώ" που βάφτισε το παιδί σας και με αυτό ολοκληρώνονται οι δικές σας υποχρεώσεις για τη βάφτιση.
Οι νονοί. Η επιλογή των βαφτιστικών είναι η χαρά της νονάς! Λιτά ή πιο στολισμένα, μικροσκοπικά αλλά εντυπωσιακά, ρούχα, εσώρουχα, καλτσάκια, πανωφόρια, λευκά, μπεζ, ροζ ή γαλάζια, η ποικιλία θα σας εκπλήξει και θα σας.... μπερδέψει. Αφιερώστε αρκετές μέρες για να κάνετε μια έρευνα αγοράς και να δείτε τις προτάσεις κάθε εταιρείας. Σκεφτείτε την ηλικία που θα έχει το μωρό την περίοδο της βάφτισης και φροντίστε να του έρχονται καλά τα ρουχαλάκια του. Αν για τα υπόλοιπα ρούχα επιδιώκουμε πολλές φορές να είναι λίγο μεγάλα, για να "βγάλει" το μωρό όλη τη σεζόν, τα βαφτιστικά είναι ιδιαίτερη περίπτωση και θέλουμε εκείνη την ημέρα να είναι υπέροχο το βαφτιστήρι μας. Σκεφτείτε ακόμη τις επιλογές σας αναλογικά με τον καιρό. Αν η βάφτιση γίνει Μάϊο ή αρχές Ιουνίου, πιθανόν να χρειαστεί να συμπληρώσετε τα βαφτιστικά με ένα ελαφρύ μπουφαν ή ζακέτα. Αν γίνει μέσα στο καλοκαίρι αρκεί το ρουχαλάκι, ειδικά στα αγοράκια. Αν βαφτίζετε κοριτσάκι και το φόρεμα είναι αρκετά "γυμνό", μπορείτε να αγοράσετε ένα ταιριαστό λεπτό ζακετάκι για την περίπτωση που έχει ψύχρα την ημέρα της βάφτισης. Καλό είναι να αφήσετε για τελευταία στιγμή την αγορά των παπουτσιών, ειδικά αν το μωράκι είναι πάνω από 18 μηνών, ώστε να του κάνουν σωστά στο ποδαράκι του.
Συμβουλή: Εκτός κι αν η μητέρα είναι πραγματικά κολλητή ή στενή συγγενής σας, αποφύγετε να κάνετε τις αγορές μαζί, ώστε να μπορέσετε να κινηθείτε στο χρηματικό πλαίσιο που έχετε αποφασίσει να διαθέσετε και να μην αισθανθεί καμιά σας άσχημα.
Εκτός από τα βαφτιστικά ρούχα, στο κατάστημα που θα κάνετε τις αγορές σας θα βρείτε και τα υπόλοιπα απαραίτητα της βάφτισης, η αγορά των οποίων είναι υποχρέωση της νονάς: τα λαδόπανα και τις πετσέτες, το σαπούνι και το μπουκάλι για το λάδι, τα μαρτυρικά, τα παπούτσια, τις κάλτσες και βέβαια τη λαμπάδα και το μπαουλάκι ή τη βαλίτσα όπου θα μπουν τα βαφτιστικά. Αν πάλι το κόστος σας φαίνεται υψηλό, μπορείτε να κάνετε κάποιες πιο οικονομικές επιλογές που θα επηρεάσουν την "εικόνα" των βαφτιστικών. Για παράδειγμα, μπορείτε να διαλέξετε απλά λαδόπανα και πετσέτες, ένα απλό μπουκαλάκι για το λάδι και απλά κεριά-τα οποία και σπάνια χρησιμοποιούνται τελικά.
Η αγορά του σταυρού και της αλυσίδας ολοκληρώνουν την υποχρέωση σας για τη βάφτιση, ενώ τη μέρα της βάφτισης θα επιβαρυνθείτε, όπως είπαμε και νωρίτερα, το κόστος της εκκλησίας.
Και το όνομα αυτού....
Το όνομα του παιδιού αποφασίζεται από τους γονείς-ή μήπως όχι πάντα;
Σε ορισμένες οικογένειες τα ονόματα των παιδιών είναι προαποφασισμένα, σύμφωνα με τα έθιμα. Το πρώτο αγόρι παίρνει το όνομα του παππού από την οικογένεια του μπαμπά, ενώ αντίστοιχα το πρώτο κορίτσι παίρνει το όνομα της γιαγιάς από την ίδια οικογένεια. Κι ακόμη κι αν οι παππούδες κι οι γιαγιάδες δεν έχουν πρόβλημα και συμβουλεύουν το ζευγάρι να δώσει στο παιδί το όνομα που θέλει, είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι θα συγκινηθούν και θα νιώσουν περήφανοι ακούγοντας το όνομα τους στην εκκλησία.
Αν για εθιμοτυπικούς, συναισθηματικούς ή οποιουσδήποτε άλλους λόγους επιλέξετε να δώσετε στο παιδί το όνομα των παππούδων, θυμηθείτε πως αυτή την εποχή είναι της μόδας τα διπλά ονόματα που συνδυάζονται σε ένα, πχ Χριστίνα Ιωάννα, που γίνεται Χριστιάννα, ικανοποιώντας έτσι και τις δύο οικογένειες.
Από την άλλη, πολλοί γονείς επιλέγουν ένα όνομα που τους αρέσει και τους φαίνεται πως ταιριάζει στο συγκεκριμένο παιδί.
Το πλύσιμο των βαφτιστικών.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα βαφτιστικά ρούχα και οι πετσέτες πρέπει να πλυθούν στη θάλασσα ή να τα πλύνετε στο χέρι και να χύσετε το νερό στη θάλασσα ή σε ποτάμι.
Γλυκό από τα χέρια της γιαγιάς.
Αν στον τόπο της καταγωγής σας υπάρχει κάποιο παραδοσιακό γλυκό που προσφέρεται σε βαφτίσεις, προτιμήστε το. Ή αλλιώς επιλέξτε κάποια από τα υπέροχα παραδοσιακά γλυκά μας, όπως είναι τα τυλιχτά με μέλι και ξηρούς καρπούς που φτιάχνουν σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, το γλυκό κουφέτο και τα ξεροτήγανα που φτιάχνουν στα νησιά μας, κουραμπιέδες ή αμυγδαλωτά που συνηθίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας μας...
Πηγή: περιοδικό Παιδί και νέοι γονείς.
Βάφτιση-Πως να την οργανώσετε!