Το πιο πιθανόν είναι ότι η Μητέρα Φύση το έχει βάλει σε μια "δίαιτα συντήρησης", επειδή αν συνέχιζε να τρώει όπως έτρωγε την πρώτη χρονιά και συνέχιζε να παίρνει βάρος με τον ίδιο ρυθμό, σύντομα θα έμοιαζε περισσότερο με βαρελάκι παρά με μωρό.
Τα περισσότερα μωρά τριπλασιάζουν την πρώτη χρονιά το βάρος που είχαν όταν γεννήθηκαν. Τη δεύτερη χρονιά αυξάνουν το βάρος τους μόνο κατά ένα τέταρτο του συνολικού τους βάρους. Μια μείωση λοιπόν στην όρεξη του τώρα είναι ο τρόπος του μωρού σας να εξασφαλίσει αυτή τη φυσιολογική μείωση στον ρυθμό που αυξάνει το βάρος του.
Βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τώρα τις διατροφικές συνήθειες του μωρού σας. Ένας παράγοντας είναι ότι το ενδιαφέρον του για τον κόσμο γύρω του έχει αυξηθεί. Στο μεγαλύτερο διάστημα της πρώτης χρονιάς της ζωής του, τα γεύματα ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα της ύπαρξής του. Τώρα που προτιμάει να είναι σε κίνηση τα γεύματα αντιπροσωπεύουν μια ανεπιθύμητη διακοπή της μέερας του.
Το αίσθημα της ανεξαρτησίας αυξάνεται και μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την αντιδραση ενός παιδιού στο φαγητό που του βάζουν μπροστά του. Το μωρό σύντομα θα γίνει νήπιο, ίσως να αποφασίσει ότι αυτό και όχι εσείς πρέπει να είναι ο κύριος ρυθμιστής του γεύματος. Οι μεγάλες μεταστροφές στις προτιμήσεις του θα αποτελούν πλέον κανόνα. Είναι καλύτερο να δεχτείτε το πρόγραμμα του μωρού σας-εφόσον αυτό που επιλέγει είναι θρεπτικό- από το να το πολεμήσετε.
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να μην τρώει το μωρό σας είναι ότι μπορεί να μην του αρέσει που το "εξορίζετε" στο καρεκλάκι του. Αν συμβαίνει αυτό, δοκιμάστε να το βάλετε μαζί σας στο οικογενειακό τραπέζι.
Κάτι άλλο που μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας και να χάσει την όρεξη του προσωρινά είναι η περίοδος που έχει πονόδοντο ίδίως όταν βγαίνουν οι πρώτοι τραπεζίτες. Αν η ανορεξία του μωρού σας συνοδεύεται από ευερεθιστότητα, δάγκωμα των δαχτύλων και άλλες ενδείξεις ότι βγάζει δόντια, μπορείτε να είστε σίγουρη ότι θα περάσει μόλις καταλαγιάσει η δυσφορία που νιώθει. Αν όμως συνοδεύεται από συμπτώματα ασθένειας, όπως πυρετό, ατονία ή κόπωση ρωτήστε καλύτερα το γιατρό σας.
Πηγή: familyhome.gr
Όταν κόβεται η όρεξη του μωρού σας