Της ΜΑΡΙΑΣ-ΑΔΑΜΑΝΤΙΑΣ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ*
Μετά τον τοκετό, το νεογνό, που επί εννέα μήνες βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του, αισθανόταν συνεχώς την παρουσία της, άκουγε τους κτύπους της καρδιάς της, έχει προσαρμοσμένες όλες τις λειτουργίες του για να βρίσκεται σε συνεχή επαφή μαζί της και να τρέφεται χωρίς ωράριο, όποτε θέλει από το μαστό της. Αντί αυτού, στα σύγχρονα μαιευτήρια έχει επιλεγεί μια άλλη ρουτίνα για το νεογέννητο, που πραγματικά δεν ξέρω πώς έχει προκύψει και που κανείς δεν μπορεί να αιτιολογήσει επαρκώς.
Αμέσως μετά τον τοκετό το μωρό μπαίνει σε θάλαμο με άλλα 20 ή και περισσότερα μωρά, ενώ η μητέρα του είναι σε δικό της θάλαμο ή σε θάλαμο με άλλες μαμάδες. Το νεογνό μεταφέρεται από κάποια νοσηλεύτρια στο δωμάτιο της μητέρας του για να θηλάσει κάθε 3-4 ώρες. Αν πεινάσει νωρίτερα, το σύνηθες είναι να του δίνεται «ξένο» γάλα, δηλαδή τροποποιημένο γάλα αγελάδας, ή το μωρό αφήνεται να κλαίει μέχρι να έρθει η προγραμματισμένη ώρα για το θηλασμό.
Η ρουτίνα αυτή έχει αποτέλεσμα, εκτός των ψυχολογικών επιπτώσεων του αποχωρισμού από τη μητέρα, να δημιουργηθούν και τα πιο κάτω σαφώς τεκμηριωμένα προβλήματα:
α) Εμποδίζει την εδραίωση του μητρικού θηλασμού. Αυτός ο πρώιμος αποχωρισμός από τη μητέρα, η στέρηση της δυνατότητας να είναι στο μαστό της σε όποια στιγμή το μωρό θελήσει να θηλάσει, θεωρείται από τους ειδικούς σαν το πρώτο πλήγμα που δέχεται ο μητρικός θηλασμός. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα το πρώτο εξάμηνο της ζωής μόνον το 4% των βρεφών, ποσοστό πολύ μικρό, που δείχνει ότι ο μητρικός θηλασμός βρίσκεται υπό διωγμό.
Το νεογνό παίρνει στο μαιευτήριο το τροποποιημένο γάλα αγελάδας χωρίς καν, πολύ συχνά, να το γνωρίζει η μητέρα του. Το γάλα αγελάδας («ξένο» γάλα) σε πολλές περιπτώσεις βρεφών προκαλεί σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως χρόνια διάρροια, στασιμότητα βάρους, αιμορραγικές κενώσεις, δερματίτιδες, αλλεργία κ.ά.
β) Τα νεογέννητα, λόγω του συγχρωτισμού με τα άλλα βρέφη του θαλάμου, είναι επιρρεπή να κολλήσουν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι οι σταφυλοκοκκικές.
Πηγή: www.mothereducation.gr
"Απαιτήστε το νεογέννητο στην αγκαλιά σας"