1 Οκτ 2009

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ



Η τηλεόραση είναι συνήθως ένας λόγος διαφωνίας μεταξύ παιδιών και γονιών: τα παιδιά θεωρούν την τηλεόραση τρόπο ψυχαγωγίας και αυτό αληθεύει ως ένα σημείο καθώς αποτελεί «παράθυρο», για τα παιδιά και όχι μόνο, σε άλλους κόσμους, εικόνες και ερεθίσματα. Συνάμα, όμως, η πολύωρη τηλεθέαση κατά την παιδική ηλικία έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση προβλημάτων στην ενήλικη ζωή! Η παχυσαρκία, οι κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα ακόμα και η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών αποτελούν χαρακτηριστικά που αναπτύσσουν οι ενήλικες αν αποτελούσαν δεινούς τηλεθεατές κατά τη διάρκεια παρακολουθούσαν της παιδικής τους ηλικίας.



Η ΠΟΛΥΩΡΗ ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ

Δυστυχώς, στις μέρες μας, λόγω πολλών παραγόντων, τα παιδιά παρακολουθούν περισσότερη τηλεόραση από ποτέ. Οι φυσικές δραστηριότητες έχουν περιοριστεί και η τηλεόραση – καθώς και τα παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή- έχουν αντικαταστήσει , σε πολλές περιπτώσεις, το παιχνίδι – με ή χωρίς σωματική άσκηση- τη φυσική δραστηριότητα, την άσκηση, τα χόμπυ. Με την τηλεθέαση να αντικαθιστά όλα τα παραπάνω, η τηλεόραση είναι δυνατό να συμβάλλει σημαντικά στην παιδική παχυσαρκία. Με δεδομένο ότι τα ελληνόπουλα αποτελούν τα πιο παχουλά παιδιά της Ευρώπης, ο συνειρμός ότι μέρος της ευθύνης αυτού του ,πλέον, κοινωνικού προβλήματος έχει και η πολύωρη  τηλεθέαση, είναι αναπόφευκτος.

Σε σχετική μακρόχρονη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία – που ξεκίνησε το 1970 και ολοκληρώθηκε πρόσφατα- σε σχέση με τις επιπτώσεις της τηλεθέασης παρακολουθήθηκαν 1.000 παιδιά από την ηλικία των 5 μέχρι των 26 ετών. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν τα εξής:   η παρακολούθηση τηλεόρασης περισσότερων από 2 ωρών ημερησίως τηλεόρασης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, ήταν υπεύθυνη για το 17% των περιπτώσεων υπερβολικού βάρους σώματος.

Πολύς λόγος επίσης, γίνεται και για τη βία στην οποία εκτίθενται τα παιδιά μέσω της τηλεόρασης. Έχει εκτιμηθεί ότι το μέσο παιδί όταν τελειώσει το Δημοτικού θα έχει δει στην τηλεόραση 8.000 σκηνές βίας!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΝΑΙ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

Μπορεί να φαίνεται , σύμφωνα με τα παραπάνω, ότι η επίδραση της τηλεόρασης στα παιδιά είναι καταστροφική. Δεν είναι όμως έτσι. Όλα τα παραπάνω αποτελούν αποτελέσματα της πολύωρης τηλεθέασης.  Η παρακολούθηση τηλεόρασης- όταν ελέγχεται από τους γονείς μπορεί να παίξει και θετικό ρόλο στη ζωή ενός παιδιού. Συμβάλλει στη μάθηση και στην εκπαίδευση καθώς είναι πολλές οι φορές που «απλουστεύει» τη γνώση και τη μεταφράζει σε απλά σύμβολα με αποτέλεσμα την ευκολότερη κατανόηση σύνθετων θεμάτων. Συνάμα, μέσω της τηλεόρασης ένα παιδί μπορεί να γνωρίσει άλλους πολιτισμούς και κοινωνίες, να ακούσει ιδέες και να πληροφορηθεί.

Γι’ αυτό:

Εξαιρετικά μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι γονείς στην απομυθοποίηση των ερεθισμάτων που λαμβάνουν τα παιδιά από την τηλεόραση.

  • Δεν απαγορεύουμε στα παιδιά την παρακολούθηση τηλεόρασης. Το απαγορευμένο έλκει για τα παιδιά.

  • Συζητάμε μαζί τους για της σκηνές βίας και σεξ που μπορεί να έχουν παρακολουθήσει, με ξεκάθαρη, απλή και κατανοητή γλώσσα και τους εξηγούμε πώς ότι είδαν ήταν ψεύτικο και σκηνοθετημένο.

  • Επίσης, παρακολουθούμε με τα παιδιά μας τηλεόραση, όταν μπορούμε, έτσι ώστε να απαντήσουμε σε πιθανές ερωτήσεις και απορίες τους.

  • Φροντίζουμε να παρακολουθούν τα παιδιά μας προγράμματα με θετικά μοντέλα που αναδεικνύουν θετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά.

  • Δεν χρησιμοποιούμε την τηλεόραση ως μπέιμπι σίτερ προκειμένου να έχουμε χρόνο για τις δουλειές μας. Τα βιβλία, οι χειροτεχνίες, ο αθλητισμός, το παιχνίδι αποτελούν λύσεις πιο χρήσιμες για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Τέλος, δεν μπορούμε να τονίσουμε περισσότερο το παρακάτω: αποτελούμε όλοι μας καθοριστικό παράδειγμα για τα παιδιά μας. Εάν μας βλέπουν τα παιδιά μας να βλέπουμε τηλεόραση πολλές όλες την ημέρα επόμενο είναι να αναπτύξουν και αυτά τις ίδιες συνήθειες. Οι ψυχαγωγικές και φυσικές δραστηριότητες καθώς και το ενδιαφέρον για τον κόσμο γύρω μας- και όχι μόνο μέσω της τηλεόρασης- θα μεταδώσουν στο παιδί την αίσθηση του μέτρου σε ότι αφορά την τηλεόραση και την αναζήτηση ερεθισμάτων και από άλλες πηγές. 





Πηγή: qualitynet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!