8 Οκτ 2009

Ναι ή όχι στην πιπίλα;







Αμφιλεγόμενη όσο λίγα αντικείμενα της βρεφανάπτυξης, η πιπίλα είναι αγαπημένο αξεσουάρ των μωρών, όμως προκαλεί την ανησυχία των γονιών σχετικά με τη χρήση της. Γιατί τα μωρά την αγαπούν; Απλούστατα διότι τα κάνει να αισθάνονται αγαλλίαση, ασφάλεια και ηρεμούν όπως ακριβώς κατά το θηλασμό. Όπως όμως όλα τα ωραία πράγματα έτσι και η πιπίλα είναι ωφέλιμη αρκεί να τηρείται μέτρο στη χρήση της. Τι πρέπει να γνωρίζετε, λοιπόν, σχετικά;





Να του δώσω πιπίλα;

Η χρήση της πιπίλας στο μωρό δεν είναι κακή συνήθεια αρκεί να γίνεται με κάποιες προϋποθέσεις. Συνήθως οι γονείς ανησυχούν ότι η πιπίλα μπορεί να βλάψει τα δόντια του μωρού όταν βγουν. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Γενικής Οδοντιατρικής, κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα με τα δόντια μπορεί να διορθωθεί εάν το παιδί πάψει να χρησιμοποιεί την πιπίλα μεταξύ 2 και 3 ετών. Πείτε, λοιπόν, "ναι" στην πιπίλα αρκεί να προσέξετε τα εξής:







  • Μη δώσετε στο μωρό σας πιπίλα από τον πρώτο του μήνα, εάν σκοπεύετε να θηλάσετε, επειδή με αυτόν τον τρόπο θα "σαμποτάρετε" τον επιτυχή θηλασμό.


  • Αποφύγετε να δίνετε στο μωρό σας πιπίλα κάθε φορά που κλαίει για να το ηρεμήσετε, καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν το αφήνετε να "εκφραστεί" (πεινάει, θέλει άλλαγμα, έχει κολικούς κλπ). Παράλληλα δεν του αφήνετε το περιθώριο να μάθει να ηρεμεί από μόνο του. Δοκιμάστε τις αγκαλιές, το νανούρισμα, τα παραμύθια και αν αποτύχουν, τότε δώστε του πιπίλα.

  • Ένα μωρό που έχει συνηθίσει να κουβαλάει παντού την πιπίλα του θα δυσκολευτεί να την αποχωριστεί όταν θα χρειαστεί να πάει στον παιδικό σταθμό, ενώ η συνεχής χρήση της πιπίλας σε μεγαλύτερη ηλικία δεν το βοηθάει στη λεκτική του ανάπτυξη.

6 οδηγίες χρήσης για..... πιπίλες!

Πριν αγοράσετε ή χρησιμοποιήσετε την πιπίλα του μωρού σας καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένους κανόνες ασφαλείας:

  1. Αγοράζετε πάντα πιπίλα με διάμετρο πάνω από 3 εκατοστά, καθώς οι μικρότερες ενέχουν τον κίνδυνο του πνιγμού, αφού μπορούν να μπουν στο στόμα του μωρού. Τα προτιμώμενα υλικά είναι το αγνό καουτσούκ και όχι το σιλικονούχο ελαστικό, επειδή οι τελευταίες μπορεί να σπάσουν ξαφνικά στο στόμα του μωρού.

  2. Η πιπίλα πρέπει να έχει "δίσκο" εφοδιασμένο με τρύπες, ώστε να εξασφαλίζεται ο σωστός αερισμός της περιοχής γύρω από το στόμα του μωρού.

  3. Προτιμάτε τις πιπίλες με κρίκο στην άκρη, για να τις βγάζετε εύκολα από το στόμα του μωρού. Όμως αποφύγετε πιπίλα με αλυσίδα, ειδικά όταν κοιμάται το μωρό, για να μην τυλιχθεί στο λαιμό του.

