3 Οκτ 2009

Παρακαλώ, να χτυπάτε την πόρτα!

Έρχεται κάποια στιγμή μια ηλικία όπου τα παιδιά αποζητούν τη μυστικότητα και θέλουν να περιχαράξουν το χώρο τους. Αυτή η περίοδος συμπίπτει με το ξύπνημα του ενδιαφέροντος τους για το σώμα τόσο το δικός τους όσο και των άλλων. Το παιδί αρχίζει να παρατηρεί τις σωματικές διαφορές μεταξύ των κοριτσιών και των αγοριών. Ίσως και να αρχίσει να συγκρίνει πως είναι η δική του η εμφάνιση σε σχέση με εκείνη των άλλων-συνήθως μεγαλύτερων-παιδιών του ίδιου φύλου κι αυτό ίσως το κάνει ευαίσθητο με το δικό του σώμα.





Ταυτόχρονα, τα παιδιά ηλικίας 6-8 ετών εισπράττουν μια αλλαγή στη συμπεριφορά των ενηλίκων απέναντι τους. Οι γονείς τους, που τα άφηναν να τρέχουν στο σπίτι σχεδόν γυμνά, τώρα τους ζητάνε να ντύνονται. Οι περισσότεροι γονείς γίνονται πιο ευαίσθητοι όσον αφορά τη γύμνια των παιδιών τους καθώς  αυτά μεγαλώνουν, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν.





Τα παιδιά που πάνε σχολείο θέλουν να νιώθουν ότι είναι μεγάλα παιδιά κι ότι μπορούν να φροντίζουν τον εαυτό τους. Το να κρύβουν το σώμα τους από τους άλλους είναι ένας τρόπος να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να αναπτύξουν την επιθυμία τους για ανεξαρτησία. Όμως, αυτά τα ξαφνικά όρια που θέτουν μπορούν να σημαίνουν μια δύσκολη προσαρμογή για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες, οι οποίοι μπορεί να νιώσουν αποκλεισμένοι και να περάσουν δύσκολες ώρες μην ξέροντας πως να αντιδράσουν. 





Να περιμένετε, ωστόσο, αρκετές μεταπτώσεις τον πρώτο καιρό. Μην εκπλαγείτε αν το παιδί σας κλειδώνει την πόρτα του μπάνιου το ένα βράδυ και το άλλο σας ζητάει να του χτενίσετε τα μαλλιά επειδή είναι πολύ κουρασμένο για να το κάνει μόνο του. Να ακολουθείτε αυτά που σας λέει το παιδί σας και να είστε εκεί-χωρίς ερωτήσεις ή δισταγμούς-όταν σας ζητάει βοήθεια. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να περάσετε ομαλά αυτή τη μεταβατική περίοδο.





Αποδεχτείτε τους νέους "κανόνες" του.

Η ιδιωτική ζωή είναι καλό πράγμα και στο χέρι σας είναι να την ενθαρρύνετε. Καθώς το παιδί σας αρχίζει να κάνει περισσότερα πράγματα μόνο του για τον εαυτό του, είναι σημαντικό για αυτό να θέσει όρια όσον αφορά το σώμα του. Μην ενοχλείτε όταν σας κλείνει την πόρτα κάθε φορά που αλλάζει. Μην το πειράζετε ποτέ λέγοντας του πράγματα του τύπου "Σε έχω δει γυμνό και πριν". Αντί για αυτό, δείξτε στο παιδί σας ότι καταλαβαίνετε γιατί δεν θέλει να το βλέπει έτσι κανείς πια-ούτε καν εσείς.





Εξαιρέσεις στον κανόνα.

Πρέπει όμως το παιδί σας να καταλάβει ότι υπάρχουν στιγμές όπου η ασφάλεια προέχει της μυστικότητας! Το κλειδί εδώ είναι να του περάσετε το μήνυμα με "γλυκό" τρόπο.



  • Για παράδειγμα, μπορείτε να επιμένετε στο να πηγαίνετε μαζί στις δημόσιες τουαλέτες (μπορείτε όμως να το περιμένετε έξω από την πόρτα).

