29 Οκτ 2009

Πώς να προστατέψετε τα παιδιά από διάφορα ατυχήματα

Για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων στο σπίτι και εκτός δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει να μένουν χωρίς επίβλεψη ενηλίκου ούτε ένα λεπτό. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στο σπίτι που δεν μας περνάνε από το νού. Επειδή για να βάλει το παιδί κάτι στο στόμα του ή να τραυματισθεί είναι ζήτημα δευτερολέπτων αξίζει τον κόπο να επιθεωρούμε συνεχώς το οικιακό περιβάλλον του και να βεβαιωνόμαστε ότι δεν αφήσαμε κοντά του:

α) πράγματα μικρά, μικρότερα των 5 εκατοστών, τα οποία μπορεί να σφηνωθούν στο λαιμό του και να μην πηγαίνουν ούτε κάτω, ούτε έξω (κέρματα, βώλοι, κομμάτια παιχνιδιών, λουκούμι, κρέας),

β) πράγματα κοφτερά ή πολύ βαριά (ψαλίδι, ξυραφάκι, μαχαίρι, εργαλεία κ.λ.π.),

γ) σπίρτα,

δ) φάρμακα (ιδίως χάπια που μοιάζουν με καραμέλες),

ε) ποτήρια, βάζα και άλλα γυαλικά.



2. Οι παιδικές δηλητηριάσεις είναι συχνότατες. Με ένα καυστικό υγρό εάν το παιδί επιζήσει θα καταδικαστεί σε σειρά εγχειρήσεων. Αποφεύγετε να προμηθεύεστε τέτοια προϊόντα στο σπίτι. Η χλωρίνη, το νέφτι, το πετρέλαιο, τα αλκοολούχα και πολλά άλλα υγρά που υπάρχουν στο σπίτι πρέπει να κλειδώνονται.

3. Η μεταφορά ενός χημικού υγρού (π.χ. χλωρίνης ή βενζίνης) από το δικό του μπουκάλι σε άλλο, όπου προηγουμένως είχαμε άλλο υγρό λιγότερο επικίνδυνο, είναι μεγάλο σφάλμα.

3. Οι ετικέτες με το όνομα του περιεχομένου υγρού και σχετικές προειδοποιήσεις, σήματα, νεκροκεφαλές κλπ. είναι πολύ χρήσιμες και πρέπει να αντιστοιχούν με την πραγματικότητα, αφορούν όμως τους ενήλικους και όχι τα μικρά παιδιά. Προσπαθήστε να βρείτε δοχεία που κλείνουν με ειδικά πώματα.

4. Τα μωρά μπορούν να πνιγούν πίνοντας ανάσκελα με το μπιμπερό, εάν τα αφήσουμε μόνα. Ένα μακρύ κορδόνι δεμένο στην πιπίλα, όπως και οποιοδήποτε κορδόνι, κορδέλα ή σπάγκος μπορούν να τυλιχθούν στο λαιμό ενός παιδιού τη νύχτα ή όταν είναι στο πάρκο του και να το πνίξουν μέσα σε πολύ μικρό διάστημα οπότε πρέπει να αποφεύγονται. Κίνδυνος πνιγμού υπάρχει και με τις πλαστικές σακούλες.

6. Όταν προμηθευτείτε ψηλό καρεκλάκι για το μωρό προσέξτε:

α) να μπορεί να δεθεί το μωρό σ' αυτό γερά με τρόπο που δεν θα μπορεί να γλιστρήσει κάτω ή δεν θα μπορεί να σκαρφαλώσει.

β) Το καρεκλάκι να βρίσκεται δεμένο ή πιασμένο στο τραπέζι ώστε να μην μπορεί να πέσει. Προσέξτε με το βάρος του μωρού το οποίο καθώς αυξάνει μπορεί κάποια στιγμή να οδηγήσει σε ανατροπή ενός ελαφριού τραπεζιού.

γ) Ακόμα και στο καρεκλάκι το μωρό πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη ενηλίκου.

