Την ώρα που τα ελληνόπουλα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα πιο υπέρβαρα παιδιά του κόσμου, οι ειδικοί καταδεικνύουν ως βασικούς ενόχους για το πρόβλημα τέσσερα διατροφικά «αγκάθια», τα οποία υπονομεύουν την υγεία της νέας γενιάς. Σε αυτά περιλαμβάνονται η προτίμηση των παιδιών στα ανθυγιεινά έτοιμα γεύματα τύπου fast food, η παράλειψη του πρωινού γεύματος, η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και το ακατάσχετο τσιμπολόγημα ανθυγιεινών σνακ, με τα οποία αγόρια και κορίτσια συνοδεύουν το καθημερινό τους σερφάρισμα στο Διαδίκτυο.
Σουβλάκι αντί για φρούτα
Όλες οι πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι ποτέ άλλοτε τα ελληνόπουλα δεν βρίσκονταν τόσο μακριά από τα πρότυπα της αυθεντικής μεσογειακής διατροφής. «Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα ψάρια, που θα ’πρεπε να συνθέτουν το μεσογειακό μενού, αποτελούν άγνωστες λέξεις για τα περισσότερα παιδιά και τους εφήβους,
που προτιμούν να χορταίνουν με σουβλάκι (και γύρο ή κεμπάπ ή ντονέρ), χάμπουργκερ, πίτσα και τηγανητές πατάτες» επισημαίνει
ο Μανώλης Μανωλαράκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής, καταγράφοντας την έκταση του
προβλήματος. Την κατάσταση επιδεινώνει η απουσία των γονιών στη δουλειά, που στερεί από τα παιδιά το σπιτικό φαγητό, στρέφοντάς τα υποχρεωτικά στην εύκολη λύση των έτοιμων γευμάτων (εκτός σπιτιού ή
delivery). Τα γεύματα αυτά είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, που εκτός του ότι αυξάνουν το θερμιδικό τους περιεχόμενο δυναμιτίζουν και την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού βλάπτουν άμεσα την καρδιά
και τα αγγεία. Επιπλέον, περιέχουν και κρυφές ποσότητες αλατιού, που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας στο παράδοξο φαινόμενο να συναγωνίζονται οι έφηβοι σε υπέρταση τους... παππούδες τους!
Σε περσινή έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας τουΝοσοκομείου Παίδων
Αγλαΐα Κυριακού είχε φανεί ότι αν τα παιδιά δεν αλλάξουν άμεσα διατροφικές συνήθειες, ώστε να απαλλαγούν από την παχυσαρκία, την ινσουλινοαντίσταση, η οποία οδηγεί στο σακχαρώδη διαβήτη, την
υπέρταση και την υψηλή χοληστερόλη, θα έχουν μεγαλώνοντας μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης από τους γονείς τους, κάτι που
θα αποτελέσει πρωτοφανές αρνητικό γεγονός για τα ελληνικά χρονικά.
Σφάλμα η παράλειψητου πρωινού
Εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας διαδραματίζει και η παράλειψη του πρωινού, που όπως επισημαίνουν οι
ειδικοί αποτελεί το πιο βασικό γεύμα της ημέρας. «Ένα θρεπτικό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει μια μερίδα γαλακτοκομικών (π.χ. ένα ποτήρι γάλα), ένα φρούτο και δημητριακά ολικής άλεσης, όπως είναι οι πιτυρούχες νιφάδες» εξηγεί ο κ. Μανωλαράκης. Επειδή τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, εξασφαλίζουν κορεσμό διαρκείας. Παράλληλα, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας
τις κρίσεις λαιμαργίας που πάντοτε αποβαίνουν σε βάρος της ζυγαριάς.
