Σίγουρα είναι πολύ λίγες οι οικογένειες όπου όλα κυλούν πάντα ρόδινα. Προπαντώς οι εργαζόμενες μητέρες, αλλά κι εκείνες που μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους, υφίστανται ψυχικά και σωματικά το μεγαλύτερο βάρος. Κάποιες μάλιστα έχουν να αντιμετωπίσουν και την υποσυνείδητη κατηγορία ότι αφού δουλεύουν και αφήνουν τα παιδιά τους δεν είναι «καλές» μητέρες.
Τα αποτελέσματα ποικίλων ερευνών λένε ότι τα παιδιά δεν είναι σίγουρο ότι στενοχωριούνται όταν η μητέρα τους δουλεύει. Αυτό που φαίνεται να παίζει τον πρώτο ρόλο δεν είναι το αν η μαμά λείπει από το σπίτι, αλλά το αν η μαμά είναι μια ευχαριστημένη και ικανοποιημένη μαμά. Πολλά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, νιώθουν ιδιαίτερα περήφανα που η μητέρα τους είναι ανεξάρτητη και πετυχημένη στη δουλειά της. Αποτελεί γι' αυτά ένα πολύ θετικό πρότυπο και την καμαρώνουν, παρότι ενδεχομένως θα ήθελαν να έχουν λίγο περισσότερο χρόνο μαζί της.
Για πολύ καιρό, σε έρυενες με επίκεντρο τη γυναίκα υπήρχε η άποψη ότι όσες γυναίκες εργάζονται ζορίζονται περισσότερο. Αναμφισβήτητα είναι κουραστικό να καταφέρνεις να συνδυάζεις δουλειά και οικογένεια. Εντούτοις, αυτό το ζήτημα δεν έχει μόνο την αρνητική του πλευρά αν η καθημερινή ζωή, έχει και ορισμένα προνόμια: οι εργαζόμενες μητέρες έχουν περισσότερες επιλογές και περισσότερες, εναλλακτικές λύσεις να ελιχθούν αν κάτι πάει στραβά στη ζωή τους. Έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εξελίσσονται και να ολοκληρώνονται σε πολλά επίπεδα. Και όταν σε γενικές γραμμές όλα πάνε καλά, νιώθουν συνήθως καλά με τον εαυτό τους.
Το σύνθημα της σύγχρονης εποχής είναι το Work Life - Balance (Ισορροπία Δουλειάς - Ζωής). Οι γυναίκες σε αυτό τελικά τα καταφέρνουν μάλλον καλύτερα από τους άντρες, που ακόμη και στις μέρες μας επικεντρώνονται κυρίως στη δουλειά και στην καριέρα τους.
Dr Rolf-Dieter Hesch - Karin Hertzer
από το βιβλίο 100% γυναίκα των εκδόσεων Βλάσση
Αναδημοσίευση από το www.lovebaby.gr
Το όνειρο της ιδανικής οικογένειας