12 Οκτ 2009

12 κρυφοί κίνδυνοι στο σπίτι

Σίγουρα, όλοι έχετε αγοράσει πορτούλα για τη σκάλα, κλειδαριές για τα ντουλάπια και λουριά για το καρεκλάκι του μωρού. Και ποτέ δεν βάζετε εμπρός το αυτοκίνητο σας, παρά μόνο αφού "δέσετε" το πολυαγαπημένο σας μωρό στο κάθισμα. Μερικές φορές όμως, οι απειλές προέρχονται από πράγματα που δεν θα σας περνούσαν ποτέ από το μυαλό.





1. Χνουδωτά παιχνίδια

Τα χνουδωτά παιχνίδια έχουν πάνω τους ακάρεα της σκόνης (παράσιτα που ζουν στη σκόνη), τα οποία ίσως να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας και να του προκαλέσουν έκζεμα, ένα κόκκινο εξάνθημα που φέρνει φαγούρα και μπορεί να ματώσει ή να βγάλει πύον. Τα ακάρεα ευθύνονται και για το άσθμα. Το έκζεμα και το άσθμα έχουν μεγάλη σχέση μεταξύ τους και προσβάλλουν ένα στα επτά παιδάκια. Τα περισσότερα μικρά, όμως, τα ξεπερνούν. Το άσθμα επιφέρει δυσφορία στην αναπνοή και μετά τους έξι μήνες έναν επίμονο βήχα, που εμφανίζεται κάθε βράδυ.





Τι να κάνετε.

Απομακρύνετε τα χνουδωτά παιχνίδια από το δωμάτιο του παιδιού σας κάθε βράδυ. Μια φορά την εβδομάδα βάλτε εμπρός την επιχείρηση "εξολοθρεύω τα ακάρεα". Βάλτε τα παιχνίδια σε μια πλαστική σακούλα, στη συνέχεια αφήστε τα μια νύχτα στην κατάψυξη και αφού τα ξεπαγώσετε, πλύντε τα στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς.





2. Πορσελάνινα μπιμπελό

Όταν γεννηθεί το μωρό σας, σίγουρα θα σας χαρίσουν πολλά όμορφα αναμνηστικά. Και μόλις το παιδάκι σας αρχίσει να εξερευνά τα έπιπλα, τα μπιμπελό θα το τραβούν σαν μαγνήτης. Αλλά είναι ακόμη πολύ μικρό για να ξεχωρίζει τα ακίνδυνα παιχνίδια-με τα οποία μπορεί να παίζει-από τα μπιμπελό, που δεν πρέπει να τα αγγίζει, γιατί μπορεί να σπάσουν και να το τραυματίσουν.





Τι να κάνετε

Μόλις το μικρό αρχίσει να στέκεται όρθιο (γύρω στον ένατο μήνα), κρύψτε για λίγα χρόνια καθετί εύθραυστο και μην αφήνετε στο πάτωμα σκόρπια πράγματα, που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.





3. Η τσάντα σας

Πιθανόν να αφήνετε την τσάντα σας σε μια γωνιά του δωματίου, νομίζοντας πως είναι ακίνδυνο παιχνίδι για το μωρό σας. Αν όμως αυτή περιέχει νομίσματα, σπίρτα, χάπια ή καραμέλες, το μικρό σας μπορεί να τα βάλει στο στόμα του και να πνιγεί.





Τι να κάνετε.

Να κρεμάτε την τσάντα σας σε σημείο που δεν μπορεί να φτάσει το παιδί και να κλειδώνετε τα χάπια σε κάποιο ντουλάπι.





4. Απορρυπαντικά

Τα κοινά απορρυπαντικά, τα μαλακτικά ρούχων, τα αρωματικά σαπούνια, τα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας. Ακόμη και τα μικρά που δεν είχαν ποτέ αλλεργία, μπορεί να παρουσιάσουν ερεθισμούς και κοκκινίλες, αν έρθουν σε επαφή με αυτά τα προϊόντα.





Τι να κάνετε.

Χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά κατάλληλα για μωρουδιακά ρούχα και είδη μπάνιου ειδικά για μωρά και μικρά παιδάκια. Αν σας τελειώσουν, πλύντε το μωρό σας μόνο με νερό.





