Μέρος 1ο
Της Ευθυμίας Κουτρουμπή, μαιευτήρος-χειρουργού γυναικολόγου
Υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος, πήγατε στον γιατρό σας και στο υπερηχογράφημα σάς επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο είστε έγκυος, αλλά ότι έχετε και δίδυμη κύηση. Την πρώτη… ταραχή θα διαδεχτούν οι απορίες. Γι’ αυτόν τον λόγο αναφέρουμε μερικά πράγματα που η μέλλουσα μητέρα πρέπει να γνωρίζει για την κύηση των διδύμων.
Οι κυήσεις διδύμων (ή και των τριδύμων) τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί, λόγω της χρησιμοποίησης τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Υπάρχουν δύο είδη διδύμων: αυτά που προέρχονται από ένα γονιμοποιημένο ωάριο (μπορεί να μοιράζονται έναν πλακούντα, αλλά το κάθε έμβρυο, συνήθως, έχει τον δικό του αμνιονικό σάκο), είναι πάντα του ίδιου φύλου και μοιάζουν σαν δύο σταγόνες, και αυτά που προέρχονται από δύο ωάρια και μπορεί να είναι διαφορετικού φύλου και έχουν τις ομοιότητες που έχουν τα αδέρφια μεταξύ τους.
Μια δύσκολη κύηση
Η κύηση με δίδυμα είναι πάντα πιο δύσκολη από το ένα έμβρυο. Είναι κύηση υψηλού κινδύνου. Συνήθως διαπιστώνεται νωρίς, με τη χρήση της υπερηχογραφίας, και τη χαρά των γονέων ακολουθούν χιλιάδες απορίες. Με το υπερηχογράφημα διαπιστώνεται αν πρόκειται για μονογενή δίδυμα (από το ίδιο ωάριο) ή διγενή.
Η κύηση μονογενών διδύμων παρουσιάζει πάντα μεγαλύτερους κινδύνους, γιατί βρίσκονται μέσα σε έναν σάκο και τρέφονται από έναν πλακούντα, με συνέπεια μερικές φορές το ένα από τα δύο να τρέφεται καλύτερα από το άλλο και να μεγαλώνει υπέρμετρα, απειλώντας μερικές φορές και την ύπαρξη του δεύτερου εμβρύου. Τότε χρειάζεται να γίνει μια διαδικασία με λέιζερ, που πραγματοποιείται σε εξειδικευμένα κέντρα και μειώνει την επικοινωνία των αιμοφόρων αγγείων μέσα στον κοινό πλακούντα, για να σωθεί το δεύτερο έμβρυο. Αυτή η διαδικασία δεν είναι ακίνδυνη, αλλά είναι μερικές φορές απαραίτητη για να σωθεί το δεύτερο έμβρυο.
Όμως, και η κύηση δύο διαφορετικών εμβρύων είναι αρκετά επικίνδυνη και κουραστική. Ο κίνδυνος αποβολής είναι αυξημένος. Μερικές φορές, μια κύηση μπορεί να ξεκινήσει σαν δίδυμος, και στο πρώτο τρίμηνο ένα από τα δύο έμβρυα να υποστρέψει. Διαδικασία που μπορεί να είναι πολύ επώδυνη ψυχολογικά, γιατί συνήθως δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, αλλά που δεν επηρεάζει την πορεία του άλλου εμβρύου. Αν, όμως, το ένα από τα δύο έμβρυα σταματήσει να αναπτύσσεται στα επόμενα τρίμηνα της κύησης, τότε συνήθως, ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα, ξεκινάει τοκετός που μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση ενός πρόωρου εμβρύου. Συνήθως, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα όταν πρόκειται για τρίδυμα, γιατί τότε το ενδεχόμενο της πρόωρης γέννησης είναι αυξημένο, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται, και οι μελλοντικοί γονείς καλούνται να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν μια κύηση με τρίδυμα ή θα προβούν σε μείωση του ενός στο πρώτο τρίμηνο, γεγονός επιβαρυντικό ψυχολογικά, αλλά μερικές φορές απαραίτητο.