  • Αν νιώθετε πιο άνετα-για τους δικούς σας λόγους-να είστε στο μπάνιο όταν πλένεται, προτείνετε του να του διαβάσετε ένα βιβλίο ή πείτε του ότι πρέπει να καθαρίσετε το ντουλαπάκι με τα φάρμακα για να του δώσετε την αίσθηση ότι έχει και ιδιωτική ζωή.

  • Ακόμα, εξηγήστε του ότι για ιατρικούς λόγους θα πρέπει να ελέγχετε κατά καιρούς το σώμα του.

Υπερβολές σεμνοτυφίας: Μήπως τρέχει κάτι;

Αν ξαφνικά το παιδί σας ντρέπεται πάρα πολύ για το σώμα του, ψάξτε την αιτία. Αν υποπτεύεστε σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση, ρωτήστε το ευθέως αν κάποιος το άγγιξε με άσχημο τρόπο ή του είπε κάτι που το έκανε να νιώσει άβολα. Μη βγάζετε όμως συμπεράσματα. Μπορεί να υπάρχει μια πιο απλή εξήγηση. Μπορεί να κάνει παρέα με κάποιο παιδί που να είναι πολύ ντροπαλό και να το μιμείται ή να έκανε κάποιος ένα σχόλιο για το σώμα του. Αν η υπερβολική ντροπαλότητα επιμείνει, μιλήστε με τον παιδίατρο ή με ένα παιδοψυχολόγο.





Η ιδιωτική του ζωή και... η δική σας!

Το παιδί σας μπορεί να απαιτεί περισσότερες προσωπικές στιγμές, αλλά μην περιμένετε να κάνει το ίδιο και για εσάς. Δεν υπάρχει περίπτωση να σκεφτεί πριν εισβάλει στην κρεβατοκάμαρα σας ή στο μπάνιο όταν είστε εσείς μέσα. Αν όμως έχετε τη συνήθεια να περιφέρεστε στο σπίτι με τα εσώρουχα ή ντύνεστε μπροστά του, έχετε έναν καλό λόγο να αρχίσετε να καλύπτεστε τώρα. Στην ηλικία των 7-8 ετών, μπορεί να ντρέπεται να βλέπει εσάς ή το σύζυγο σας γυμνό (ίσως δηλαδή χαχανίζει ή να κοιτάει αλλού). Αν το παιδί περιμένει έξω από την πόρτα του μπάνιου, βάλτε τη ρόμπα σας πριν βγείτε έξω. Μπορείτε επίσης να κλειδώνετε την πόρτα όταν είστε στο μπάνιο ή στο δωμάτιο σας όταν ντύνεστε.





Σύμβολα ανεξαρτησίας.

Παρακάτω απαριθμούμε ορισμένα αντικείμενα για προσωπική του χρήση που θα χαρίσουν στο παιδί σας το αίσθημα ανεξαρτησίας που χρειάζεται.

  1. Πινακίδες για την πόρτα του δωματίου του. Φτιάξτε πινακίδες που θα γράφουν "Καλώς ορίσατε", "Παρακαλώ να χτυπάτε την πόρτα" και "Μην ενοχλείτε", τις οποίες μπορεί να κρεμάει το παιδί σας στην πόρτα του ανάλογα με την περίσταση.

  2. Μια ρόμπα μπάνιου.Οι πετσέτες μπορεί να πέσουν. Μια ρόμπα όμως καλύπτει όλο το σώμα του παιδιού σας με εμπιστοσύνη στον εαυτό του καθώς βγαίνει από το μπάνιο και πηγαίνει στο δωμάτιο του.

  3. Ένα προσωπικό ντουλαπάκι. Με το να αγοράσετε στο παιδί σας ένα μικρό ντουλαπάκι με κλειδαριά, του δίνετε την αίσθηση ότι τα πιο πολύτιμα για αυτό πράγματα είναι ασφαλή και μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Πηγή: Το παιδί μου κι εγώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!