5. Χρώματα

Τα σημερινά χρώματα είναι λιγότερο τοξικά από ότι παλιά και ο μόλυβδος έχει απαγορευτεί από το 1986. Αν όμως μετακομίσετε σε ένα παλιό σπίτι που θέλει βάψιμο, ίσως να υπάρχουν κατάλοιπα από μπογιές που περιέχουν μόλυβδο. Ο μόλυβδος έχει συσχετιστεί με διανοητικά προβλήματα που παρουσιάζονται στα παιδιά.





Τι να κάνετε.

Τρίψτε τους τοίψους για να φύγει το παλιό χρώμα, αλλά πρώτα βγάλτε το μωρό σας από το δωμάτιο. Προτού το αφήσετε να ξαναμπεί, ελέγξτε αν έχει στεγνώσει το καινούργιο χρώμα και αερίστε καλά το χώρο. Για τα σοβατεπί και τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεται σε επαφή το μωρό σας, χρησιμοποιήστε χρώματα που είναι κατάλληλα για τα βρέφη (toy safety paints).





6. Κατοικίδια ζώα.

Ένα κατοικίδιο μπορεί να προσφέρει στο παιδί σας πολλή αγάπη και τρυφερότητα, ωστόσο η συνύπαρξη μαζί του περιλαμβάνει και κάποιους κινδύνους. Το μικρό σας μπορεί να μολυνθεί από τοξόπλασμα, αν πιάσει περιττώματα από σκύλους ή γάτες. Αν στη συνέχεια πιπιλίσει τα δάχτυλα του, τα αυγά που βρίσκονται στα περιττώματα θα μεταφερθούν στο στόμα του. Η τοξοπλάσμωση μπορεί να επηρεάσει την όραση και να προκαλέσει επιληψία. Επίσης, είναι επικίνδυνη αν μεταδοθεί σε έγκυο. Τα μικρά λέπια και οι τρίχες του δέρματος και της γούνας του ζώου μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες.





Τι να κάνετε.

Φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά τα ζώα από τα παράσιτα και μην αφήνετε την άμμο με τα περιττώματα της γάτας σε σημείο που να τη φτάνει το μωρό σας. Μην αφήνετε τα ζώα να κοιμούνται στο δωμάτιο του παιδιού και μην αμελείτε να πλένετε τακτικά τα παπλώματα και τα σεντόνια του. Αγοράστε για το κρεβατάκι του ένα δίχτυ που θα εμποδίζει την πρόσβαση στη γάτα σας.





7. Χαλιά και κουρτίνες

Τα ακάρεα του σπιτιού ζουν στη σκόνη που μαζεύεται στα χαλιά και τα υφάσματα. Για να αναπτυχθούν χρειάζονται ζέστη και υγρασία, για αυτό φροντίστε να σκουπίζετε ό,τι χύνεται και μη βάζετε τα ρούχα στα καλοριφέρ για να στεγνώσουν. Ένα άκαρι γεννάει έως και 80 αυγά, τα οποία ερεθίζουν ιδιαίτερα τα μωρά που είναι επιρρεπή σε αλλεργίες.





Τι να κάνετε.

Αντί για κουρτίνες μπορείτε να τοποθετήσετε στόρια, ενώ μπορείτε να καλύψετε το πάτωμα του παιδικού δωματίου με πλακάκια από φελλό ή βινύλιο. Να καθαρίζετε συχνά με ηλεκτρική σκούπα (όχι όμως όταν το μωρό σας είναι στο δωμάτιο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να εισπνεύσεις σκόνη) και να σφουγγαρίζετε τακτικά, για να φεύγει η σκόνη.





8. Παθητικό κάπνισμα.

Ο καπνός των τσιγάρων είναι από τις σημαντικότερες ουσίες που μολύνουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού. Σε ένα σπίτι όπου οι μεγάλοι καπνίζουν 20 τσιγάρα την ημέρα, το μωρό κινδυνεύει οκτώ φορές περισσότερο να πεθάνει στον ύπνο του. Επιπλέον, η βρογχίτιδα, το άσθμα, η πνευμονία και ο καρκίνος είναι πολύ πιο διαδεδομένα στα σπίτια των καπνιστών.





