27 Απρ 2010Τι είναι ο εμβολιασμός;Ο εμβολιασμός είναι μια από τις σημαντικότερες πράξεις που πραγματοποιείται για το συμφέρον των παιδιών σας, προκειμένου να τα προστατέψετε από θανατηφόρες μολυσματικές νόσους.

Ο σκοπός των εμβολίων είναι να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον συγκεκριμένων μικροβίων έτσι ώστε να είναι ικανός ο οργανισμός να αντισταθεί στα συγκεκριμένα μικρόβια όταν ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους.

Πότε δεν εμβολιάζω σωστά το παιδί μου;

Δεν εμβολιάζω σωστά το παιδί μου όταν:

- δεν ξεκινώ τον εμβολιασμό στην ηλικία που πρέπει

- δεν χορηγώ όλες τις δόσεις που πρέπει

- παραλείπω τις αναμνηστικές δόσεις

- δεν κάνω όλα τα εμβόλια που συνιστά το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού- ξεπερνώ κατά πολύ τα χρονικά διαστήματα που προβλέπονται μεταξύ των δόσεων.

Τι κίνδυνο αντιμετωπίζει το παιδί μου αν δεν εμβολιαστεί σωστά;

Όταν ο εμβολιασμός δεν γίνεται έγκαιρα και σωστά ο οργανισμός του παιδιού δεν αποκτά επαρκή ανοσία.

Παιδί που θηλάζει μπορεί να εμβολιασθεί;Ναι. Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.

Έχουν τα εμβόλια αποτέλεσμα;Ναι. Και έχουν μειώσει σημαντικά τη συχνότητα των λοιμώξεων για τις οποίες χορηγούνται.

Έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες τα εβμόλια;Τα εμβόλια παρουσιάζουν κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ήπιες και παροδικές.Τοπικές: πόνος, οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης.Συστηματικές: πυρετός, ναυτία, κεφαλαλγία, εξάνθημα, αρθραλγίες (πόνο στις αρθρώσεις).

Εφόσον πολλά από τα νοσήματα είναι πλέον σπάνια, γιατί πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται τα παιδιά;Γιατί σε πολλά μέρη του πλανήτη δεν γίνονται σωστοί και επαρκείς εμβολιασμοί. Συνεπώς τα μικρόβια και οι ιοί δεν καταπολεμούνται επαρκώς και συνεχίζουν να προκαλούν νόσο. Αν λοιπόν διακοπούν γενικώς οι εμβολιασμοί, θα υπάρξει κίνδυνος επιδημιών.

Εξάλλου, με το σημερινό ρυθμό των μετακινήσεων από χώρα σε χώρα είναι πολύ εύκολη η μεταφορά και η μετάδοση των βακτηρίων και ιών.

Γενικώς, τα παιδιά που δεν είναι επαρκώς και σωστά εμβολιασμένα διατρέχουν κίνδυνο νόσησης από τα συγκεκριμένα βακτήρια ή ιούς.

Τι εμβόλια είναι διαθέσιμα για το παιδί μου;

Τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα για το παιδί σας είναι:

- Διφθερίτιδας

- Τετάνου

- Κοκκύτη

- Πολιομυελίτιδας

- Αιμόφιλου Ινφλουέντσας

- Μηνιγγιτιδόκοκκου

- Πνευμονιόκοκκου

- Ηπατίτιδας Β

- Ιλαράς

- Ερυθράς

- Παρωτίτιδας

- Ανεμευλογιάς

- Γρίπης

- Ηπατίτιδας Α

- Φυματίωσης

- Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Τι χρειάζεται να κάνω για το σωστό εμβολιασμό του παιδιού μου;Μιλήστε με τον Παιδίατρο, προκειμένου να σας λύσει οποιαδήποτε απορία ή ερώτημα σας απασχολεί.

Προετοιμάστε το παιδί σας να δεχτεί τον εμβολιασμό και παρέχετε του ασφάλεια και ενθάρρυνση.Παρακολουθήστε το βιβλιάριο του παιδιού σας, ώστε να μην ξεχνάτε τα προγραμματισμένα εμβόλια.

Από ποιον μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός;Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει από τον παιδίατρο, στο ιατρείο, σε νοσοκομείο ή σε άλλους φορείς υγείας.Πηγή: www.wyethnutrition.gr

2 σχόλια:

  1. Ονομάζομαι Δούκισσα Βαριά και θα ήθελα να σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά εδώ(http://ariadni144.wordpress.com/2009/05/11/%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/). Θα με ενδιέφερε η άποψή σας.Tο mail μου: doukissav@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πιστεύω ότι καλό είναι να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας ξέροντας ότι έτσι θα τα προφυλάξουμε. Έστω και με μερική προφύλαξη. Πλέον στη χώρα μας, όπως και σε πολλές άλλες, ο πληθυσμός εκτός του ότι είναι αυξημένος περιέχει και άλλες φυλές.
    Ένα παράδειγμα για να σας δώσω να καταλάβετε τι εννοώ είναι και το εμβόλιο της φυματίωσης που πλέον λόγω της αυξημένης εισροής αλλοδαπών στη χώρα μας έχει επανέλθει στο προσκήνιο και το Υπουργείο στέλνει ειδικό προσωπικό στα σχολεία με σκοπό τον εμβολιασμό των μαθητών. Η μεγάλη μου κόρη το έκανε πρόπερσι.
    Τουλάχιστον τα εμβόλια που έπρεπε να κάνουν τα παιδιά μου και υπάρχουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τα έχουν κάνει. Εμβόλιο γρίπης όμως δεν έχουν κάνει ποτέ, ούτε εμείς και ούτε αναφέρθηκε ποτέ από την παιδίατρο μας. Στον πανικό που προκλήθηκε πέρσι με τη νέα γρίπη απλά είπαμε όχι! Και νομίζω ότι ορθώς πράξαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!