Πηγή περιττής ζάχαρης τα αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά έχουν κι αυτά μερίδιο της ευθύνης για τη σύγχρονη επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας. Κάθε κουτάκι αναψυκτικού
περιέχει 7 κουταλάκια ζάχαρη, που ισοδυναμούν με 140 «κενές» θερμίδες, αφού δεν χρειάζονται για να καλύψουν οργανικές ανάγκες. Πρόσφατη βρετανική έρευνα φανερώνει ότι η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών προσθέτει περιττά κιλά με την πάροδο των ετών και γι’ αυτό σε καμία περίπτωση τα αναψυκτικά δεν θα έπρεπε να αντικαταστήσουν το νερό ως μέσο ενυδάτωσης. Εντελώς αθώα δεν είναι ούτε τα light αναψυκτικά, τα οποία μπορεί να μην επιβαρύνουν με κενές θερμίδες τον οργανισμό, αλλά μαθαίνουν στα παιδιά να αγαπούν τις έντονα γλυκές γεύσεις, εξαιτίας των γλυκαντικών ουσιών που περιέχουν. Έτσι, τα παιδιά μεγαλώνοντας αναζητούν την έντονα γλυκιά γεύση
στο φαγητό, κάτι που μοιραία τα οδηγεί στην υπερκατανάλωση γλυκών.
Τσιμπολόγημα, ο μεγάλος εχθρός
Το τσιμπολόγημα βλάπτει σοβαρά τη σιλουέτα και την υγεία, ειδικά όταν περιλαμβάνει τα κλασικά ανθυγιεινά σνακ που λατρεύουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Γλυκά όπως τα μπισκότα, τα μάφιν, τα κρουασάν και τα ντόνατς, αλλά και αλμυρά σνακ, όπως τα τσιπς και τα νάτσος, μετατρέπονται σε θερμιδικές «βόμβες» όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Η υπερκατανάλω ση γίνεται ακόμα πιο εύκολη υπόθεση όταν το τσιμπολόγημα συνοδεύει κάποια δραστηριότητα που αποσπά την προσοχή των παιδιών, όπως είναι το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, τα video games και η παρακολούθηση ταινιών στην τηλεόραση ή το DVD.
Γενικά, όλες αυτές οι δραστηριότητες, που αποτελούν καθιστική μορφή ψυχαγωγίας και έχουν αντικαταστήσει το παιχνίδι στην γειτονιά και τα σπορ, εντείνουν την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας. Κι αυτό γιατί αποτρέπουν την πρόσθετη καύση θερμίδων, με αποτέλεσμα να διατηρούν μονίμως θετικό το θερμιδικό ισοζύγιο, με τις θερμίδες που προσλαμβάνονται από τη διατροφή να ξεπερνούν τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός
Διατροφικές συμβουλές για παιδιά
Από τη διατροφολόγο - κλινική διαιτολόγο Σοφία Ελευθερίου:
• Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πρωϊνό, έστω και «στο πόδι». Για
τους βιαστικούς μαθητές ένα κουτάκι γάλα μαζί με μερικά μπισκότα ολικής άλεσης ή δύο μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης αποτελούν εύκολη και υγιεινή επιλογή.
• Για όσα παιδιά τρώνε πρωϊνό στο σπίτι, εξαιρετική επιλογή αποτελεί ένα μπολ με δημητριακά και ένα σπιτικό smoothie. Το τελευταίο είναι φρέσκος χυμός φρούτων χτυπημένος με γάλα ή γιαούρτι στο μπλέντερ, που συνδυάζει υψηλό βιταμινούχο περιεχόμενο μαζί με ασβέστιο, το οποίο είναι πολύτιμο για το χτίσιμο γερών οστών.
• Το κολατσιό και το απογευματινό σνακ είναι απαραίτητα στα παιδιά.
Κατ’ αρχάς, εφοδιάζουν τον οργανι- σμό με ενέργεια, αυξάνουν τις επιδόσεις στο διάβασμα και κόβουν την όρεξη, περιορίζοντας την υπερκατανάλωση φαγητού. Για να είναι ωφέλιμα για την υγεία, τα σνακ πρέπει να είναι θρεπτικά, όπως: ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, μερικά κράκερ ολικής άλεσης, ένα κουτάκι γάλα ή ένα γιαούρτι (σκέτο, με φρούτα ή μούσλι).