Τι να κάνετε.

Κόψτε το κάπνισμα ή τουλάχιστον ελαττώστε το, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι θα ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους που απειλούν την υγεία του μικρού σας.





9. Μόνωση τοίχων.

Η μόνωση είναι ένας καλός τρόπος για να εμποδίζετε τη διαρροή της θερμότητας από το σπίτι σας, αλλά ορισμένα μονωτικά υλικά περιέχουν φορμαλδεύδη ή φορμόλη, μια τοξική χημική ουσία. Αυτές οι ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα και πονοκέφαλο. Το παιδί θα παραπονεθεί ότι τρέχουν τα μάτια και η μύτη του και ότι πονάει ο λαιμός του. Η φορμαλδεύδη χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένα βερνίκια, κόλλες, νοβοπάν και υφάσματα χαλιών.





Τι να κάνετε.

Ζητήστε μονωτικό υλικό που να μην περιέχει αυτές τις χημικές ουσίες. Αν βάφετε το σπίτι σας, ελέγξτε όλα τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν τη βλαβερή αυτή ουσία.





10. Στράτες.

Η στράτα βοηθάει το μωρό να κινείται όρθιο, προτού αρχίσει να περπατάει. Ωστόσο, οι ειδικοί θέλουν να απαγορευτούν οι στράτες, γιατί έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου μωρά έπεσαν με αυτές από σκάλες. Επιπλέον, αν αφήνετε το μωρό σας μέσα σε στράτα για μεγάλα διαστήματα, δεν θα έχει αρκετές ευκαιρίες να μάθει να περπατάει και αυτό μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του.





Τι να κάνετε.

Μην το αφήνετε ποτέ μόνο του όταν είναι μέσα στη στράτα.





11. Κεντρική θέρμανση.

Αν αφήνετε τα καλοριφέρ αναμμένα όλη νύχτα, το μωρό σας θα κινδυνεύει να καεί αν ακουμπήσει επάνω του, αλλά το σοβαρότερο είναι ότι μπορεί να υπερθερμανθεί ο χώρος. Η υπερβολική ζέστη έχει θεωρηθεί υπεύθυνη σε περιπτώσεις μωρών που πέθαναν στον ύπνο τους.





Τι να κάνετε.

Στο δωμάτιο του μωρού σας πρέπει να επικρατεί μια σταθερή θερμοκρασία, γύρω στους 18 βαθμούς. Σε αυτή την σταθερή θερμοκρασία θα πρέπει να το σκεπάζετε με ένα σεντόνι και δύο-τρεις κουβέρτες (μια διπλωμένη κουβέρτα μετράει για δύο). Αν ανησυχείτε για τη θερμοκρασία του μωρού σας, αγγίξτε το στην κοιλιά, στην πλάτη και στο λαιμό. Αν είναι ζεστό, τότε είναι μια χαρά, ακόμη και αν νιώθετε τα χέρια του κρύα.





12. Πλαστικά παιχνίδια και κρίκοι.

Ορισμένα παιχνίδια από PVC έχουν απαγορευτεί τον τελευταίο καιρό, επειδή υπήρχαν φόβοι οτι ενδεχομένως ήταν βλαβερά για την υγεία των παιδιών. Κάποια άλλα όμως πλαστικά παιχνιδιά (όπως οι κρίκοι που μασούν τα μωρά, για παράδειγμα) περιέχουν φθαλικά άλατα, τη χημική ουσία με την οποία γίνεται το PVC μαλακό και έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για βλάβες στα νεφρά, το συκώτι και τους όρχεις. Η οικολογική οργάνωση Greenpeace έχει προτείνει να απαγορευτούν όλα τα παιχνίδια από PVC, τα οποία περιέχουν αυτήν τη χημική ουσία.





Τι να κάνετε.

Προτού αγοράσετε οποιοδήποτε παιχνίδι για την μπανιέρα, για κατασκευές ή από αυτά που μασουλούν τα μωρά με τα δοντάκια του, ελέγξτε τι χημικές ουσίες περιέχει.



Πηγή: Το παιδί μου κι εγώ.









  



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας άρεσε;
Σχολιάστε το!