7. Εάν χτυπήσει το τηλέφωνο ή το κουδούνι την ώρα που κάνετε μπάνιο στο μην απαντήσετε ή πάρτε το μωρό μαζί σας. Ο πνιγμός είναι ζήτημα ελαχίστου χρόνου και δεν χρειάζεται πολύ νερό. Για τον ίδιο λόγο μην αφήνετε λεκάνες με νερό στο πάτωμα ή κουβάδες γεμάτους. Στο μπάνιο τοποθετείτε πρώτα το κρύο νερό και μετά το ζεστό Ένα παιδί μπορεί να προλάβει να μπει στη μπανιέρα όταν έχει μόνο ζεστό νερό και να του προκληθεί έγκαυμα.

8. Τα παιδιά παθαίνουν συχνά εγκαύματα στο τζάκι, όταν δεν έχουμε βάλει μπροστά στη φωτιά μια προστατευτική σχάρα. Επίσης όταν φοράνε ρούχα από εύφλεκτο τούλι το τζάκι και τα κεράκια στο σπίτι είναι πολύ επικίνδυνα.

9. Πολύ συχνά εγκαύματα παιδιών προκαλούνται από ζεστά ροφήματα ή σούπες που ρίχνουμε εμείς επάνω τους. Μην μεταφέρεται ζεστά ροφήματα μαζί με το μωρό σας.

10. Το χερούλι της σκευών στην κουζίνα πρέπει να το στρέφουμε πάντα προς την εσωτερική μεριά της κουζίνας.



11. Όταν πάρει φωτιά το λάδι του τηγανιού να το σβήνουμε ψύχραιμα με ένα καπάκι, ένα βρεγμένο πανί ή κάτι που θα πνίξει τη φλόγα. Κάθε τι άλλο είναι πολύ επικίνδυνο, όπως το να πάμε το τηγάνι φλεγόμενο προς το νεροχύτη!

12 . Οι ηλεκτροπληξίες αντιμετωπίζονται με τον ειδικό διακόπτη ασφαλείας που πρέπει όλα τα σπίτια να έχουν στον πίνακα ηλεκτροδότησης. Η συσκευή αυτή διακόπτει το ρεύμα και με ελάχιστη διαρροή. Επίσης πάντα χρησιμοποιούμε καπάκι ασφαλείας στις πρίζες με κλειδί.

13. Στη θάλασσα προλαβαίνουμε τους πνιγμούς των παιδιών:

Α. Μαθαίνοντας τα κολύμπι από μικρή ηλικία

Β. Περιμένουμε δύο ώρες μετά το κάθε γεύμα πριν μπούμε στο νερό.

Γ Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να απομακρύνονται πολύ από την ακτή, ακόμα και εάν ξέρουν καλό μπάνιο.

Δ. Προειδοποιούμε τα παιδιά να μην βουτάνε από ψηλά όταν δεν γνωρίζουν πολύ καλά το βάθος της θάλασσας.

12. Ελέγχουμε τα φρένα των ποδηλάτων των παιδιών, και προμηθευόμαστε ειδικό κράνος για ποδηλασία.

13. Δεν αφήνουμε κλειδιά πάνω στις κλειδαριές καθώς και ένα μικρό παιδί μπορεί να κλειδωθεί μόνο του μέσα σε ένα δωμάτιο.

14. Στις γυάλινες πόρτες, π.χ. στα μπαλκόνια, τοποθετούμε κάποιο αυτοκόλλητο ώστε να φαίνεται ότι η πόρτα είναι κλειστή.

15. Στα μπαλκόνια τοποθετούμε κατάλληλη προστατευτική περιφραξη από πλαστικό δικτυωτό πλέγμα. Η περίφραξη πρέπει να έχει κατάλληλο ύψος ώστε το παιδί να μην μπορεί να πετάξει πράγματα κάτω από το μπαλκόνι. Επίσης δεν αφήνουμε καρέκλες ή άλλα πράγματα κοντά στα κάγκελα, γιατί τα παιδιά ενστικτωδώς ανεβαίνουν επάνω και σκύβουν.



Πηγή: postokano.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!