• Επειδή η σοκολάτα αποτελεί αγαπημένο παιδικό έδεσμα, δεν έχει νόημα
να προσπαθήσουν οι γονείς να τους την στερήσουν. Σαν επιδόρπιο μπορούν να φάνε ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και «αγχολυτικό» μαγνήσιο, αρκεί να περιοριστούν σε 30-50 γρ. Κι αυτό γιατί αν και θρεπτική, η σοκολάτα είναι παχυντική
Πηγή: citypress
Σουβλάκι αντί για φρούτα
Όλες οι πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι ποτέ άλλοτε τα ελληνόπουλα δεν βρίσκονταν τόσο μακριά από τα πρότυπα της αυθεντικής μεσογειακής διατροφής. «Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα ψάρια, που θα ’πρεπε να συνθέτουν το μεσογειακό μενού, αποτελούν άγνωστες λέξεις για τα περισσότερα παιδιά και τους εφήβους,
που προτιμούν να χορταίνουν με σουβλάκι (και γύρο ή κεμπάπ ή ντονέρ), χάμπουργκερ, πίτσα και τηγανητές πατάτες» επισημαίνει
ο Μανώλης Μανωλαράκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής, καταγράφοντας την έκταση του
προβλήματος. Την κατάσταση επιδεινώνει η απουσία των γονιών στη δουλειά, που στερεί από τα παιδιά το σπιτικό φαγητό, στρέφοντάς τα υποχρεωτικά στην εύκολη λύση των έτοιμων γευμάτων (εκτός σπιτιού ή
delivery). Τα γεύματα αυτά είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη, που εκτός του ότι αυξάνουν το θερμιδικό τους περιεχόμενο δυναμιτίζουν και την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αφού βλάπτουν άμεσα την καρδιά
και τα αγγεία. Επιπλέον, περιέχουν και κρυφές ποσότητες αλατιού, που ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας στο παράδοξο φαινόμενο να συναγωνίζονται οι έφηβοι σε υπέρταση τους... παππούδες τους!
Σε περσινή έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας τουΝοσοκομείου Παίδων
Αγλαΐα Κυριακού είχε φανεί ότι αν τα παιδιά δεν αλλάξουν άμεσα διατροφικές συνήθειες, ώστε να απαλλαγούν από την παχυσαρκία, την ινσουλινοαντίσταση, η οποία οδηγεί στο σακχαρώδη διαβήτη, την
υπέρταση και την υψηλή χοληστερόλη, θα έχουν μεγαλώνοντας μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης από τους γονείς τους, κάτι που
θα αποτελέσει πρωτοφανές αρνητικό γεγονός για τα ελληνικά χρονικά.
Σφάλμα η παράλειψητου πρωινού
Εξίσου σημαντικό ρόλο στην επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας διαδραματίζει και η παράλειψη του πρωινού, που όπως επισημαίνουν οι
ειδικοί αποτελεί το πιο βασικό γεύμα της ημέρας. «Ένα θρεπτικό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει μια μερίδα γαλακτοκομικών (π.χ. ένα ποτήρι γάλα), ένα φρούτο και δημητριακά ολικής άλεσης, όπως είναι οι πιτυρούχες νιφάδες» εξηγεί ο κ. Μανωλαράκης. Επειδή τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, εξασφαλίζουν κορεσμό διαρκείας. Παράλληλα, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας
τις κρίσεις λαιμαργίας που πάντοτε αποβαίνουν σε βάρος της ζυγαριάς.
Πηγή περιττής ζάχαρης τα αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά έχουν κι αυτά μερίδιο της ευθύνης για τη σύγχρονη επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας. Κάθε κουτάκι αναψυκτικού
περιέχει 7 κουταλάκια ζάχαρη, που ισοδυναμούν με 140 «κενές» θερμίδες, αφού δεν χρειάζονται για να καλύψουν οργανικές ανάγκες. Πρόσφατη βρετανική έρευνα φανερώνει ότι η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών προσθέτει περιττά κιλά με την πάροδο των ετών και γι’ αυτό σε καμία περίπτωση τα αναψυκτικά δεν θα έπρεπε να αντικαταστήσουν το νερό ως μέσο ενυδάτωσης. Εντελώς αθώα δεν είναι ούτε τα light αναψυκτικά, τα οποία μπορεί να μην επιβαρύνουν με κενές θερμίδες τον οργανισμό, αλλά μαθαίνουν στα παιδιά να αγαπούν τις έντονα γλυκές γεύσεις, εξαιτίας των γλυκαντικών ουσιών που περιέχουν. Έτσι, τα παιδιά μεγαλώνοντας αναζητούν την έντονα γλυκιά γεύση
στο φαγητό, κάτι που μοιραία τα οδηγεί στην υπερκατανάλωση γλυκών.