  4. Ελέγχετε τακτικά την πιπίλα για τρύπες και σχισμές και φυσικά αντικαταστήστε την φθαρμένη πιπίλα.

  5. Αποφύγετε την παλιά τακτική που ήθελε τις γυναίκες να βουτούν την πιπίλα στη ζάχαρη για να δελεάσουν το μωρό, καθώς κάνετε μεγάλο κακό στη στοματική κοιλότητα και στα επερχόμενα ή υπάρχοντα δόντια ευνοώντας την τερηδόνα.

  6. Έχετε πάντα μαζί σας δεύτερη ή και τρίτη πιπίλα, ώστε εάν πέσει κάτω, να δώσετε μια καθαρή στο μωρό. Επιπλέον, μη βάζετε την πιπίλα στο στόμα σας πριν τη δώσετε στο μωρό σας, καθώς μπορεί να του μεταδώσετε τα δικά σας μικρόβια, όπως η τερηδόνα ή κάποια μόλυνση.

Πιπίλα ή δάχτυλο;

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους αλλά και παιδοδοντιάτρους η χρήση της πιπίλας είναι σαφώς προτιμότερη από το πιπίλισμα του δαχτύλου, που μπορεί να βλάψει πολύ περισσότερο τα δόντια. Επιπλέον, το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι μια συνήθεια που κόβεται πολύ πιο δύσκολα, καθώς το δάχτυλο είναι πάντα.... διαθέσιμο, ενώ η πιπίλα όχι. Επομένως είναι προτιμότερο το μωρό να χρησιμοποιεί πιπίλα που σταδιακά θα του "κόψετε", παρά το δάχτυλο του. Εάν τελικά το δάχτυλο υπερισχύσει της πιπίλας, συνήθως η πλειονότητα των παιδιών εγκαταλείπει την συνήθεια πριν την ηλικία των 5 ετών, προτού, δηλαδή, τα μόνιμα δόντια. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί μετά τα 2 του έτη πως να ηρεμεί με άλλους τρόπους, αντί να πιπιλίζει το δάχτυλο του.





Πως να την "κόψετε";

Ο αποχωρισμός από την πιπίλα χρειάζεται να ξεκινήσει σταδιακά μετά τους 12 μήνες, αφού από τότε και μετά είναι λιγότερο σημαντική η ανάγκη του μωρού για θηλασμό. Για να πετύχετε, ξεκινήστε τη διακοπή σε μια περίοδο κατά την οποία στο σπίτι θα επικρατούν συνθήκες ηρεμίας, δηλαδή δεν θα μετακομίζετε, δεν θα υπάρχουν προβλήματα κλπ. Ξεκινήστε καθιερώνοντας κάποιες ώρες της ημέρας, κατά τις οποίες θα βγαίνετε βόλτα με το παιδάκι σας, χωρίς να έχετε πάρει μαζί την πιπίλα του. Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να τη χρησιμοποιεί όταν βρίσκεται στο δρόμο, στα μαγαζιά, στο πάρκο ή σε φιλικά σπίτια, παρά μόνο στο δωμάτιο του. Επιβραβεύστε το κάθε φορά που τα καταφέρνει χωρίς την πιπίλα του.





Το γνωρίζατε;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (ABPD), οι πιπίλες πριν από την ηλικία του 1 έτους σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου των βρεφών, καθώς τα μωρά που κοιμούνται με πιπίλα, κοιμούνται λιγότερα βαθιά και μπορεί να ξυπνήσουν πιο γρήγορα εάν σταματήσει η αναπνοή τους (αυτό είναι το κύριο σύμπτωμα του Συνδρόμου). Άλλες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι το να έχει ένα μωρό την πιπίλα στο στόμα, καταπραϋνει τη δυσφορία του στη διάρκεια επώδυνων διαδικασιών, όπως ένα εμβολιασμός.





Πηγή: Γονείς εν δράση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!