Η γέννηση ενός παιδιού από γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, αποτελεί θαύμα της ιατρικής. Εγείρονται όμως ηθικά ζητήματα για το παιδί και τη μάνα.
ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΕΣ ΜΑΝΕΣ, ΘΑΥΜΑ Ή ΛΑΘΟΣ;
Μαμά; Ναι… Υπάρχει όριο ηλικίας;
Με προσοχή η τεχνητή γονιμοποίηση αλλά και η εμφύτευση σπέρματος από το δότη δηλώνει η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής
Η τεχνητή γονιμοποίηση και η γέννηση ενός παιδιού σε γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, αποτελεί θαύμα της ιατρικής, όμως μια εγκυμοσύνη σε τέτοια ηλικία, εγείρει ηθικά ζητήματα τόσο για το μέλλον του παιδιού, όσο και για την υγεία της μάνας.
Με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μια γυναίκα στην Ινδία απέκτησε το πρώτο της παιδί στην ηλικία των 70 ετών και έγινε έτσι η γηραιότερη μητέρα στα χρονικά της ιατρικής. Ακριβώς μισό αιώνα μετά το γάμο της, η Ράζο Ντέβι γέννησε κοριτσάκι στις 28 Νοεμβρίου, δήλωσε στην εφημερίδα Hindustan Times ο Ανουράγκ Μπίσνοϊ, γιατρός του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο κρατίδιο Χαριάνα.
Ο σύζυγος της Ράζο, σήμερα 72 ετών, είχε παντρευτεί και δεύτερη φορά και μάλιστα με την αδελφή τής πρώτης γυναίκας του, δέκα χρόνια μετά τον πρώτο του γάμο. Απέτυχε όμως να αποκτήσει παιδί και με τη δεύτερη σύζυγο.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, μια ακόμα Ινδή, 70 ετών, απέκτησε δίδυμα με εξωσωματική φέτος τον Ιούνιο. Ο γιατρός της Ράζο, πάντως, υποστηρίζει ότι η πελάτισσά του είναι η γηραιότερη μητέρα του κόσμου. Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ κατείχε η Ισπανίδα Μαρία ντελ Κάρμεν Μπουσάντα ντε Λάρα, η οποία το 2006 απέκτησε δίδυμα με εξωσωματική στην ηλικία των 66 ετών.
Ρεκόρ φυσιολογικής σύλληψης
Το ρεκόρ της γηραιότερης γυναίκας που απέκτησε παιδί με φυσιολογική σύλληψη, κατέχει από το 1997 η Βρετανίδα Ντον Μπρουκ, η οποία απέκτησε αγοράκι στην ηλικία των 59 ετών.
Πάντως στην Κύπρο η γηραιότερη μητέρα που έφερε στον κόσμο παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση είναι μια γυναίκα από τη Λευκωσία, ηλικίας 63 χρόνων, που γέννησε την περασμένη βδομάδα ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Η γονιμοποίηση έγινε με αγορά ωαρίου στην Ελλάδα.
Στην αντίπερα όχθη, ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου (ΕΕΒΚ), διά της προέδρου της, Ρένας Βραχίμη-Πετρίδου, δηλώνει τη δική της θέση για τις γεννήσεις άτεκνων γυναικών και τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως προς την τεχνητή γονιμοποίηση:
«Επιθυμώ να σας παραπέμψω στη γνώμη πάνω στο θέμα τούτο που εξέδωσε η ΕΕΒΚ με τίτλο «Γνώμη της ΕΕΒΚ σε σχέση με την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Ανθρώπινη Αναπαραγωγή (ΙΥΑΑ) και αναφέρει μεταξύ άλλων».
* Οι τεχνικές της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ΙΥΑΑ) είναι τεχνικές οι οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για ιατρικώς ενδεδειγμένους λόγους σε περιπτώσεις αδυναμίας φυσιολογικής τεκνοποίησης, λόγω υπογονιμότητας ή στειρότητας. Εφ’ όσον η ΙΥΑΑ είναι μία τεχνική που θέλει ιατρική αποδοχή, θα πρέπει η οποιαδήποτε νομοθεσία να τοποθετήσει όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες για την ορθολογιστική χρήση των πιο πάνω μεθόδων. Η ΙΥΑΑ πρέπει να αποτελεί λύση ανάγκης και όχι επιλογής λόγω εξωγενών παραγόντων π.χ. διατήρηση σιλουέτας, μη επιβάρυνση καριέρας κτλ. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απαγορεύονται ρητά τυχόν ευγονικές επιδιώξεις ή/και η επιλογή φύλου, πλην των περιπτώσεων εκείνων που υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης κληρονομικής νόσου που σχετίζεται με το φύλο.
Είναι γνωστό ότι με την εφαρμογή των τεχνολογιών της ΙΥΑΑ, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης κάποιων ασθενειών γι’ αυτό και θα πρέπει να διενεργούνται οι αναγκαίες εξετάσεις και αναλύσεις που να περιορίζουν ή και να αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει και προβληματισμός κατά πόσο η ΙΥΑΑ θα πρέπει να χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις ατόμων που πάσχουν από ανίατες μεταδοτικές ασθένειες.
Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να υπάρχει έντονος προβληματισμός κατά πόσο το δικαίωμα ενός ενήλικα για τεκνοποίηση είναι ή δεν είναι υπέρτερο του συμφέροντος του παιδιού που θα γεννηθεί, στο οποίο θα πρέπει να διαφυλάσσεται η δυνατότητα ανάπτυξης της προσωπικότητας μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.
* Είναι ιατρικά γνωστό ότι αυξανόμενης της ηλικίας της γυναίκας και ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών, αυξάνεται ο κίνδυνος να γεννηθεί παιδί με χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Πρόσθετα με τα προβλήματα που παρουσιάζονται για τη γυναίκα, υπάρχει και ο κίνδυνος όσον αφορά την ηλικία του δότη σπέρματος. Οι πιο πολλές νομοθεσίες ορίζουν το ηλικιακό όριο του δότη μέχρι την ηλικία των σαράντα (40) ετών.
Πρόσθετα όμως από τα προβλήματα στην ΙΥΑΑ με τη χρήση γεννητικού υλικού μεγάλου σε ηλικία ζεύγους, η ΕΕΒΚ αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή ως προς το ρόλο που θα διαδραματίσει η ηλικία των γονέων σε σχέση πάντα με πιθανά κοινωνικά, ιατρικά, συναισθηματικά ή και οικονομικά προβλήματα του παιδιού μέσα στη σχέση των γονέων του ή μέσα στην οικογένεια.
Επομένως, ως λύση ανάγκης δεν θα πρέπει να ενθαρρύνεται η χρήση της ΙΥΑΑ σε μεγάλες ηλικίες. Ειδικά, όσον αφορά τη γυναίκα, αυτή θα πρέπει να υποβοηθείται για τεκνοποίηση με ΙΥΑΑ σε ηλικία που είναι εντός της βιολογικής ηλικίας, που με βάση την ιατρική επιστήμη, θα μπορούσε φυσιολογικά να τεκνοποιήσει. Παράλληλα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία του βιολογικού πατέρα.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΕΥΤΥΧΙΟΥ
annamariaeftychiou@yahoo.gr
Πηγή: www.healthierworld.gr
Μητρότητα: Υπάρχει όριο ηλικίας;