Τσιμπολόγημα, ο μεγάλος εχθρός
Το τσιμπολόγημα βλάπτει σοβαρά τη σιλουέτα και την υγεία, ειδικά όταν περιλαμβάνει τα κλασικά ανθυγιεινά σνακ που λατρεύουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Γλυκά όπως τα μπισκότα, τα μάφιν, τα κρουασάν και τα ντόνατς, αλλά και αλμυρά σνακ, όπως τα τσιπς και τα νάτσος, μετατρέπονται σε θερμιδικές «βόμβες» όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Η υπερκατανάλω ση γίνεται ακόμα πιο εύκολη υπόθεση όταν το τσιμπολόγημα συνοδεύει κάποια δραστηριότητα που αποσπά την προσοχή των παιδιών, όπως είναι το σερφάρισμα στο διαδίκτυο, τα video games και η παρακολούθηση ταινιών στην τηλεόραση ή το DVD.
Γενικά, όλες αυτές οι δραστηριότητες, που αποτελούν καθιστική μορφή ψυχαγωγίας και έχουν αντικαταστήσει το παιχνίδι στην γειτονιά και τα σπορ, εντείνουν την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας. Κι αυτό γιατί αποτρέπουν την πρόσθετη καύση θερμίδων, με αποτέλεσμα να διατηρούν μονίμως θετικό το θερμιδικό ισοζύγιο, με τις θερμίδες που προσλαμβάνονται από τη διατροφή να ξεπερνούν τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός
Διατροφικές συμβουλές για παιδιά
Από τη διατροφολόγο - κλινική διαιτολόγο Σοφία Ελευθερίου:
• Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πρωϊνό, έστω και «στο πόδι». Για
τους βιαστικούς μαθητές ένα κουτάκι γάλα μαζί με μερικά μπισκότα ολικής άλεσης ή δύο μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης αποτελούν εύκολη και υγιεινή επιλογή.
• Για όσα παιδιά τρώνε πρωϊνό στο σπίτι, εξαιρετική επιλογή αποτελεί ένα μπολ με δημητριακά και ένα σπιτικό smoothie. Το τελευταίο είναι φρέσκος χυμός φρούτων χτυπημένος με γάλα ή γιαούρτι στο μπλέντερ, που συνδυάζει υψηλό βιταμινούχο περιεχόμενο μαζί με ασβέστιο, το οποίο είναι πολύτιμο για το χτίσιμο γερών οστών.
• Το κολατσιό και το απογευματινό σνακ είναι απαραίτητα στα παιδιά.
Κατ’ αρχάς, εφοδιάζουν τον οργανι- σμό με ενέργεια, αυξάνουν τις επιδόσεις στο διάβασμα και κόβουν την όρεξη, περιορίζοντας την υπερκατανάλωση φαγητού. Για να είναι ωφέλιμα για την υγεία, τα σνακ πρέπει να είναι θρεπτικά, όπως: ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, μερικά κράκερ ολικής άλεσης, ένα κουτάκι γάλα ή ένα γιαούρτι (σκέτο, με φρούτα ή μούσλι).
• Επειδή η σοκολάτα αποτελεί αγαπημένο παιδικό έδεσμα, δεν έχει νόημα
να προσπαθήσουν οι γονείς να τους την στερήσουν. Σαν επιδόρπιο μπορούν να φάνε ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και «αγχολυτικό» μαγνήσιο, αρκεί να περιοριστούν σε 30-50 γρ. Κι αυτό γιατί αν και θρεπτική, η σοκολάτα είναι παχυντική
Πηγή: citypress
Οι δράστες της παιδικής παχυσαρκίας