Επίσης, ο προγεννητικός έλεγχος των διδύμων είναι πάντα πιο δύσκολος και πρέπει να εκτελείται από έμπειρους προγενετιστές.
Για την έγκυο, το να έχει δίδυμα, συνήθως, σημαίνει περισσότερα συμπτώματα, όπως ναυτία, εμέτους, καούρες και κούραση που ξεκινάει από νωρίς. Άλλα κοινά συμπτώματα είναι κοιλιακός πόνος, δύσπνοια και πίεση στην ηβική χώρα, ιδίως στο περπάτημα. Η έγκυος θα χρειαστεί, επίσης, περισσότερες βιταμίνες, όπως φολικό οξύ, σίδηρο και ασβέστιο, καθώς και ισορροπημένη διατροφή, και να αποφεύγει τους πολλούς υδατάνθρακες και τα πολλά γλυκά. Γι’ αυτό χρειάζεται στενή παρακολούθηση και προσοχή, να μην πάρει πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της κύησης.
Επίσης, αυξάνουν οι πιθανότητες η έγκυος να εμφανίσει διαβήτη κύησης, μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον πλακούντα, ο οποίος συνήθως χρειάζεται σωστή διατροφή, και αν επιμένει, μπορεί να χρειαστεί να γίνονται ενέσεις ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ακόμη, μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη αρτηριακή πίεση, η οποία, όταν συνδυάζεται με απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα, ονομάζεται προεκλαμψία και χρειάζεται προσεκτική και στενή παρακολούθηση για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα και στην έγκυο.
Πρέπει, επίσης, να μην κουράζεται ιδιαίτερα. Τα ταξίδια, γενικά, κατά τη διάρκεια της κύησης, καλό είναι να αποφεύγονται, ιδιαίτερα σε μέρη που δεν υπάρχουν εξειδικευμένα μαιευτικά κέντρα, γιατί πάντα μπορεί να συμβεί κάτι απρόοπτο που να χρειάζεται νοσοκομείο.
Κατά τη διάρκεια της κύησης, η έγκυος χρειάζεται υποστήριξη από το περιβάλλον της, σωματική και ψυχολογική, γιατί το άγχος της μέλλουσας μητέρας διπλασιάζεται για το αν θα είναι ικανή να φροντίσει όχι ένα, αλλά δυο νεογέννητα μωρά.
Όσο πλησιάζει η κύηση προς το τέλος της, χρειάζεται στενή παρακολούθηση, γιατί στο μεγαλύτερο ποσοστό των διδύμων ο τοκετός αρχίζει πρόωρα, συνήθως την 35η-36η εβδομάδα κύησης, γιατί η μήτρα υπερδιατείνεται και ξεκινούν συσπάσεις. Καλό είναι η έγκυος να έχει στενή σχέση με τον μαιευτήρα της και να μπορεί να τον ενοχλεί για οτιδήποτε την απασχολεί, γιατί μόνο αυτός μπορεί να κρίνει αν κάποιο σύμπτωμά της είναι ανησυχητικό ή όχι.
Συνήθως, ο τοκετός των διδύμων γίνεται σήμερα με καισαρική τομή, γιατί είναι πιο ασφαλής για τα έμβρυα και καταπονούνται λιγότερο. Επίσης, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν έχουν το ιδανικό βάρος ή είναι πρόωρα, και χρειάζεται να μείνουν για κάποιο διάστημα στη μονάδα νεογνών του μαιευτηρίου.
Σήμερα, όμως, που η νεογνολογία έχει προοδεύσει, τα δίδυμα εξελίσσονται καλά και οι γονείς φεύγουν από το μαιευτήριο με δύο υγιή μωρά.
Πηγή: www.familylife.gr
Δίδυμα: Τι να προσέξετε στην εγκυμοσύνη!